Παρασκευή 30 Μαΐου 2025

Σαν σήμερα, ξημερώματα της 30ης Μαΐου 1941, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, κατάφεραν αψηφώντας την ζωή τους, να κατεβάσουν από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης το μισητό ναζιστικό σύμβολο! Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά με τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

 #ΣΑΝ_ΣΗΜΕΡΑ 

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.

Ο #Μανώλης_Γλέζος (Απείρανθος Νάξου , 9/9/1922 - 30 Μαρτίου 2020) και ο #Λάκης_Σάντας (Πάτρα,22/2/1922 - 30 Απριλίου 2011) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην #Ακρόπολη.

Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…

Η σημαία που κατέβασαν o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν.

Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης.

Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει.

Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους.

Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ.

Μανώλης Γλέζος (Απείρανθος Νάξου, 9/9/1922 - 30 Μαρτίου 2020)

Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ.

Λάκης Σάντας (Πάτρα,22/2/1922 - 30 Απριλίου 2011

Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, πο πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές.

Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανέναο φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού.

Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα.

Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό.

Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις.

Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών θαπό τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων

Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/146#ixzz2UjqtB8sW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μανώλης Γλέζος – Λάκης Σάντας: Έτσι κατεβάσαμε τη σβάστικα από την Ακρόπολη
Ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος αφηγούνται πώς κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη τον Μάιο του 1941



Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

«Είναι γενοκτονία!»: 380 σπουδαίοι συγγραφείς απαιτούν τις «σωστές λέξεις» για τη Γάζα.Επειδή η σιωπή ραγίζει, η διεθνής λογοτεχνική κοινότητα υψώνει φωνή κατά της γενοκτονίας στη Γάζα με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας.



Αναδημοσιεύουμε
από: in.gr
Γράφει: ο Λουκάς Καρνής
28 Μαΐου 2025 | 22:05

Ενώ η ανθρωπότητα παρακολουθεί την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα (πάντα διχασμένη καθώς κάποιοι οργίζονται ενώ άλλοι απλά στρέφουν το βλέμμα αλλού),
μια ισχυρή φωνή υψώνεται από τον κόσμο της λογοτεχνίας.

Περίπου 380 συγγραφείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, μεταξύ των οποίων η Ζέιντι Σμιθ και ο Ίαν ΜακΓιούαν, καθώς και 300 γαλλόφωνοι ομόλογοί τους, συμπεριλαμβανομένων των νομπελιστών Ανί Ερνό και Ζαν-Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό, απαιτούν τη χρήση των «σωστών λέξεων»: γενοκτονία.

Η συλλογική έκκληση δεν είναι απλώς μια διακήρυξη ηθικής αγανάκτησης, αλλά μια επισήμανση της σκόπιμης και επιτακτικής ανάγκης για ακριβή ορολογία μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που, σύμφωνα με πλήθος νομικών και οργανώσεων, πληροί τα κριτήρια της γενοκτονίας. Γιατί η ορολογία έχει βάρος και οι λέξεις έχουν εκτόπισμα και δύναμη.

Εμβληματικοί συγγραφείς -ανάμεσα τους η Ζέιντι Σμιθ, ο Ίαν ΜακΓιούαν και ο Ίρβιν Γουέλς ζήτησαν να χρησιμοποιούνται οι «σωστές λέξεις» και να χαρακτηριστεί γενοκτονία ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι άμαχοι της Γάζας δεν λένε πια «αντίο, τα λέμε αύριο», οι Παλαιστίνιοι της Γάζας λένε «θα τα πούμε στον παράδεισο». Ο θάνατος είναι η συντροφιά τους. Δεν είναι η ζωή»



Παρόμοια ανοικτή επιστολή δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, από περίπου 300 γαλλόφωνους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων η Ανί Ερνό και ο Ζαν-Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
«Εμείς, συγγραφείς από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ζητάμε από τις χώρες μας και τους λαούς του κόσμου να ενωθούν
μαζί μας προκειμένου να βάλουμε τέλος στη συλλογική σιωπή και την αδράνειά μας απέναντι στη φρίκη», γράφουν σε ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ, στον ιστότοπο Medium.

«Πριν από έναν χρόνο και επτά μήνες, η Παλαιστίνια ποιήτρια Χίμπα Αμπού Νάντα σκοτώθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Στο ποίημά της «Ένα Αστέρι Είπε Χθες», φαντάστηκε για τους ανθρώπους της Γάζας ένα κοσμικό καταφύγιο — κάτι εντελώς διαφορετικό από τον συνεχή θανατηφόρο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τώρα:
Και αν μια μέρα, ω Φως
Όλοι οι γαλαξίες
Ολόκληρου του σύμπαντος
Δεν είχαν πια χώρο για εμάς
Θα έλεγες: “Μπείτε στην καρδιά μου,
Εκεί επιτέλους θα είστε ασφαλείς.
Εικονογράφηση της Παλαιστίνιας
Hiba Abu Nada από τη Laure Vergara
via Towards Ourl Liberation

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανανεώσει την επίθεσή της στη Γάζα με ανεξέλεγκτη βαρβαρότητα. Δημόσιες δηλώσεις από τους Ισραηλινούς υπουργούς Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ εκφράζουν ανοιχτά γενοκτονικές προθέσεις.

Η χρήση των λέξεων ‘γενοκτονία’ ή ‘πράξεις γενοκτονίας’ για να περιγραφεί αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν αμφισβητείται πλέον από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες ή οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφουν στο κείμενο αυτό που υπογράφουν επίσης ο Ουίλιαμ Νταλρίμπλ, η Τζινέτ Γουίντερσον, ο Μπράιαν Ίνο , η Ελί Σαφάκ, Χανίφ Κιουρέισι, ο Τζόναθαν Κόου, ο Μπέντζαμιν Μάιερς, ο Άντριου Ο΄Χάγκαν.

«Τόσο συχνά, λέξεις έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουν το αδικαιολόγητο, για να αρνηθούν το αδιαμφισβήτητο, να υπερασπιστούν εκείνο που δεν μπορεί να το υπερασπιστεί κανείς. Τόσο συχνά, επίσης, οι σωστές λέξεις –αυτές που έχουν σημασία– εξαλείφθηκαν, μαζί με εκείνους που θα μπορούσαν να τις είχαν γράψει», προσθέτουν.

Οι δημιουργοί ζητούν την άμεση και χωρίς περιορισμούς διανομή τροφίμων και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα από τον ΟΗΕ καθώς και κατάπαυση του πυρός – χωρίς την οποία «θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις», εκτιμούν.
Οι φωνές και οι πένες της Γαλλίας συμφωνούν

Περίπου 300 γαλλόφωνοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων η Ανί Ενρό και ο Ζαν-Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, κατήγγειλαν σε άρθρο τη «γενοκτονία» που πληθυσμού της Γάζας και απαιτούν «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Όπως ήταν επιτακτικό να αποκαλέσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων στις 7 Οκτωβρίου 2023 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, (το ίδιο) πρέπει σήμερα να ονομάσουμε τη ‘γενοκτονία’», γράφουν οι συγγραφείς στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Libération.

«Περισσότερο από ποτέ, απαιτούμε να επιβληθούν κυρώσεις στο Κράτος του Ισραήλ, απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός — που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, την απελευθέρωση των χιλιάδων Παλαιστινίων κρατούμενων
7 που κρατούνται αυθαίρετα στις ισραηλινές φυλακές, και να τεθεί τέλος, χωρίς καθυστέρηση, σε αυτήν τη γενοκτονία», προσθέτουν.

View this post on Instagram












A post shared by Al Jazeera English (@aljazeeraenglish)

Μεταξύ των συγγραφέων που υπογράφουν το άρθρο είναι ορισμένοι που έλαβαν πρόσφατα βραβείο Γκονκούρ, όπως οι Ερβέ Λε Τελιέ, Ζερόμ Φεραρί, Λοράν Γκοντέ, Μπριζίτ Ζιρό, Λεϊλά Σλιμανί, Λιντί Σαλβέρ, Μοχάμαντ Μουγκάρ Σαρ, Νικολά Ματιέ, Ερίκ Βιιγιάρ.

Ο όρος «γενοκτονία», τον οποίο αρνείται σφόδρα το Ισραήλ, διχάζει τους παρατηρητές αυτού του πολέμου.

«Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι σύνθημα»,
εκτιμούν οι υπογράφοντες το άρθρο στη Libération, που αρνούνται να «δείξουν μια συμπάθεια γενική και χωρίς αντικείμενο, χωρίς να χαρακτηρίζουν αυτήν τη φρίκη, ούτε να διευκρινίζουν περί τίνος πρόκειται».
«Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αξίζουν περισσότερα από το να επιβιώνουν»

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, που βυθίζονται όλο και περισσότερο «στην άβυσσο» αξίζουν «περισσότερα από το να επιβιώνουν», δήλωσε σήμερα η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Οι άμαχοι της Γάζας έχασαν κάθε ελπίδα. Αντί να λένε «αντίο, τα λέμε αύριο», 
οι Παλαιστίνιοι της Γάζας λένε τώρα 
«θα τα πούμε στον παράδεισο». 
Ο θάνατος είναι η συντροφιά τους. Δεν είναι η ζωή, δεν είναι η ελπίδα. Ο πληθυσμός της Γάζας αξίζει περισσότερα από το να επιβιώνει. Αξίζει ένα βιώσιμο και γεμάτο ζωή μέλλον»,
δήλωσε η Σίγκριντ Κάαγκ.

«Μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών στη Γάζα, η ήδη τρομακτική ύπαρξη των αμάχων βυθίστηκε βαθύτερα μέσα στην άβυσσο», συμπλήρωσε η αξιωματούχος, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.

«Όταν μιλάμε για ανθρώπινα όντα όπως εμείς στη Γάζα, οι λέξεις όπως ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και στήριξη έχουν χάσει το νόημά τους», υπογράμμισε η ίδια.

«Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται.
Είναι κόρες, μητέρες, μικρά παιδιά, των οποίων οι ζωές έγιναν κομμάτια.
Όλοι έχουν ένα όνομα, όλοι είχαν ένα μέλλον, όλοι είχαν όνειρα και προσδοκίες».

«Όταν μιλάμε για ανθρώπινα όντα όπως εμείς στη Γάζα, οι λέξεις όπως ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και στήριξη έχουν χάσει το νόημά τους»

Αν και το Ισραήλ ήρε εν μέρει την περασμένη εβδομάδα τον πλήρη αποκλεισμό που είχε επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας από τη 2α Μαρτίου, η αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη της για την ανεπάρκεια της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 2 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων που απειλούνται από τον λιμό.

«Συγκρίνεται με μία σωσίβια λέμβο μετά το ναυάγιο του πλοίου», σχολίασε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άκουσε επίσης σήμερα τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός Αμερικανού χειρουργού που επέστρεψε από τη Γάζα.

«Είδα ιδίοις όμασι τι συμβαίνει στη Γάζα, ιδίως στα παιδιά. Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν το είδα. Δεν μπορείτε να υποκρίνεστε πλέον ότι δεν γνωρίζετε», δήλωσε ο γιατρός Φερόζ Σιντουά.

«Οι περισσότεροι ασθενείς μου ήταν παιδιά πριν από την εφηβεία με τα σώματά τους κομματιασμένα από τις εκρήξεις και ξεσκισμένα από κομμάτια μετάλλου. Αυτοί που επέζησαν ξυπνούν και συχνά ανακαλύπτουν ότι ολόκληρη η οικογένειά τους χάθηκε».

«Διερωτώμαι εάν μέλη αυτού του Συμβουλίου έχουν γνωρίσει ένα πεντάχρονο παιδί που δεν θέλει πλέον να ζει» ρώτησε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στη Γάζα στη Χαμάς.
«Έχετε δίκιο, υπάρχει πόνος στη Γάζα, όμως το λάθος καταλογίζεται στη Χαμάς (…). Θα συνεχίσει να υπάρχει πόνος εκεί όσο η Χαμάς δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη Γάζα», επισήμανε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Γενοκτονία Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Ό,τι και αν ισχυρίζεται ο Ντάνον, οι κατηγορίες περί γενοκτονίας σε βάρος του Ισραήλ έχουν πολλαπλασιαστεί, προερχόμενες από ένα ευρύ φάσμα πηγών.

Ο ΟΗΕ και κορυφαίες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch, έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για πράξεις που ενδέχεται να συνιστούν γενοκτονία.

Η κατάσταση στη Γάζα, έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.218 άνθρωποι, έχει οδηγήσει σε σφοδρή ισραηλινή απάντηση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στοιχεία που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 54.056 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί.

Η αυξανόμενη διεθνής πίεση αντικατοπτρίζεται και σε νομικές πρωτοβουλίες.

Τη Δευτέρα, περισσότεροι από 800 νομικοί εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων πρώην δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, απηύθυναν επιστολή στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, δηλώνοντας ότι «μια γενοκτονία διαπράττεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, ή, το λιγότερο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει γενοκτονία».

Αυτή η νομική αξιολόγηση προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στις κατηγορίες, καθώς προέρχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες του δικαίου που βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε διεθνείς συμβάσεις και νόμους.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των αμάχων.

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και οι εκκλήσεις για λογοδοσία εντείνονται.

Τι είναι η γενοκτονία;
Ο νομικός όρος «γενοκτονία» αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις που διαπράττονται με απώτερο σκοπό τον μερικό ή ολικό αφανισμό, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.
Η γενοκτονία είναι διεθνές έγκλημα σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (1948) γράφει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην εγκυκλοπαίδεια του.

Οι πράξεις που συνιστούν γενοκτονία χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:
-Η δολοφονία μελών της ομάδας
-Η πρόκληση σωματικής ή διανοητικής (ψυχολογικής) βλάβης στα μέλη της ομάδας
-Η εσκεμμένη επιβολή συνθηκών ζωής στην ομάδα, οι οποίες θα οδηγήσουν με ακρίβεια στη μερική ή ολοκληρωτική φυσική καταστροφή της
-Η επιβολή μέτρων με σκοπό την αποτροπή των γεννήσεων εντός της ομάδας και
-Η δια της βίας μεταφορά των παιδιών της ομάδας σε μια άλλη ομάδα.

Αν και ο όρος «γενοκτονία» χρησιμοποιείται συχνά, η διάπραξή της είναι σπάνια σε σύγκριση με άλλα σοβαρά εγκλήματα που δεν χαρακτηρίζονται από την πρόθεση καταστροφής μιας στοχευμένης ομάδας, όπως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου.

Προέλευση του όρου «γενοκτονία»

Η λέξη «γενοκτονία» δεν υπήρχε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για συγκεκριμένο όρο που επινοήθηκε το 1942 από τον Πολωνό Εβραίο δικηγόρο Raphael Lemkin (1900-1959) και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Axis Rule in Occupied Europe (Η Κυριαρχία του Άξονα στην κατεχόμενη Ευρώπη) το 1944.
Η λέξη «γενοκτονία» δημιουργήθηκε από τον Πολωνό Εβραίο δικηγόρο, Raphael Lemkin. Την επινόησε για να βοηθήσει στην περιγραφή των ενεργειών στις αρχές του 20ού αιώνα που αποσκοπούσαν στην αφανισμό ολόκληρων εθνών και εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος.






Στο βιβλίο του, ο Lemkin ανέλυσε τις ναζιστικές πολιτικές συστηματικών διώξεων και μαζικών δολοφονιών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ανάλυσή του περιλάμβανε περιγραφές του αφανισμού των Ευρωπαίων Εβραίων, η οποία σήμερα αναφέρεται ως Ολοκαύτωμα.

Σχημάτισε τη λέξη «genocide» συνδυάζοντας τα συνθετικά geno-, από την ελληνική λέξη «γένος», και -cide, από τη λατινική λέξη που δηλώνει δολοφονία.

Ο Lemkin όρισε τη «γενοκτονία» ως «ένα συντονισμένο σχέδιο διαφορετικών ενεργειών που αποσκοπούν στην καταστροφή βασικών θεμελίων της ζωής εθνικών ομάδων, με απώτερο στόχο τον αφανισμό των ίδιων των ομάδων».



Το 1945, το Διεθνές Στρατοδικείο (International Military Tribunal/IMT) συγκλήθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, 24 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ναζί κατηγορήθηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου(Εξωτερικός ιστότοπος) (εξωτερικός σύνδεσμος στα αγγλικά), μεταξύ άλλων εγκλημάτων, όπως ορίζονται στον Χάρτη της Νυρεμβέργης.

Η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιήθηκε στο κατηγορητήριο για την περιγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων στο Ολοκαύτωμα. Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν ήταν νομικός όρος.

Η γενοκτονία ως διεθνές έγκλημα

Μετά το Ολοκαύτωμα, η λέξη «γενοκτονία» καθιερώθηκε ως νομικός όρος για να περιγράψει ένα ειδικά καθορισμένο διεθνές έγκλημα.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1948, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν μια γραπτή συμφωνία γνωστή ως Συνθήκη για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Η υιοθέτηση αυτής της συνθήκης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άοκνες προσπάθειες του Raphael Lemkin.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950, πάνω από 65 κράτη μέλη του ΟΗΕ την είχαν υπογράψει. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, 153 κράτη έχουν επικυρώσει τη συνθήκη (δηλαδή έχουν συμφωνήσει να ακολουθούν τους όρους της).

Η συνθήκη καθιέρωσε τη γενοκτονία ως διεθνές έγκλημα. Η ηθική υποχρέωση πρόληψης και τιμωρίας είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη, ακόμη και για εκείνα που δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση.

Η πρόληψη και η τιμωρία της γενοκτονίας παραμένουν συνεχείς προκλήσεις τις οποίες κράτη, θεσμικά όργανα και άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.
Πηγή: in.gr

Διαβάστε Επίσης:


Ευρωβουλευτές κατά Ισραήλ: «Καμία γενοκτονία μετά τον Β’ ΠΠ δεν έχει τεκμηριωθεί τόσο καλά όσο αυτή στη Γάζα»


Οι νεκροί στη Γάζα ξεπέρασαν τις 54.000 - Το Ισραήλ αγνοεί «θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπιάς», λέει ο Τουρκ


Ισραήλ: «Έχετε σκοτώσει 19.000 παιδιά» – Πήραν σηκωτό βουλευτή που μίλησε για τη Γάζα



Φρίκη
Μέσα στον οίκο μόδας των ναζί: Όταν Εβραίοι έραβαν ρούχα πολυτελείας από τα υφάσματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος


Μια έκθεση στο Λοτζ της Πολωνίας φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμα φρικτό κεφάλαιο από τις θηριωδίες των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Φροίξος Φυντανίδης

ΟΗΕ
29.05.25 04:20
«Στην εντατική» η λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό

ΗΠΑ
29.05.25 02:50
Ο Τραμπ προειδοποιεί τον Νετανιάχου να μην πλήξει το Ιράν

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι λεηλάτησαν αποθήκη τροφίμων


Διαβάστε Επίσης:

«ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΠΟΤΕ»: Ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
https://www.amnesty.gr/news/articles/article/29507/ayto-einai-spiti-moy-kai-den-tha-egkataleipso-pote-o-anagkastikos

Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

'Επεισοδιακή κατάληξη είχε η ομιλία του Αραβοϊσραηλινού βουλευτή Αϊμάν Οντέχ στην Κνεσέτ με υπάλληλους της ισραηλινής βουλής να τον απομακρύνουν με τη βία από το βήμα όταν εκείνος για αρκετά λεπτά καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.


Πήραν σηκωτό
 από το βήμα της Κνεσέτ Αραβοϊσραηλινό βουλευτή που έκανε λόγο για «γενοκτονία στη Γάζα»

«Με έβγαλαν με τη βία από το βήμα του Κοινοβουλίου, όχι επειδή παραβίασα κάποιον κανόνα, αλλά επειδή είπα την αλήθεια» υποστηρίζει ο Αϊμάν Οντέχ 

Πήραν σηκωτό από το βήμα της Κνεσέτ Αραβοϊσραηλινό βουλευτή που έκανε λόγο για «γενοκτονία στη Γάζα»
Επεισοδιακή κατάληξη είχε η ομιλία του Αραβοϊσραηλινού βουλευτή Αϊμάν Οντέχ στην Κνεσέτ με υπάλληλους της ισραηλινής βουλής να τον απομακρύνουν με τη βία από το βήμα όταν εκείνος για αρκετά λεπτά καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

«Σας βλέπω πολύ αδύναμους. Μετά από 1,5 χρόνο πολέμου στον οποίο σκοτώσατε 19.000 παιδιά και 53.000 αμάχους, καταστρέψατε τα πανεπιστήμια και δεν έχετε καμιά πολιτική νίκη γι' αυτό. Δεν έχετε κανένα πολιτικό όφελος και γι' αυτό έχετε τρελαθεί. Γιατί είστε λυπημένοι; Γιατί είστε τρελαμένοι; Γιατί δεν έχετε καμία πολιτική νίκη»
είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του κόμματος Hadash προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες από τους υπόλοιπους βουλευτές.

«Με έβγαλαν με τη βία από το βήμα του Κοινοβουλίου, όχι επειδή παραβίασα κάποιον κανόνα, αλλά επειδή είπα την αλήθεια. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη Νακμπά, ο κόσμος είναι μάρτυρας μιας δεύτερης Νακμπά που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Μπορείτε να προσπαθήσετε να με σιωπήσετε, αλλά δεν μπορείτε να σιωπήσετε τον παλαιστινιακό λαό, ούτε την κατακραυγή του κόσμου» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αραβοϊσραηλινός βουλευτής.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

106 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα και το αίμα των ✝️353χιλιάδων 'Ελλήνων 🌿🇬🇷Εθνομαρτύρων του Πόντου δεν έχει αναπαυθεί🙏αλίμονο 🙏η Εθνοκάθαρση των 'Ελλήνων ακόμα και σήμερα συνεχίζεται... ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ και ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ όλα αυτά τα χρόνια, οι γείτονες μας προσπαθούν, απεγνωσμένα να ξεριζώσουν τον Έλληνισμό, και να σφετεριστούν τον πολιτισμό και τα έργα του...Χρέος κάθε Έλληνα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας🪔





Δεν Ξεχνώ✝️ 19η ΜΑΙΟΥ 1919🪔
Μας Κρέμασαν ...
Μας Βίασαν ...
Μας 'Εκαψαν ...
Μας Αποκεφάλισαν ...
Μας Βασάνισαν ...
Μας Μαχαίρωσαν ...
Μας Ακρωτηρίασαν ...
Για την Ορθόδοξη Πίστη μας και τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό μας🇬🇷🌿





106 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα και το αίμα των ✝️353 χιλιάδων 'Ελλήνων 🌿🇬🇷Εθνομαρτύρων του Πόντου δεν έχει, αναπαυθεί🙏 αλίμονο 🙏η Εθνοκάθαρση των 'Ελλήνων ακόμα και σήμερα συνεχίζεται... ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ και ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ όλα αυτά τα χρόνια, οι γείτονες μας προσπαθούν, απεγνωσμένα να ξεριζώσουν τον Έλληνισμό, και να σφετεριστούν τον πολιτισμό και τα έργα του ...





Πρόκειται ως εκ τούτου για μια Γενοκτονία που αδιαλείπτως και ανεμπόδιστα  συνεχίζεται...στη Βόρεια  Κύπρο μας😡😠



19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των 'Ελλήνων του Πόντου!

106 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα, από την 19η Mαίου 1919, πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα;


Tο αίμα 353.000 'Εθνομαρτύρων των ατιμασμένων και κατακρεουργημένων 'Ελλήνων του Πόντου δεν μας αφήνει ...




Στις 19 Μαΐου 1919 ο #Μουσταφά_Κεμάλ αποβιβάζεται στη #Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη και πιο άγρια φάση της 

#Ποντιακής_Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του...

Μετά τη #Γενοκτονία_των_Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον #Μουσταφά_Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους, για να εξολοθρεύσουν τους #Ελληνοπόντιους...

Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο #Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Οι #Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών, στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι τη #Μικρασιατική_Καταστροφή το 1922, οι 'Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους, ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Είναι Χρέος κάθε Έλληνα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας

Δείτε το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βραβεύτηκε στην Αμερική.

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων και άλλων αυτόχθονων χριστιανών από τα χέρια των Οθωμανών και των Εθνικιστών Τούρκων.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες σκοτώθηκαν, ενώ εκατομμύρια άλλοι ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους πατρίδες στη Μικρά Ασία «Τουρκία», τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ως μέρος της εκστρατείας των Τούρκων για εθνοκάθαρση των χριστιανικών πληθυσμών της.

Η Γενοκτονία εξολόθρευσε επίσης τους Αρμένιους και Ασσύριους χριστιανούς.

Αυτό το τραγικό γεγονός, η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα, σιωπά εδώ και 100 χρόνια.

Οι φωνές εκείνων που μαρτύρησαν δεν θα είναι πια σιωπηλές.

Αυτό το ντοκιμαντέρ βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 8 χρόνια.

Ήταν ένα επίπονο ταξίδι και ένα μεγάλο έργο του Κέντρου Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου.

Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923


https://youtu.be/hjkDi2zIm_M?feature=shared

Τρεις γενοκτονίες συντελέστηκαν τον 20ο αιώνα, των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Εβραίων. Εξ’ αυτών οι δύο αναγνωρίστηκαν παγκοσμίως, άμεσα των Εβραίων και έμμεσα των Αρμενίων.

Με το τρίπτυχο «ένα κράτος, μια θρησκεία, ένας λαός», και έχοντας ως συμβουλάτορες Γερμανούς αξιωματικούς, οι Νεότουρκοι αρχικά και στη συνέχεια ο Μουσταφά Κεμάλ, σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις δύο πρώτες γενοκτονίες.


Το 1915 την γενοκτονία των Αρμενίων και από το 1916 έως το 1923 τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με το πρόσχημα να μην ενωθούν οι Έλληνες του Πόντου με τις Ρωσικές δυνάμεις, που πολιορκούσαν τον Πόντο, εκτόπισαν τον πληθυσμό από τις παραλιακές περιοχές, στα μεσόγεια της χώρας.
Μέσα στο καταχείμωνο, σε εξοντωτικές και χωρίς στοιχειώδη σίτιση και ανάπαυση πορείες, έχασαν τη ζωή τους πολλοί Έλληνες.

Εκτός από τους θανάτους που προέκυψαν από τις ταλαιπωρίες υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις φρικιαστικών θανάτων από άτακτους τσέτες υπό τα αδιάφορα βλέμματα των συνοδών χωροφυλάκων.
Σε πολλές δε περιπτώσεις και με την βοήθεια τους.

Και βέβαια δεν εξέλειπαν οι βιασμοί γυναικών, ακόμη και εγκύων, ανήλικων κοριτσιών αλλά ακόμη και ανήλικων αγοριών.
Επίσης πολλοί Έλληνες πέθαναν στα τάγματα εργασίας καταπονημένοι από τις εξαντλητικές εργασίες. Έτσι με την εξόντωση του μισού πληθυσμού (353.000) και τον εκτοπισμό-ξεριζωμό του άλλου μισού, τον Αύγουστο του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ αναφώνησε θριαμβευτικά: «Επί τέλους τους ξεριζώσαμε».

Για πάνω από 70 χρόνια, η λέξη γενοκτονία ήταν σχεδόν απαγορευμένη προς χάριν της Ελληνοτουρκικής φιλίας.
Οι Πόντιοι όμως δεν ξέχασαν ποτέ το δράμα των προγόνων τους.
Πάντα ερχόταν στο νου τους η εικόνα των γονιών και των παππούδων, που όταν ανέφεραν τη λέξη «πατρίδα», γέμιζαν τα μάτια τους δάκρυα.
Οργανώθηκαν και αντρώθηκαν κύρια μετά το 1980, και αποφάσισαν να κάνουν το χρέος τους.
Έτσι φτάσαμε στην καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας.
Η ιδέα και οι πρωτοβουλίες για την ψήφιση του σχετικού νόμου ανήκουν στον αείμνηστο(πέθανε το 2024) κοινωνιολόγο Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Με τον νόμο 2193 της 8/11/3/94, η 19η Μαΐου, καθιερώνεται ως: Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου του 1919 στην Σαμψούντα και τότε ξεκίνησε η και πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων.

Τρεις ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνήργησαν στην γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Πρώτος παράγοντας οι Γερμανοί καθοδηγητές των Νεότουρκων και του Κεμάλ όπως προαναφέρθηκε. Δεύτερος παράγοντας οι Σοβιετικοί που στήριξαν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τον Κεμάλ, επονομάζοντας μάλιστα το κίνημά του «εθνικοαπελευθερωτικό».

Αλήθεια από ποιόν;
Και τρίτος παράγοντας οι Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί που αρχικά ήταν σύμμαχοι της Ελλάδας και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν αβοήθητη.
Οι Σοβιετικοί στήριξαν τον Κεμάλ και για έναν άλλο λόγο.
Όταν ξεκίνησαν την επανάστασή τους, η Ελλάδα είχε αποστείλει μια σημαντική στρατιωτική δύναμη για να στηρίξει το καθεστώς του Τσάρου.
Αυτό δεν το ξέχασαν και δεν το συγχώρησαν ποτέ.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως οι Τούρκοι σκεπτόμενοι ύπουλα και θέλοντας, να διαστρεβλώσουν όπως πάντοτε την αλήθεια των θηριωδών πραξεών τους έχουν καθιερώσει την ίδια ημερομηνία έχουν ως μια γιορτή της νεολαίας αλλά και του ξεριζωμού των Ελλήνων.
Μάλιστα στα περίχωρα της Σαμψούντας έχουν ιδρύσει χωριό που φέρει την ονομασία 19 Μαίου.
Γι αυτό θα πρέπει οι Έλληνες να είναι προσεκτικοί και να μην πέφτουν σε παγίδες, όπως συνέβη στο παρελθόν με τα εξής θλιβερά περιστατικά:

1. Συμμετείχε και τραγούδησε στην γραμμή του Αττίλα στην Κύπρο στις 19 Μαίου 1997 ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς. (Εκ των υστέρων ζήτησε συγνώμη)

2. Επελέγει να σταλεί η κρατική ορχήστρα Αθηνών στη γιορτή της τουρκικής νεολαίας την ημερομηνία αυτή το 1998. (Τα μέλη της αρνήθηκαν να πάνε και ο υπουργός πολιτισμού ΕυαγΒενιζέλος αναγκάστηκε να αναστείλει την αποστολή).

3. Το 1998 ο τότε υπουργός εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του σφαγέα των Ποντίων Μουσταφά Κεμάλ.

4. Στις 19 Μαίου 2000 προσγειώθηκαν τουρκικά αεροπλάνα στην Άγχίαλο ενώ αποβιβάστηκαν τουρκικά στρατεύματα στην Πελοπόννησο στα πλαίσια άσκησης Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε επίπεδο κρατών έχει αναγνωριστεί μόνο από την Κύπρο, ενώ η Αρμενική έχει αναγνωριστεί σε πάνω από 70.
Έχει αναγνωριστεί όμως από τις πολιτείες της Ν.Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ και της Κολούμπια το 2002, της Γεωργίας και της Πενσυλβάνια το 2004, του Κλίβελαντ το 2005 και της Μασαχουσέτης το 2006.


106 χρόνια, από τη δεύτερη και πιο πολύνεκρη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - Χρέος κάθε Έλληνα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας

Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923.

Διαβάστε Επίσης:



19 Μαΐου 1919: Χρέος κάθε Έλληνα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας




«SS Bandırma»: Το πλοίο που όργωνε τις ελληνικές θάλασσες αποβίβασε τον Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919
Η ιστορία του σκαριού που κατέληξε να γίνει ρέπλικα και φωτογραφία σε βρεφικά φορμάκια, ως ενθύμιο του τουρκικού «αγώνα για ανεξαρτησία»



Μαρτυρία Γεωργίου Γρηγοριάδη: «Οι Τούρκοι έπεφταν επάνω μας όπως ο αητός ορμά στις κότες
Στα τέλη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ρώσοι έδιωχναν τους Τούρκους κι αυτοί ξεσπούσαν στους Έλληνες. Ανάμεσα όμως σε αυτούς που τους καταδίωκαν, υπήρχαν και κάποιοι που αψήφησαν τις εντολές εκκαθάρισης και βοηθούσαν
Διαβάστε Επίσης:


Θεσσαλονίκη: Άναψε η φλόγα της μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας




Έγραψε ο
Αλκίνοος Βλαχόπουλος
Κυριακή 18 Μαΐου 2025, 21:56

Θεσσαλονίκη: Άναψε η φλόγα της μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας




Με ποντιακούς χορούς, τραγούδια και ομιλίες, συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μέλη ποντιακών σωματείων παραδοσιακές φορεσιές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας για να αποτίνουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.

Ν. Ανδρουλάκης: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση του ειδεχθούς εγκλήματος της Ποντιακής Γενοκτονίας

Η φλόγα της μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας άναψε και φέτος στο χώρο του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Από την ποντιακή λύρα αντήχησε ο θρήνος της Τραπεζούντας, «Πάρθεν η Ρωμανία» ενώ μέλη ποντιακών σωματείων, πιασμένα χέρι χέρι χόρεψαν τον παραδοσιακό χώρο «Ομάλ». Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Εκπρόσωποι των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, μέλη Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Φορέων και Παλιννοστούντων αλλά και πλήθος κόσμου, τίμησαν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και προσφύγων, θυμάτων εθνοκαθάρσεων και γενοκτονικών πρακτικών πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στο χώρο της Ανατολίας, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ν. Ανδρουλάκης: «Η συλλογική ισχυρή μνήμη είναι δύναμη αποτροπής από ανάλογες θηριωδίες»

Το παρών στις σημερινές εκδηλώσεις έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους ρίζες. Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ήρθαν εδώ, στον τόπο τους, και μεγαλούργησαν. Έχουμε χρέος, ως πολιτεία, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δεν είναι μόνο ένα εθνικό στοίχημα. Είναι ένας πανανθρώπινος στόχος. Γιατί μόνο η συλλογική ισχυρή μνήμη είναι δύναμη αποτροπής από ανάλογες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αυτός ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σ. Αγγελούδης: «Η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνεχή προσπάθεια και τον αγώνα»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ολόκληρος ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για όσα οδήγησαν στον αφανισμό τόσων ψυχών.

«Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα που σήμερα, 106 χρόνια μετά ζητούν την δικαίωση. Απαιτείται σεβασμός και τιμή σε όλος αυτούς που ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες έφτασαν με χίλιες δυσκολίες στης πατρίδας την πατρίδα και συνέβαλλαν με την εργατικότητα τους στην οικοδόμηση της νέας και περήφανης Ελλάδας. Οφείλουμε πολλά στους πόντιους και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Θέλω να σας πω ότι πρέπει να είστε περήφανοι όχι μόνο για την καταγωγή αλλά και για όλα όσα έχετε πετύχει.
Η άκαμπτη αγωνιστικότητα των ποντίων δείχνει τον δρόμο της ευθύνης και της αξιοπρέπειας. Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε ολόκληρος ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για όσα οδήγησαν στον αφανισμό τόσων ψυχών. Η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνεχή προσπάθεια και τον αγώνα», τόνισε ο Στέλιος Αγγελούδης.







Ο. Βασιλάκη: «Να φροντίσουμε ώστε να έρθει η δικαίωση»

«106 χρόνια μετά το καθήκον μας είναι να είμαστε παρόντες και διαβασμένοι γιατί οφείλουμε ως Έλληνες να είμαστε ενωμένοι για και να φροντίσουμε ώστε να έρθει η δικαίωση», ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της ΠΚΜ, Όλια Βασιλάκη.

Χ. Σαχινίδου: «Μιλάμε με το στόμα των νεκρών μας προαγωγών»

«Δίνουμε υπόσχεση ότι η ημέρα μνήμης δεν είναι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα», τόνισε η πρόεδρος της Ποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χριστίνα Σαχινίδου.

«Είναι μάθημα ζωής να αντιστέκεσαι στη Γενοκτονία. Μιλάμε με το στόμα των νεκρών μας προαγωγών γιατί σε εμάς βρίσκεται το χρέος της δικαίωσης που δεν έχει στόχο την εκδίκηση. Οι εκδηλώσεις μνήμης δεν στοχεύουν στην καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας. Εντάσσονται στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό των ελλήνων και αποσκοπούν στην αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας».

Η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της σχετικά με την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας τονίζοντας ότι είναι ειναι κατάλληλη συγκυρία για να πειστούν οι ευρωβουλευτές να κάνουν θέμα στις ευρωομάδας τους και στη συνέχεια στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Το παρών στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Παππάς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτεζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

"Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα χτιστεί μέσω συγκεκριμένων επιτευγμάτων που θα δημιουργούν πρώτα μια de facto αλληλεγγύη."κείμενο από τη Διακήρυξη Σουμάν. 9 Μαίου - Η ημέρα της Ευρώπης.

Κεραμικό: http://www.greekceramic.com/img/products/wall-tablets/520.jpg

#Σαν_Σήμερα #9_Μαϊου #Ημέρα_της_Ευρώπης
🇪🇺 #Ημέρα_της_Ευρώπης
#EuropeDay

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι το όνομα δύο ετήσιων ημερών για την Ευρώπη. Εορτάζεται στις 5 Μαΐου από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στις 9 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγνωρίζει την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη που έχει κατορθωθεί από τότε που σχηματίστηκαν.

Δείτε περισσότερα εδώ:

Ο Μύθος της Ευρώπης 

Σύμφωνα με το μύθο των Ελλήνων, γιατί υπάρχει και ο μύθος των Περσών, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων ενός ελληνικού νησιού με το όνομα Φοινίκη δυτικά της Ελλάδας και πιο πέρα από τη Σικελία, στη θάλασσα της Τύρου. μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια.

Εκεί συνάντησε το θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεφτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε.

Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει.






Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη.







Αναπαράσταση Μινωικών Θρησκευτικών Δρώμενων, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος "Η αρπαγή της Ευρώπης"

Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστέρωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.



Η Ημέρα της Ευρώπης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και τιμά την ιστορική Διακήρυξη Σουμάν του 1950, που παρουσιάστηκε από τον τότε, Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν.

Η διακήρυξη αυτή πρότεινε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), θέτοντας τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ΕΕ όπως την ξέρουμε σήμερα.
Στόχος ήταν η προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Η Διακήρυξη Σουμάν είναι ένα ιστορικό κείμενο που παρουσιάστηκε στις 9 Μαΐου 1950 από τον τότε Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν στο Παρίσι, στο πλαίσιο μιας ομιλίας στο Σαλόνι του Ρολογιού του Υπουργείου Εξωτερικών. Θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αφετηρία για τη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διακήρυξη πρότεινε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, που είχε καταστραφεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ιστορικό Πλαίσιο
Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η Ευρώπη βρισκόταν σε ερείπια, με βαθιές πληγές από τη σύγκρουση και έντονο ανταγωνισμό μεταξύ κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Οι δύο χώρες είχαν ιστορικά ανταγωνιστεί για τον έλεγχο των βιομηχανικών πόρων, όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας, που ήταν κρίσιμοι για την πολεμική βιομηχανία.
Η ιδέα της Διακήρυξης Σουμάν προήλθε από τον Ζαν Μονέ, έναν Γάλλο διπλωμάτη και οραματιστή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Σουμάν. Ο Μονέ πρότεινε έναν τρόπο να εξασφαλιστεί η ειρήνη μέσω της οικονομικής συνεργασίας και της κοινής διαχείρισης στρατηγικών πόρων.
Η αρπαγή της Ευρώπης απεικονίζεται στο κέρμα των 2 ευρώ. Η όμορφη κοπέλα που ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ο Δίας και την άρπαξε παίρνοντας μορφή ταύρου. Καρπός του έρωτα ήταν ο Μίνωας στην Κρήτη.

Κύριοι Στόχοι της Διακήρυξης
Η Διακήρυξη Σουμάν είχε ως κεντρικό σκοπό να καταστήσει αδύνατο έναν νέο πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, μέσω της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.
Οι βασικοί στόχοι ήταν:Κοινή διαχείριση άνθρακα και χάλυβα: Προτάθηκε η δημιουργία μιας υπερεθνικής αρχής για τη διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, βασικών υλικών για την πολεμική βιομηχανία, ώστε να αποτραπεί η χρήση τους για πολεμικούς σκοπούς.
Οικονομική συνεργασία: Η κοινή διαχείριση θα ενίσχυε την οικονομική αλληλεξάρτηση, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα μεταξύ των κρατών.
Θεμέλιο για ευρωπαϊκή ομοσπονδία: Η ΕΚΑΧ θεωρήθηκε το πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με την προοπτική δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.
Ειρήνη και αλληλεγγύη: Η διακήρυξη τόνιζε ότι η συνεργασία θα εξασφάλιζε διαρκή ειρήνη και θα προάγε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.
Βασικά Στοιχεία του Κειμένου
Το κείμενο της Διακήρυξης Σουμάν είναι σύντομο αλλά περιεκτικό.
Μερικές από τις πιο εμβληματικές φράσεις του είναι:
«Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν.»
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο.
Θα χτιστεί μέσω συγκεκριμένων επιτευγμάτων που θα δημιουργούν πρώτα μια de facto αλληλεγγύη.»
«Η συγκέντρωση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα εξασφαλίσει αμέσως τη δημιουργία κοινών βάσεων για την οικονομική ανάπτυξη, ως πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.»
Η πρόταση απευθυνόταν κυρίως στη Γερμανία, αλλά ήταν ανοιχτή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήθελαν να συμμετάσχουν.
Αποτελέσματα και Σημασία
Ίδρυση της ΕΚΑΧ: Το 1951, η Συνθήκη των Παρισίων υπεγράφη από έξι χώρες (Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), ιδρύοντας την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.
Η ΕΚΑΧ ήταν ο πρώτος υπερεθνικός οργανισμός στην Ευρώπη, με κοινές αρχές για τη διαχείριση των δύο βιομηχανιών.
Πρώτο βήμα για την ΕΕ: Η ΕΚΑΧ αποτέλεσε τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (1957, Συνθήκη της Ρώμης) και αργότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειρήνη μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας: Η συνεργασία μέσω της ΕΚΑΧ βοήθησε στη συμφιλίωση των δύο ιστορικών αντιπάλων, θέτοντας τις βάσεις για τη γαλλογερμανική φιλία που παραμένει πυλώνας της ΕΕ.
Μοντέλο ολοκλήρωσης: Η Διακήρυξη εισήγαγε την ιδέα της σταδιακής ολοκλήρωσης μέσω πρακτικών βημάτων, αντί για μια απότομη πολιτική ένωση.
Σημερινή Κληρονομιά
Η Διακήρυξη Σουμάν τιμάται κάθε χρόνο με την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), που γιορτάζει τις αξίες της ειρήνης, της ενότητας και της συνεργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Σημαία τοποθετήθηκε στο Στρασβούργο (Γαλλία) κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Ευρώπης το 2009

Το 2025, η 75η επέτειος της διακήρυξης εορτάστηκε με ιδιαίτερη έμφαση, καθώς υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της ΕΕ απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ψηφιακή μετάβαση.


Ο Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται ένας από τους «πατέρες της Ευρώπης», μαζί με τον Ζαν Μονέ, τον Κόνραντ Αντενάουερ και τον Αλτσίντε Ντε Γκάσπερι.


Η Διακήρυξη ήταν πρωτοποριακή γιατί εισήγαγε την έννοια της υπερεθνικότητας, δηλαδή την ανάθεση εθνικών αρμοδιοτήτων σε έναν κοινό οργανισμό.
Η επιλογή του άνθρακα και του χάλυβα δεν ήταν τυχαία: ήταν οι βασικές πρώτες ύλες για την πολεμική βιομηχανία, και η κοινή διαχείρισή τους συμβόλιζε την αποτροπή συγκρούσεων.

Διαβάστε Επίσης:

Ημέρα της Ευρώπης 2025
75 χρόνια ενότητας και συνεργασίας
https://europe-day.europa.eu/index_el


Οι πρωτεργάτες και πρωτεργάτριες της ΕΕ
https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu/eu-pioneers_el