Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το αίμα ρέει ποτάμι στη Συρία ό,τι κι αν λέει η Δύση – Και παιδιά ανάμεσα στα θύματα της Παρασκευής .


Το... αυτί του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν «ιδρώνει» στις φωνές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραιτηθεί. Τι κι αν ο Σύρος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η καταστολή των κινητοποίησεων θα σταματήσει; Οι δυνάμεις ασφαλείας του συριακού καθεστώτος σκότωσαν ακόμη 22 πολίτες σύμφωνα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Ακτιβιστές είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που φώναζαν "Αντίο, Μπασάρ, θα σε δούμε στη Χάγη".
Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας 11 και 16 ετών, έχασαν την ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην Γάμπαγεμπ. Τέσσερις άλλοι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν στην Χιράκ.
Στην Άνχελ, που βρίσκεται στην Ντεράα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες.
Ακόμη, ένας διαδηλωτής έχασε την ζωή του στα περίχωρα της Δαμασκού και τρεις άλλοι σκοτώθηκαν στην Χομς.
Σύμφωνα με τις Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού της Συρίας (LCC), τρεις από τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην Ντεράα ήταν στρατιώτες οι οποίοι αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana από την πλευρά του μετέδωσε ότι "ένοπλοι" επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Γάμπαγεμπ, σκοτώνοντας τον αστυνομικό διευθυντή και τραυματίζοντας οκτώ από τους άνδρες τους. Άλλοι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη Χαράστα και στο Άνχελ, πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο.
Εκτός από τη Χομς, όπου 20.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι συμμετείχαν σε διαδήλωση, κινητοποιήσεις μικρότερης έκτασης έγιναν επίσης στη Ντέιρ αλ-Ζορ, στη Λαττάκεια και την Μπανιάς, σε δύο προάστια της Δαμασκού και κοντά στη Χάμα. Επίσης, περίπου 10.000 άνθρωποι κατέβηκαν σε διαδήλωση στο Καμισλί και την Αμούντα, στη βορειοανατολική Συρία, σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ανακοίνωσε ότι 20 νέα ονόματα έχουν προστεθεί στον κατάλογο με τους ανθρώπους και τις συριακές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την προσθήκη 20 ανθρώπων και συριακών εταιρειών στον κατάλογο αυτών που τους έχει επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης άδειας εισόδου (βίζας)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία και να αναστείλουν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη Συρία. Αυτές οι προτάσεις όμως θα τεθούν σε επίπεδο υπουργών.
Η ΕΕ αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγει η Συρία, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των εσόδων της χώρας.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=91986&catid=7