Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

'Ελληνική Επανάσταση: Η αφετηρία της διάλυσης του Οθωμανικού καθεστώτος, οι ήρωες και οι καθοριστικές μάχες.

Αναδημοσιεύουμε από:
Enikos.gr

Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της ευρωπαϊκή ιστορίας του 19ου αιώνα. Κι αυτό, διότι ήταν η αφετηρία για την διάλυση του Οθωμανικού καθεστώτος που ούτως ή άλλως βρισκόταν στην φάση της απαξίωσής της εκείνη την περίοδο.

Η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών προκειμένου να αποκτήσουν την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους το 1821, υπήρξε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν στην ουσία η… αφετηρία της αναγέννησης, καθώς κατάφερε να πετύχει την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αλλά και την παρουσία της Ελλάδας στον πολιτικό χάρτη του κόσμου έπειτα από έκλειψη αιώνων.



Οι ήρωες

Η Επανάσταση στην ουσία ξεκίνησε ένα μήνα πριν. Τον Φεβρουάριο του 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και ενδυναμώθηκε στην Πελοπόννησο τον επόμενο μήνα, στις 23 Μαρτίου με την απελευθέρωση της Καλαμάτας και την Προκήρυξη των Ελλήνων προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πως ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Παρά την αποτυχία του Υψηλάντη στην Μολδοβλαχία, η σπίθα της επανάστασης είχε ανάψει για τα καλά στην Πελοπόννησο, σε ένα από τα πιο καθυστερημένα τμήματα του ελληνισμού και φυσικά, επεκτάθηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η κατάληψη της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 παγίωσε την επανάσταση και ανέδειξε τη στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στα Δερβενάκια και τη Γραβιά με μπροστάρη τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, αλλά και δια θαλάσσης όπου διακρίθηκαν οι Κωνσταντίνος Κανάρης και Ανδρέας Μιαούλης.

Η μεγαλύτερη απειλή για την επανάσταση ήταν όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ, καθώς υπήρχε αδυναμία των Οθωμανών Τούρκων να καταστείλουν την Επανάσταση. Όλο αυτό φυσικά, σε συνδυασμό και με τις εμφύλιες διαμάχες που είχαν ξεσπάσει εκείνη την περίοδο μεταξύ των Ελλήνων.

Η πτώση του Μεσολογγίου τον Απρίλιο 1826 αναζωπύρωσε το κίνημα των φιλελλήνων στην Ευρώπη κι έτσι ο ελληνικός ξεσηκωμός έλαβε διεθνείς διαστάσεις.
Οι καθοριστικές μάχες

Οι συνδρομές των Μεγάλων Δυνάμεων στην απελευθέρωση υπήρξαν καθοριστικές. Ιδιαίτερα με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου τον Οκτώβριο του 1827.

Οι Έλληνες εξακολουθούσαν να μάχονται ηρωικά έως την τελευταία μεγάλη μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, τον Σεπτέμβριο του 1829, στην οποία διακρίθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης, μία παραγνωρισμένη προσωπικότητα της Επανάστασης.

Την περίοδο αυτή αναδείχθηκαν οι στρατηγικές ικανότητες του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ιδιαίτερα στις Μάχες της Αράχωβας και σε περιοχές της Αττικής.

Στο μεταξύ, η άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα στις αρχές του 1828 και η αναγόρευσή του από την εθνοσυνέλευση σε Κυβερνήτη της Ελλάδας σηματοδότησαν την απαρχή της οικοδόμησης του νέου κράτους.
1821 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

09:33, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
25η Μαρτίου: Το αυτοκόλλητο με αναφορά στα Τέμπη που θα φορούν μαθητές της Λάρισας στην παρέλαση

08:50, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
25η Μαρτίου: Οι 21 κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό – ΒΙΝΤΕΟ




© 2023 enikos.gr

Πώς αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821;



Η Ιερά Συμμαχία θεωρούσε ότι ήταν έργο του Σατανά, ενώ οι ομόθρησκοι Ρώσοι έδιναν μόνο υποσχέσεις (βίντεο)
Μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες υποδούλωσης, οι Έλληνες εξακολουθούσαν να επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους.
Σχεδόν πάντα περίμεναν την ελευθερία από την ισχυρή Ρωσία των Τσάρων.
Η ελπίδα των Ελλήνων δεν γεννήθηκε τυχαία. Το 1774, με τη Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η Ρωσία έθετε υπό την προστασία της τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πράξη όμως, δεν υπήρξε καμία προστασία και η Ρωσία δεν άσκησε πολιτική πίεση προς τους Οθωμανούς.
Ο τσάρος Αλέξανδρος ήθελε την απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά μόνο στη θεωρία. Οι Έλληνες όταν κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με ανυπόστατες υποσχέσεις, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ποια ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων; “Σύμφωνα με τις αρχές της Ιεράς Συμμαχίας, κάθε επανάσταση ήταν έργο του Σατανά και κάθε σκλαβιά κάτω από το ζυγό του σουλτάνου είναι ευλογημένη από το Θεό”, αναφέρουν οι ιστορικοί για να δείξουν την δυσχερή θέση των Ελλήνων. Στις 14 Δεκεμβρίου 1822 η Ιερή Συμμαχία καταδίκασε την ελληνική επανάσταση θεωρώντας τη διακήρυξή της «αυθάδη και αδεξία». 


Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» ποιες χώρες αντέδρασαν αρνητικά στην ελληνική Επανάσταση και τι υποστήριζαν οι χώρες – μέλη της Ιερής Συμμαχίας.


Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Το ξανθό γένος των Ρώσων που θα σώσει την Ελλάδα». Ένα ωραίο παραμύθι, που η Ελλάδα το πλήρωνε πάντα με αίμα. 
Από mixanitouxronou.gr
Διαβάστε Επίσης:
Πώς απελευθερώθηκε η Καλαμάτα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός! Οι Τούρκοι κάλεσαν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και αυτός εισέβαλε στην πόλη με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη


Η πρώτη πολεμική επιχείρηση του 1821 έγινε στα Καλάβρυτα. Ποιοι ορκίστηκαν “ελευθερία ή θάνατος” στην Αγία Λαύρα