4 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Braille / Μια ημέρα αφιερωμένη στον Louis Braille
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Braille στις 4 Ιανουαρίου, μια ημέρα αφιερωμένη στον Louis Braille, εφευρέτη του συστήματος που έχει επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα όρασης να επικοινωνούν, να εκπαιδεύονται και να ενσωματώνονται ενεργά στην κοινωνία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Braille μας υπενθυμίζει τη σημασία της προσβασιμότητας και της ένταξης για όλους, ανεξαρτήτως των φυσικών τους ικανοτήτων αλλά και της κοινωνικής και ισότιμης ένταξης των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ενημερώνει ότι:H ελληνική γραφή Braille αναγνωρίζεται ως τρόπος γραφής των Ελλήνων τυφλών πολιτών και θεσπίζεται η υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προώθησή της και την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών (άρθρο 65 του Ν. 4488/2017)
Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση στην πληροφόρηση και διευκολύνοντας τις συναλλαγές τους (άρθρ. 70 ΥΑ/91354/17 του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης)
Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των τυφλών ατόμων, να συνοδεύονται από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο βοήθειας, σε όλες τις εγκαταστάσεις, ιδιωτικές ή δημόσιες και στα μέσα μεταφοράς. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους
Για την επίτευξη της ισότητας στην πληροφόρηση, η ΕΕΚΕ έχει προσθέσει λειτουργίες στην ιστοσελίδα της για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, με την προσθήκη της μπάρας «Ευκλείδης» και την εγκατάσταση υπηρεσίας μετατροπής κειμένου σε ομιλία.
Ταυτόχρονα εκδόσεις, όπως, «Το Αλφαβητάρι του Καταναλωτή» και «Αλφαβητάρι του Ταξιδιώτη» έχουν μετατραπεί σε μορφή Braille και διανεμηθεί δωρεάν σε βιβλιοθήκες τυφλών, ενώ έχουν μετατραπεί και σε ηχογραφημένο βιβλίο ηλεκτρονικής μορφής (CD, DVD,USB).
Τέλος, ειδική μνεία στα δικαιώματα των ταξιδιωτών με μειωμένη κινητικότητα/αναπηρία μπορεί κάποιος να διαβάσει σε κάθε υποενότητα στο Αλφαβητάρι του Ταξιδιώτη της ΕΕΚΕ
Ευχόμαστε να γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ενεργειών από την πλευρά της Πολιτείας, με σκοπό την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας, σε οποιοδήποτε τομέα, με όποια προέκταση αυτή λαμβάνει εντός της κοινωνίας.
Μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, υποβάλλοντας ερωτήματα, αναφορές ή καταγγελίες, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
On line φόρμα υποβολής καταγγελίας: https://eeke.gr/epikinonia/kataggelies/
e-mail: info@eeke.gr
Τel: 210-8817730
Web: www.eeke.gr
Ο Λουί Μπράιγ γεννήθηκε στο Κουβρέ, ένα μικρό χωριό τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, στις 4 Ιανουαρίου 1809. Η οικογένειά του ήταν σχετικά ευκατάστατη, καθώς ο πατέρας του εκτός από αγρότης, ασχολείτο με το εμπόριο δερμάτων και εξαρτημάτων αλόγων.
Σε ηλικία τριών ετών τυφλώθηκε και από τα δύο μάτια, από αστοχία ενός εργαλείου, που περιεργαζόταν στο εργαστήριο του πατέρα του. Το ατύχημά του αυτό, που ήταν καθοριστικό για την ζωή του, δεν τον εμπόδισε να σπουδάσει μουσική και να γίνει ένας εξαίρετος οργανίστας και τσελίστας.
Το 1819 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να φοιτήσει στο Εθνικό Ινστιτούτο για Τυφλά Παιδιά και από το 1826 άρχισε να διδάσκει εκεί. Ο Μπράιγ ενδιαφέρθηκε για ένα σύστημα γραφής, που παρουσίασε στη σχολή ο Σαρλ Μπαρμπιέ και στο οποίο ένα κωδικοποιημένο σύστημα με τελείες αποτυπωνόταν ανάγλυφα σε χαρτόνι.
Στα δεκαπέντε του χρόνια επεξεργάστηκε μια παραλλαγή αυτού του συστήματος, που γραφόταν με ένα απλό όργανο, και ικανοποιούσε τις ανάγκες των τυφλών. Δημοσίευσε πραγματείες για το σύστημα αυτό το 1829 και το 1837.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 43 ετών, στο Παρίσι, στις 6 Ιανουαρίου 1852. Τάφηκε αρχικά στη γενέτειρά του και αργότερα τα λείψανά του διακομίστηκαν και ενταφιάστηκαν στο Πάνθεον, στο θρησκευτικό μαυσωλείο των Παρισίων, όπου «αναπαύονται» οι επιφανείς Γάλλοι.
Πηγή: SanSimera.gr