Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ισοπέδωση συντάξεων ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ και ασφυξία στην αγορά φέρνει το ''κούρεμα''

Αναγκαίο το ''κούρεμα'' για το χρέος, καταστροφικό για τις τσέπες μας.Οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι θα κρατήσουν στη ζωή τα ασφαλιστικά ταμεία.Για δεκαετίες οι Έλληνες σε λιτότητα.Τραπεζικό ''βατερλώ'' βυθίζει το Χρηματιστήριο.

Η Μ.Ξαφά, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα γρανάζια των διεθνών αγορών τονίζει στον Νίκο Ευαγγελάτο και το...ραδιoφωνικό NewsIt.gr πως άλλη λύση για την ελληνική οικονομία από γενναίο ''κούρεμα'' δεν υπάρχει, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει βιώσιμο το χρέος. Ακούστε το σχετικό απόσπασμα...


Όμως το ''κούρεμα'' δεν θα είναι ''τζάμπα'' για τους Έλληνες, καθώς μας αφορούν άμεσα οι συνέπειες στα ταμεία και τις τράπεζες.
Νέα μέτρα και μειώσεις συντάξεων

Την επόμενη στιγμή μετά το επερχόμενο ''κούρεμα'' τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα δουν να ''εξατμίζονται'' περιουσιακά τους στοιχεία, δηλαδή θα διαγράψουν τόσα ομόλογα όσο και το ποσοστό του κουρέματος

Πως θα επιβιώσουν μετά; Από τους Έλληνες πολίτες είναι η απάντηση, όποια φόρμουλα και εαν επιλέξουν.
Γιατί είτε το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τις τρύπες των ταμείων με την κυβέρνηση να παίρνει νέα μέτρα, είτε θα πρέπει τα ταμεία να βρουν από μόνα τους λύσεις.Μαγικά και ξόρκια δεν υπάρχουν, θα γίνει μονόδρομος η νέα μείωση στις συντάξεις και στις παροχές. 
Οι συνέπειες για τις τράπεζες
Πως όμως θα ανταπεξέρθουν οι ελληνικές τράπεζες από τη μείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν στα ταμεία τους και ποιές θα είναι οι συνέπειες για τους καταθέτες και τους μετόχους;


Το ποσοστό του ''κουρέματος'' θα πρέπει να το αναπληρώσουν οι τράπεζες και οι τρόποι είναι συγκεκριμένοι.
Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα βρουν από μόνες τους αρχικά πουλώντας μέρος της περιουσίας τους.
Άλλη λύση είναι μέσω των μετόχων τους, δηλαδή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που όμως τέτοιες εποχές είναι από δύσκολο εως απίθανο για να πετύχει.
Άρα πάμε στην τρίτη λύση που σημαίνει κρατικοποίηση των τραπεζών.
Όλα αυτά όμως τα σενάρια έχουν ένα κοινό παρανομαστή, που δεν είναι κάτι άλλο από την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.Δηλαδή ώσπου να βρεθεί η λύση και να υπάρξει ισορροπία στον τραπεζικό κλάδο, τα δάνεια θα δίνονται, εαν δίνονται, με το σταγονόμετρα.Και αυτό πιθανότατα θα επιφέρει λουκέτα σε επιχειρήσεις και νέα αύξηση της ανεργίας.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=102652&catid=13