Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Το Άστρο της Βηθλεέμ μέσα από ιερά κείμενα και επιστημονικές προσεγγίσεις. Η χρονολογία Γέννησης του Χριστού.



Με το άστρο της Βηθλεέμ, που συνόδευσε το μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Χριστού και φώτισε το σπήλαιο αλλά και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, ασχολήθηκαν τους τελευταίους αιώνες ορθόδοξοι πατέρες και ιερά πρόσωπα της Χριστιανοσύνης, προσεγγίζοντας κυρίως πνευματικά την εμφάνιση και τη σημασία του, αλλά και αστρονόμοι, που επιχείρησαν να διερευνήσουν το φαινόμενο επιστημονικά και να δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα ενός πρωτόγνωρου και σπάνιου ουράνιου σώματος.
Εδώ και περίπου 20 αιώνες οι αστρονόμοι, επικαλούμενοι αναφορές για το Άστρο της Βηθλεέμ μέσα από ιερά κείμενα της Χριστιανοσύνης, αντλούν πληροφορίες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τις χρονολογίες και τις ιδιότητες του ουράνιου σώματος, ελπίζοντας να βρουν απαντήσεις στο «ανεξήγητο φαινόμενο».








Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο υπάρχει ολοκληρωμένη περικοπή με αναλυτική αναφορά στο Άστρο της Βηθλεέμ. Ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος (35-107 μ.Χ.), μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη, μιλάει για το Άστρο, όπως επίσης και ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας. Εκτενείς αναφορές βρίσκουμε στα κείμενα του ιεράρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιωάννη Χρυσόστομου, ο οποίος, μάλιστα, μιλάει για τις φυσικές ιδιότητές τους. Μέσα από πλήθος αναφορών καταλήγει πως πρόκειται για υπερφυσικές δυνάμεις που πήραν τη μορφή αστέρα, καθώς περιγράφει πως δεν είναι δυνατό να υπάρχει ουράνιο σώμα που να έχει τέτοια πορεία, δηλαδή να κινείται από την Περσία προς τα Ιεροσόλυμα και σε τόσο χαμηλή τροχιά. Στην Παλαιά Διαθήκη, εξάλλου, αναφέρεται ότι το Άστρο του Θεού θα είναι η απαρχή μίας νέας εποχής.

Γνωρίζοντας τις αναφορές των ιερών κειμένων για ένα σπουδαίο γεγονός, οι Μάγοι με τα δώρα, που ήταν οι αστρονόμοι της εποχής, ξεκίνησαν ένα ταξίδι αναζήτησης που συνέχισαν και οι μετέπειτα αστρονόμοι. «Με βάση το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο αστέρας έγινε ορατός από πολλούς ανθρώπους και όχι μόνο από τους αστρονόμους της εποχής. Αυτή είναι μία από τις ιδιότητές του, ότι ήταν εμφανές και ορατό σε όλους» τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης, επιχειρώντας να παραθέσει τις βασικότερες από τις επιστημονικές υποθέσεις για την ύπαρξη του Άστρου της Βηθλεέμ, από την απαρχή τους μέχρι σήμερα, και τους λόγους για τους οποίους εκπίπτουν αυτές οι θεωρίες. Παράλληλα, αναφέρεται στην προσέγγιση της χρονολογίας Γέννησης του Χριστού, με βάση ιστορικά γεγονότα που συνέπεσαν με τη Γέννηση και βοήθησαν τους αστρονόμους να αναζητήσουν με περισσότερη ακρίβεια τα ουράνια φαινόμενα εκείνης της περιόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Αυγολούπη, ακολουθώντας την πορεία των Μάγων, με βάση πάντα τις πληροφορίες των θρησκευτικών κειμένων, καταλήγουμε και σε άλλα συμπεράσματα για τις ιδιότητες του Αστέρα: Είχε μεγάλη διάρκεια (το ταξίδι τους διήρκησε μερικούς μήνες και σε αυτό το διάστημα το Άστρο ήταν εμφανές), εξαφανίστηκε για λίγο, όταν οι Μάγοι έφτασαν στα Ιεροσόλυμα για να συναντήσουν τον βασιλιά Ηρώδη, αλλά επανεμφανίστηκε όταν συνέχισαν την πορεία τους προς την Βηθλεέμ.
Σύνοδος πλανητών, σούπερ νόβα ή κομήτης;
Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, στηριζόμενος σε ιστορικά βεβαιωμένες διαπιστώσεις για τη χρονολογία γέννησης του Ιησού, γύρω στο 6 ή 7 π.Χ. (και όχι στο 1 μ.Χ. όπως υπολογίζει το χριστιανικό ημερολόγιο), αναζήτησε ένα μεγάλο ουράνιο σώμα που να έχει τις παραπάνω ιδιότητες μίας μάλλον αφύσικης πορείας, να διαρκεί μερικούς μήνες, να εξαφανίζεται και να επανεμφανίζεται, να είναι λαμπερό και σπάνιο.
Διαπίστωσε ότι πράγματι το 7 π.Χ. υπήρξε μία σύνοδος πλανητών (Κρόνου και Δία) στον αστερισμό των Ιχθύων. Κατά την εβραϊκή παράδοση, ο Κρόνος είναι ο προστάτης του Ισραήλ και ο Δίας προστάτης των βασιλιάδων. Το ότι συνέβη στον αστερισμό των Ιχθύων σημαίνει ότι κάποιο γεγονός θα συνέβαινε στην Παλαιστίνη. «Η θεωρία αυτή του Κέπλερ απορρίπτεται, γιατί η σύνοδος δύο ή περισσότερων πλανητών είναι ένα συχνό φαινόμενο. Δεν εξηγούσε, λοιπόν, τη σπανιότητα του φαινομένου, ούτε έδειχνε την κατεύθυνση του αστέρα. Εξάλλου, πολύ γρήγορα έληξε και η σύνοδος του Κρόνου με τον Δία, άρα δεν εξηγούσε ούτε τη διάρκεια μηνών του αστέρα της Βηθλεέμ» σημειώνει ο κ. Αυγολούπης.


Η επόμενη θεωρία του Κέπλερ ήταν η υπόθεση ενός υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ νόβα). Αφορμή στάθηκε η προσωπική εμπειρία του Κέπλερ να δει έναν σούπερ νόβα στον αστερισμό του Οφιούχου το 1604. Το μέγεθος και η λάμψη αυτού του φαινομένου τον οδήγησαν να υποθέσει ότι μπορεί και το Άστρο της Βηθλεέμ να ήταν κάτι παρόμοιο. «Η εμφάνιση ενός υπερκαινοφανούς αστέρα είναι ένα συνταρακτικό θέαμα. Πρόκειται για τον βίαιο θάνατο ενός αστέρα, που εκπέμπει τόσο φως ώστε να λάμπει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η λάμψη του υπολογίζεται όσο 200 δισεκατομμύρια αστέρια, δηλαδή όσο όλα τα αστέρια του γαλαξία μας» σχολιάζει ο καθηγητής του ΑΠΘ, αλλά εξηγεί ότι «η θεωρία αυτή καλύπτει τη σπανιότητα και το εντυπωσιακό των ιδιοτήτων του αστέρα της Βηθλεέμ, αλλά όχι την κατεύθυνση και τη διάρκεια, καθώς η εμφάνιση ενός σούπερ νόβα δεν διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα».
Η θεωρία που θέλει τον Αστέρα της Βηθλεέμ να είναι κομήτης, όπως είχε υποστηρίξει ο Ωριγένης, και πάλι απορρίπτεται. «Και σε αυτήν την περίπτωση δεν συμπίπτουν οι ιδιότητες της κατεύθυνσης και της διάρκειας (η πορεία του κομήτη διαρκεί μερικούς μήνες), αλλά ούτε και της σπανιότητας, αφού η εμφάνιση κομήτη είναι συχνό αστρονομικό φαινόμενο. Εξάλλου, η εμφάνιση ενός κομήτη δεν οιονεί κάποιο ευχάριστο γεγονός, όπως το συμβάν της Γέννησης, το αντίθετο, ταυτίζεται με άσχημα γεγονότα, όπως οι φυσικές καταστροφές» παρατηρεί ο κ.Αυγολούπης.
Οι μέχρι σήμερα εργασίες των αστρονόμων να προσδιορίσουν την προέλευση του Αστέρα της Βηθλεέμ μάλλον πέφτουν στο κενό ή τουλάχιστον οι όποιες θεωρίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν επιστημονικά, σύμφωνα με τον καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ, ο οποίος παραθέτει αυτούσιο το συμπέρασμα μίας εργασίας φοιτητών στο μάθημα Αστρονομίας: «Καμία από τις αστρονομικές επεξηγήσεις δεν ικανοποιεί πλήρως. Σημασία έχει ότι όταν ο ήλιος ανέτειλε το άλλο πρωί φώτισε έναν κόσμο που ποτέ πια δεν θα ήταν όπως πριν. Η πίστη είναι το σπουδαιότερο τόλμημα του ανθρώπου μπροστά σε εκείνο που δεν καταλαβαίνει ο νους του. Σε λίγες μέρες θα νιώσουμε βαθιά ταπεινωμένοι μπροστά στο θείο μυστήριο, στο θαύμα και θα υποταχθούμε πλήρως σε αυτό. Μόνο όταν τα μάτια της ψυχής μας βιώσουν το μυστήριο της ενανθρώπισης του Λόγου, τότε θα δούμε το Άστρο της Βηθλεέμ να έχει διαχρονικότητα στις ψυχές μας και το ανέσπερο φως του να φωτίζει την υπόστασή μας για πάντα».
Η χρονολογία Γέννησης του Χριστού
Οι επιστήμονες προσδιορίζουν την χρονολογία Γέννησης του Χριστού περίπου στο 6 ή 7 π.Χ., λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά δεδομένα για τη ζωή γνωστών προσώπων της εποχής, αλλά και γεγονότων που συνδέονται με τη Γέννηση. Μία από τις βασικότερες αναφορές είναι ο θάνατος του βασιλιά Ηρώδη, το 4 π.Χ. αλλά και η διαταγή του να σφαχθούν όλα τα παιδιά, ηλικίας κάτω των δύο ετών (4 + 2 = 6).
Επίσης, η απογραφή των Εβραίων που έγινε για πρώτη φορά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο και με υποτελή βασιλιά των Εβραίων τον Ηρώδη, συνέπεσε με τη Γέννηση του Χριστού. «Εγένετο δε», γράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς, «εν ταις ημέραις εκείναις εξήλθε δόγμα παρά Καίσαρος Αυγούστου απογράφεσθαι πάσαν την οικουμένην. Αύτη η απογραφή πρώτη εγένετο ηγεμονεύοντος της Συρίας Κυρηνίου» (Κυρήνιος λεγόταν ο τότε Ρωμαίος γενικός διοικητής της Συρίας). Ο Κυρήνιος είναι γνωστό ότι πέθανε το 8 π.Χ. Εκείνα τα χρόνια της απογραφής έφτασε η Παναγία στην Βηθλεέμ.
«Το χρονολογικό λάθος της Γέννησης ανήκει στον μοναχό Διονύσιο τον μικρό, που έφτιαξε το χριστιανικό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο ο Χριστός γεννήθηκε το 1 μ.Χ. Αντί να βάλει τη Γέννηση του Χριστού εφτά χρόνια αργότερα, την τοποθέτησε εφτά χρόνια νωρίτερα» υποστηρίζει ο κ. Αυγολούπης.
Ε.Ρακιτζή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea
 
Διαβάστε Επίσης:






















Με βάση σύγχρονους υπολογισμούς καταλήγουμε και σήμερα ότι πράγματι
οι δύο πλανήτες (Δίας και Κρόνος) βρέθηκαν σε σύνοδο
τρεις φορές τη χρονολογία γέννησης του Ιησού,
απέχοντας δε λιγότερο από μία μοίρα κατά την προβολή τους
στην ουράνια σφαίρα.
Ένα φαινόμενο που θα γοήτευε κάθε αστρονόμο της εποχής.
Διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μας εδώ:

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024



#ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
" Ολίγο Φως και Μακρινό
      Σε Μέγα Σκότος
           κι Έρμο "
    #Διονύσιος_Σολωμός
🙏Εύχομαι σ ' όλους τους ανθρώπους απ΄άκρη σ΄άκρη,
απανταχού στον πλανήτη ΓΗ όπου συγκατοικούμε,
✨το άστρο της #Βηθλεέμ να φωτίζει και να οδηγεί την Ψυχή τους ✨
🙏Ας γίνει η καρδιά μας μία φάτνη, για να Φιλοξενηθεί ο #Ιησούς_Χριστός 🙏
#Καλά_Χριστούγεννα_Μέσα_Μας🎄⭐🎄🌟
https://voiceofthelambs.blogspot.com/search/label/%CE%A7%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%9D%CE%91












Άγια Νύχτα

Άγια Νύχτα, σε προσμένουν με χαρά οι Χριστιανοί 

και με πίστη ανυμνούμε,

το Θεό δοξολογούμε 

μ’ ένα στόμα, μια φωνή,

ναι, με μια φωνή…


Η ψυχή μας φτερουγίζει

πέρα στ’ άγια τα βουνά,

όπου ψάλλουν οι αγγέλοι
απ’ τα ουράνια θεία μέλη,
στο Σωτήρα “Ωσαννά”
ψάλλουν “Ωσαννά”


Στης Βηθλεέμ ελάτε όλοι
τα βουνά τα ιερά
και μ’ ευλάβεια μεγάλη
‘κει που Άγιο Φως προβάλλει
προσκυνήστε με χαρά
ναι, με μια χαρά.

Θυμάμαι πάντα νοσταλγικά, αυτό το όμορφο τραγούδι των παιδικών μου χρόνων, που τόσο "ατμοσφαιρικά" μας έβαζε, στην πιο όμορφη διάθεση, για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ🎄🌠

Στις Ορθόδοξες εκκλησίες ψάλλονται οι πιο όμορφοι ύμνοι προς δόξαν της Γέννησης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού του Σωτήρος ημών, του τεχθέντος θείου βρέφους, εκ της Παρθένου Μαρίας, στην πόλη Βηθλεέμ της Ιερουσαλήμ, μέσα σε μια φτωχική Φάτνη🎄

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.

Ἡ γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν, τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν, Κύριε δόξα σοι.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Αὐτόμελον.
Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι· Μάγοι δὲ, μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι· δι᾽ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός.

( Ῥωμανοὺ τοῦ Μελῳδοῦ)

Ὁ Οἶκος
Τὴν Ἐδὲμ Βηθλεὲμ ἤνοιξε, δεῦτε ἴδωμεν· τὴν τρυφὴν ἐν κρυφῇ εὕρομεν, δεῦτε λάβωμεν, τὰ τοῦ Παραδείσου ἔνδον τοῦ Σπηλαίου. Ἐκεῖ ἐφάνη ῥίζα ἀπότιστος, βλαστάνουσα ἄφεσιν· ἐκεῖ εὑρέθη φρέαρ ἀνώρυκτον, οὗ πιεῖν Δαυῒδ πρὶν ἐπεθύμησεν· ἐκεῖ Παρθένος τεκοῦσα βρέφος, τὴν δίψαν ἔπαυσεν εὐθύς, τὴν τοῦ Ἀδὰμ καὶ τοῦ Δαυΐδ· διὰ τοῦτο πρὸς τοῦτο ἐπειχθῶμεν, οὗ ἐτέχθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός.

Σχετικά άρθρα:
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Η κατά σάρκαν γέννησις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού


Η Ενανθρώπηση του Υιού του Θεού






Το Άστρο της Βηθλεέμ μέσα από ιερά κείμενα και επιστημονικές προσεγγίσεις.
Η χρονολογία Γέννησης του Χριστού

Με το άστρο της Βηθλεέμ, που συνόδευσε το μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Χριστού και φώτισε το σπήλαιο αλλά και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, ασχολήθηκαν τους τελευταίους αιώνες ορθόδοξοι πατέρες και ιερά πρόσωπα της Χριστιανοσύνης, προσεγγίζοντας κυρίως πνευματικά την εμφάνιση και τη σημασία του, αλλά και αστρονόμοι, που επιχείρησαν να διερευνήσουν το φαινόμενο επιστημονικά και να δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα ενός πρωτόγνωρου και σπάνιου ουράνιου σώματος.
Εδώ και περίπου 20 αιώνες οι αστρονόμοι, επικαλούμενοι αναφορές για το Άστρο της Βηθλεέμ μέσα από ιερά κείμενα της Χριστιανοσύνης, αντλούν πληροφορίες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τις χρονολογίες και τις ιδιότητες του ουράνιου σώματος, ελπίζοντας να βρουν απαντήσεις στο «ανεξήγητο φαινόμενο».

Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο υπάρχει ολοκληρωμένη περικοπή με αναλυτική αναφορά στο Άστρο της Βηθλεέμ. Ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος (35-107 μ.Χ.), μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη, μιλάει για το Άστρο, όπως επίσης και ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας. Εκτενείς αναφορές βρίσκουμε στα κείμενα του ιεράρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιωάννη Χρυσόστομου, ο οποίος, μάλιστα, μιλάει για τις φυσικές ιδιότητές τους. Μέσα από πλήθος αναφορών καταλήγει πως πρόκειται για υπερφυσικές δυνάμεις που πήραν τη μορφή αστέρα, καθώς περιγράφει πως δεν είναι δυνατό να υπάρχει ουράνιο σώμα που να έχει τέτοια πορεία, δηλαδή να κινείται από την Περσία προς τα Ιεροσόλυμα και σε τόσο χαμηλή τροχιά. Στην Παλαιά Διαθήκη, εξάλλου, αναφέρεται ότι το Άστρο του Θεού θα είναι η απαρχή μίας νέας εποχής.

Γνωρίζοντας τις αναφορές των ιερών κειμένων για ένα σπουδαίο γεγονός, οι Μάγοι με τα δώρα, που ήταν οι αστρονόμοι της εποχής, ξεκίνησαν ένα ταξίδι αναζήτησης που συνέχισαν και οι μετέπειτα αστρονόμοι. «Με βάση το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο αστέρας έγινε ορατός από πολλούς ανθρώπους και όχι μόνο από τους αστρονόμους της εποχής. Αυτή είναι μία από τις ιδιότητές του, ότι ήταν εμφανές και ορατό σε όλους» τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης, επιχειρώντας να παραθέσει τις βασικότερες από τις επιστημονικές υποθέσεις για την ύπαρξη του Άστρου της Βηθλεέμ, από την απαρχή τους μέχρι σήμερα, και τους λόγους για τους οποίους εκπίπτουν αυτές οι θεωρίες. Παράλληλα, αναφέρεται στην προσέγγιση της χρονολογίας Γέννησης του Χριστού, με βάση ιστορικά γεγονότα που συνέπεσαν με τη Γέννηση και βοήθησαν τους αστρονόμους να αναζητήσουν με περισσότερη ακρίβεια τα ουράνια φαινόμενα εκείνης της περιόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Αυγολούπη, ακολουθώντας την πορεία των Μάγων, με βάση πάντα τις πληροφορίες των θρησκευτικών κειμένων, καταλήγουμε και σε άλλα συμπεράσματα για τις ιδιότητες του Αστέρα: Είχε μεγάλη διάρκεια (το ταξίδι τους διήρκησε μερικούς μήνες και σε αυτό το διάστημα το Άστρο ήταν εμφανές), εξαφανίστηκε για λίγο, όταν οι Μάγοι έφτασαν στα Ιεροσόλυμα για να συναντήσουν τον βασιλιά Ηρώδη, αλλά επανεμφανίστηκε όταν συνέχισαν την πορεία τους προς την Βηθλεέμ.
Σύνοδος πλανητών, σούπερ νόβα ή κομήτης;
Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, στηριζόμενος σε ιστορικά βεβαιωμένες διαπιστώσεις για τη χρονολογία γέννησης του Ιησού, γύρω στο 6 ή 7 π.Χ. (και όχι στο 1 μ.Χ. όπως υπολογίζει το χριστιανικό ημερολόγιο), αναζήτησε ένα μεγάλο ουράνιο σώμα που να έχει τις παραπάνω ιδιότητες μίας μάλλον αφύσικης πορείας, να διαρκεί μερικούς μήνες, να εξαφανίζεται και να επανεμφανίζεται, να είναι λαμπερό και σπάνιο.
Διαπίστωσε ότι πράγματι το 7 π.Χ. υπήρξε μία σύνοδος πλανητών (Κρόνου και Δία) στον αστερισμό των Ιχθύων. Κατά την εβραϊκή παράδοση, ο Κρόνος είναι ο προστάτης του Ισραήλ και ο Δίας προστάτης των βασιλιάδων. Το ότι συνέβη στον αστερισμό των Ιχθύων σημαίνει ότι κάποιο γεγονός θα συνέβαινε στην Παλαιστίνη. «Η θεωρία αυτή του Κέπλερ απορρίπτεται, γιατί η σύνοδος δύο ή περισσότερων πλανητών είναι ένα συχνό φαινόμενο. Δεν εξηγούσε, λοιπόν, τη σπανιότητα του φαινομένου, ούτε έδειχνε την κατεύθυνση του αστέρα. Εξάλλου, πολύ γρήγορα έληξε και η σύνοδος του Κρόνου με τον Δία, άρα δεν εξηγούσε ούτε τη διάρκεια μηνών του αστέρα της Βηθλεέμ» σημειώνει ο κ. Αυγολούπης.









Η επόμενη θεωρία του Κέπλερ ήταν η υπόθεση ενός υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ νόβα). Αφορμή στάθηκε η προσωπική εμπειρία του Κέπλερ να δει έναν σούπερ νόβα στον αστερισμό του Οφιούχου το 1604. Το μέγεθος και η λάμψη αυτού του φαινομένου τον οδήγησαν να υποθέσει ότι μπορεί και το Άστρο της Βηθλεέμ να ήταν κάτι παρόμοιο. «Η εμφάνιση ενός υπερκαινοφανούς αστέρα είναι ένα συνταρακτικό θέαμα. Πρόκειται για τον βίαιο θάνατο ενός αστέρα, που εκπέμπει τόσο φως ώστε να λάμπει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η λάμψη του υπολογίζεται όσο 200 δισεκατομμύρια αστέρια, δηλαδή όσο όλα τα αστέρια του γαλαξία μας» σχολιάζει ο καθηγητής του ΑΠΘ, αλλά εξηγεί ότι «η θεωρία αυτή καλύπτει τη σπανιότητα και το εντυπωσιακό των ιδιοτήτων του αστέρα της Βηθλεέμ, αλλά όχι την κατεύθυνση και τη διάρκεια, καθώς η εμφάνιση ενός σούπερ νόβα δεν διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα».
Η θεωρία που θέλει τον Αστέρα της Βηθλεέμ να είναι κομήτης, όπως είχε υποστηρίξει ο Ωριγένης, και πάλι απορρίπτεται. «Και σε αυτήν την περίπτωση δεν συμπίπτουν οι ιδιότητες της κατεύθυνσης και της διάρκειας (η πορεία του κομήτη διαρκεί μερικούς μήνες), αλλά ούτε και της σπανιότητας, αφού η εμφάνιση κομήτη είναι συχνό αστρονομικό φαινόμενο. Εξάλλου, η εμφάνιση ενός κομήτη δεν οιονεί κάποιο ευχάριστο γεγονός, όπως το συμβάν της Γέννησης, το αντίθετο, ταυτίζεται με άσχημα γεγονότα, όπως οι φυσικές καταστροφές» παρατηρεί ο κ.Αυγολούπης.
Οι μέχρι σήμερα εργασίες των αστρονόμων να προσδιορίσουν την προέλευση του Αστέρα της Βηθλεέμ μάλλον πέφτουν στο κενό ή τουλάχιστον οι όποιες θεωρίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν επιστημονικά, σύμφωνα με τον καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ, ο οποίος παραθέτει αυτούσιο το συμπέρασμα μίας εργασίας φοιτητών στο μάθημα Αστρονομίας: «Καμία από τις αστρονομικές επεξηγήσεις δεν ικανοποιεί πλήρως. Σημασία έχει ότι όταν ο ήλιος ανέτειλε το άλλο πρωί φώτισε έναν κόσμο που ποτέ πια δεν θα ήταν όπως πριν. Η πίστη είναι το σπουδαιότερο τόλμημα του ανθρώπου μπροστά σε εκείνο που δεν καταλαβαίνει ο νους του. Σε λίγες μέρες θα νιώσουμε βαθιά ταπεινωμένοι μπροστά στο θείο μυστήριο, στο θαύμα και θα υποταχθούμε πλήρως σε αυτό. Μόνο όταν τα μάτια της ψυχής μας βιώσουν το μυστήριο της ενανθρώπισης του Λόγου, τότε θα δούμε το Άστρο της Βηθλεέμ να έχει διαχρονικότητα στις ψυχές μας και το ανέσπερο φως του να φωτίζει την υπόστασή μας για πάντα».
Η χρονολογία Γέννησης του Χριστού
Οι επιστήμονες προσδιορίζουν την χρονολογία Γέννησης του Χριστού περίπου στο 6 ή 7 π.Χ., λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά δεδομένα για τη ζωή γνωστών προσώπων της εποχής, αλλά και γεγονότων που συνδέονται με τη Γέννηση. Μία από τις βασικότερες αναφορές είναι ο θάνατος του βασιλιά Ηρώδη, το 4 π.Χ. αλλά και η διαταγή του να σφαχθούν όλα τα παιδιά, ηλικίας κάτω των δύο ετών (4 + 2 = 6).
Επίσης, η απογραφή των Εβραίων που έγινε για πρώτη φορά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο και με υποτελή βασιλιά των Εβραίων τον Ηρώδη, συνέπεσε με τη Γέννηση του Χριστού. «Εγένετο δε», γράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς, «εν ταις ημέραις εκείναις εξήλθε δόγμα παρά Καίσαρος Αυγούστου απογράφεσθαι πάσαν την οικουμένην. Αύτη η απογραφή πρώτη εγένετο ηγεμονεύοντος της Συρίας Κυρηνίου» (Κυρήνιος λεγόταν ο τότε Ρωμαίος γενικός διοικητής της Συρίας). Ο Κυρήνιος είναι γνωστό ότι πέθανε το 8 π.Χ. Εκείνα τα χρόνια της απογραφής έφτασε η Παναγία στην Βηθλεέμ.
«Το χρονολογικό λάθος της Γέννησης ανήκει στον μοναχό Διονύσιο τον μικρό, που έφτιαξε το χριστιανικό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο ο Χριστός γεννήθηκε το 1 μ.Χ. Αντί να βάλει τη Γέννηση του Χριστού εφτά χρόνια αργότερα, την τοποθέτησε εφτά χρόνια νωρίτερα» υποστηρίζει ο κ. Αυγολούπης.
Ε.Ρακιτζή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea
 















Διαβάστε Επίσης:

🙏Ας γίνει η καρδιά μας μία Φάτνη, για να Φιλοξενηθεί ο #Ιησούς_Χριστός 💫#Καλά_Χριστούγεννα_Μέσα_Μας🎄⭐🎄🌟

 

Νικηφόρου Λύτρα - Τα “Κάλαντα”
1872- Ίσως το σημαντικότερο έργο της
ελληνικής ηθογραφικής ζωγραφικής

#ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Άναρχος Θεός (Βυζαντινά Κάλαντα)

Άναρχος Θεός καταβέβηκεν,
και εν τη Παρθένω κατώκησεν.
Έρουρεμ, έρουρεμ
έρου, έρου, έρουρεμ, Χαίρε Δέσποινα!

Βασιλεύς των όλων και Κύριος
ήρθε τον Αδάμ αναπλάσασθαι.
Έρουρεμ, έρουρεμ
έρου, έρου, έρουρεμ, Χαίρε Άχραντε!

Γηγενείς σκιρτάτε και χαίρεσθε,
τάξεις των αγγέλων ευφραίνεσθε.
Έρουρεμ, έρουρεμ
έρου έρου έρουρεμ, Χαίρε Δέσποινα!

Δέξου Βηθλεέμ τον Δεσπότην σου,
Βασιλέα πάντων και Κύριον
Έρουρεμ, έρουρεμ,
έρου, έρου, έρουρεμ, Χαίρε Άχραντε!

Εξ Ανατολών Μάγοι έρχονται,
δώρα προσκομίζοντες άξια.
Έρουρεμ, έρουρεμ
έρου, έρου, έρουρεμ, Χαίρε Άχραντε!


🙏Ας γίνει η καρδιά μας μία φάτνη, για να Φιλοξενηθεί ο #Ιησούς_Χριστός✨
#Καλά_Χριστούγεννα_Μέσα_Μας🎄⭐🎄🌟

Πώς, «γεννήθηκε» η ιδέα των πρώτων, ηλεκτρικών, φώτων, επάνω στα Χριστουγεννιάτικα Δένδρα;Πως από μια ευρεσιτεχνία του Τόμας Έντισον φτάσαμε στα Χριστουγεννιάτικα Λαμπάκια του Έντουαρντ Τζόνσον στο Χριστουγεννιάτικο Δένδρο; Για πολλά χρόνια, όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα εξέφραζαν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα του Φωτός που διώχνει το Σκότος, με το να ανάβουν κεριά στα δέντρα.Χρειάστηκαν όμως 4 δεκαετίες, για να γίνουν τα λαμπάκια δημοφιλή, λόγω του υψηλού τους κόστους!!!



Μπορεί η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δένδρου να ξεκινά από τον 8ο αιώνα• Όμως, τα λαμπιόνια στο δένδρο άναψαν για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου 1882, πριν από 124 χρόνια.

Τότε που ο Έντουαρντ Τζόνσον στενός φίλος και έμπιστος συνεργάτης του Τόμας Έντισον
παρουσίασε στους δημοσιογράφους το πρώτο ηλεκτροφωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι του στο Μανχάταν το 1882.
Ενώ το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου που στολίστηκε με ηλεκτρικά φώτα εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 1894, κατά τη διάρκεια της 2ης θητείας του Γκρόβερ Κλίβελαντ . Σύμφωνα με την Ιστορική Ένωση του Λευκού Οίκου, το δέντρο που φωτίστηκε με ηλεκτρικούς λαμπτήρες τοποθετήθηκε στη βιβλιοθήκη του 2ου ορόφου και το απόλαυσαν οι δύο μικρές κόρες του Κλίβελαντ.

Πώς από την ευρεσιτεχνία του Τόμας Έντισον φτάσαμε τα Χριστουγεννιάτικα Λαμπάκια να στολίζουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;


Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Έντουαρντ Τζόνσον, ένας από τους πιο έμπιστους συνέταιρούς του Τόμας Έντισον
(εφευρέτη του ηλεκτρικού λαμπτήρα,του
φωνογράφου,του
μικροφώνου κ.α )
κάλεσε δημοσιογράφους στο σπίτι του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ώστε, να καλύψουν την πρώτη φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ιστορία!
Δείτε το σχετικό βίντεο:


Αναδημοσιεύουμε από
ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια έγινε πραγματικότητα από έναν συνεργάτη του Τόμας Έντισον.

Ο συνεργάτης λεγόταν Έντουαρντ Χίμπερντ Τζόνσον. Ο Τζόνσον γνώρισε τον Έντισον το 1871 και, μέσα σε λίγα χρόνια, έγινε ένας από τους πιο έμπιστους συνέταιρούς του.
Διορίστηκε και αντιπρόεδρος στην «Εταιρεία Ηλεκτρικού Φωτός του Έντισον».
Ο «πατέρας του ηλεκτρικά φωτισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου», Έντουαρντ Χίμπερντ Τζόνσον – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα των χριστουγεννιάτικων φώτων

Κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο του 1880, ο Έντισον κρέμασε σειρές ηλεκτρικών φώτων έξω από το εργαστήριό του στο Μένλο Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ.

Ένα άρθρο στην εφημερίδα New York Times περιέγραφε μία επίσκεψη αξιωματούχων από την κυβέρνηση της Νέας Υόρκης στο εργαστήριο του Έντισον.
Η διαδρομή από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το κτήριο του Έντισον ήταν φωτισμένη με 290 λαμπτήρες.

Δεν φαίνεται από το άρθρο ότι ο Έντισον σκόπευε να συνδέσει τον φωτισμό με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ωστόσο, παρέθεσε ένα γιορτινό δείπνο για την αντιπροσωπεία από τη Νέα Υόρκη και τα φώτα ταίριαζαν με την εορταστική διάθεση.
Όπως διαβάζουμε στο περιοδικό Time, «ο Τζόνσον δεν εισήγαγε την ιδέα της χρήσης φωτός για τον εορτασμό των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Η παράδοση να κάνουμε τον χειμώνα γιορτινό, με το φως και τη θαλπωρή της φωτιάς είναι πολύ πιο παλιά από τον ηλεκτρισμό. Για πολλά χρόνια, όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα εξέφραζαν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα τους με το να ανάβουν κεριά στα δέντρα».

Ωστόσο, αυτό εγκυμονούσε κινδύνους για πυρκαγιές, οι οποίες όντως συνέβησαν σε πολλά νοικοκυριά.
Τότε ήρθε η ιδέα στον Έντουαρντ Τζόνσον να αντικαταστήσει τα κεριά με χρωματιστά λαμπιόνια.

Σχεδίασε 80 κόκκινους, λευκούς και μπλε λαμπτήρες σε σχήμα αχλαδιού σ' ένα μονό καλώδιο.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Τζόνσον κάλεσε δημοσιογράφους στο σπίτι του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ώστε να καλύψουν την πρώτη φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ιστορία.

Ήταν ένα έξυπνο διαφημιστικό τέχνασμα για την εταιρεία του Έντισον και ένα μήνα αργότερα, το περιοδικό Electrical World χαρακτήρισε το δέντρο του Τζόνσον ως «το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Ο Τζόνσον απέκτησε πλέον τη φήμη του «πατέρα του ηλεκτρικά φωτισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου».
Δημοσίευμα της εποχής που γράφει «Κανένας κίνδυνος από τα φώτα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα όταν χρησιμοποιούνται οι λάμπες μινιατούρες του Έντισον» – Πηγή εικόνας: Youtube

Αυτό που έκανε ακόμη πιο εντυπωσιακό το δέντρο ήταν ένα δυναμό που το έκανε να περιστρέφεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times:

«Ένα όμορφο και πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο έδειξε σε μερικούς φίλους ο κύριος Ε. Χ. Τζόνσον […] Το δέντρο φωτίστηκε με ηλεκτρισμό, και τα παιδιά δεν είχαν αντικρίσει ποτέ ένα πιο φωτεινό δέντρο ή ένα πιο πολύχρωμο […]

Ο κύριος Τζόνσον είχε τοποθετήσει ένα μικρό δυναμό Έντισον στα “πόδια” του δέντρου, το οποίο, περνώντας ρεύμα από το μεγάλο δυναμό στο κελάρι του σπιτιού, το μετέτρεψε σε κινητήρα. Μέσω αυτού του μοτέρ το δέντρο έγινε περιστρεφόμενο με μια σταθερή, ομαλή κίνηση».

Πέρασαν τέσσερις δεκαετίες για να γίνουν τα λαμπάκια δημοφιλή

'Ενώ το δέντρο του Τζόνσον θεωρείτο θαύμα και η εταιρεία του Έντισον προσπάθησε να εμπορευτεί ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αυτά δεν έγιναν αμέσως δημοφιλή.

Ήταν πολύ δαπανηρά και απαιτούσαν τις υπηρεσίες ενός εκπαιδευμένου ηλεκτρολόγου. Όπως αναφέρει στο Time ο Τζον Χάνσεν, συλλέκτης χριστουγεννιάτικων αντικών, «ένα πρώιμο σετ οκτώ λαμπτήρων θα κόστιζε σε έναν αγοραστή περίπου μισθό μιας εβδομάδας ή περίπου 80 δολάρια σε σημερινά δολάρια».

Η χρήση μικρών κεριών, παρά τον εγγενή της κίνδυνο, παρέμεινε η δημοφιλής μέθοδος φωτισμού των οικιακών χριστουγεννιάτικων δέντρων μέχρι και τη δεκαετία του 1920, όταν και τα προσυναρμολογημένα φώτα της General Electric έγιναν πιο προσιτά και φθηνά. Στις αρχές του 20ού αιώνα ξεκίνησε και η παράδοση να υπάρχει δημόσιος φωτισμός δέντρων.
Μέχρι την εφεύρεση του Τζόνσον, οι άνθρωποι άναβαν το δέντρο με κεριά – Πηγή εικόνας: Youtube

Ο μύθος του Άλμπερτ Σαντάκα
Ένας δημοφιλής θρύλος λέει ότι ένας έφηβος ονόματι Άλμπερτ Σαντάκα, αφού διάβασε για μια τραγική πυρκαγιά που προκλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1917 από κεριά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρότρυνε την οικογένειά του, που ασχολείτο με καινοτομίες, να αρχίσει να κατασκευάζει φθηνές σειρές από φώτα.

Η οικογένεια Σαντάκα προσπάθησε να πουλήσει ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αλλά οι πωλήσεις ήταν πεσμένες στην αρχή.
Ο Σαντάκα έγινε αργότερα επικεφαλής
μιας εταιρείας φωτισμού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, λέει ο αστικός μύθος.
Με πληροφορίες από: ThoughtCo και Time

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΗΝ "ΜΤΧ":

Που στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι ρίζες του έθιμου


Καρυοθραύστες. Πώς από σύμβολα τύχης συνδέθηκαν με τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο. Πως δημιουργήθηκε η διάσημη παράσταση

Πώς τα Χριστούγεννα συνδέονται με το χειμερινό ηλιοστάσιο; Ποιο γερμανικό έθιμο υιοθετήθηκε σε όλο τον κόσμο

Διαβάστε Επίσης από:
mixanitouxronou.gr

Ειδήσεις σήμερα:Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει τα Χριστούγεννα. Τα νεότερα στοιχεία από το Meteo

Συνελήφθησαν σπουδαστές της Σχολής Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία γιατί ύψωσαν ελληνική σημαία

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Άγιος Σπυρίδωνας: Ο κατά Κόντογλου επαναστάτης και προστάτης των φτωχών ❗Τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζουμε σήμερα, 12 Δεκεμβρίου.

Ο #Άγιος_Σπυρίδων εορτάζει σήμερα 12 Δεκεμβρίου και το άφθαρτο σώμα του αιώνες τώρα βρίσκεται στην πόλη της #Κέρκυρας,  και ως «Φύλακας της Πόλης» έχει, σώσει το όμορφο νησί του Ιονίου μας, τέσσερις φορές από την οθωμανική εισβολή, όπως επίσης και από την πανδημία της πανώλης 2 φορές, την εποχή του Μεσαίωνα!

Γεννήθηκε στην #Κύπρο αλλά το σκήνωμα του μεταφέρθηκε στην #Κέρκυρα από την #Κωνσταντινούπολη από πιστούς για να γλυτώσει από τους Οθωμανούς.
Η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, η νύμφη του Ιονίου, το νησί της μουσικής, από τότε έγινε το νησί του #Αγίου_Σπυρίδωνος❗❗❗
Από το 1456 που ήρθε το Άγιο Λείψανο στην Κέρκυρα μέχρι και σήμερα αποτελεί τον πολυτιμότερο και αδαπάνητο θησαυρό όλων των Κερκυραίων❗❗❗
Είναι τα πάντα για τους Κερκυραίους❗❗❗
Κάθε χρόνο,την Κυριακή των Βαΐων πανηγυρίζει, γιορτάζοντας, το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος του 1630, που απάλλαξε, τη νήσο από την πανώλη❗❗❗

Διαβάστε παλαιότερη ανάρτηση εδώ:

https://voiceofthelambs.blogspot.com/2021_12_12_archive.html#3697389809228159406


Αναδημοσιεύουμε από 
Vima.gr

Αγαπημένος των πιστών και κατά συνέπεια και των λαογράφων είναι ο Αγιος Σπυρίδωνας Τριμυθούντος, ο λεγόμενος θαυματουργός, τη μνήμη του οποίου γιορτάζουμε στις 12 Δεκεμβρίου.

Η αγάπη του λαού της Κέρκυρας στον Αγιο Σπυρίδωνα που είναι ο πολιούχος της είναι φανερή από μια σειρά τιμητικών εκδηλώσεων που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται για να τιμήσουν την Αγιοσύνη του.

Ο Αγιος Σπυρίδωνας αν και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κέρκυρα, είναι ο Πολιούχος της Πόλης και του νησιού . Οι κάτοικοί του τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη στον Αγιο Σπυρίδωνα και τον έχουν προστάτη τους καθώς τους έσωσε από πολλά δεινά μεταξύ των οποίων και η επιδημία της πανούκλας.

Αλλά η αγάπη για τον Αγιο δεν περιορίζεται στην Κέρκυρα. Ο Αγιος Σπυρίδωνας λατρεύεται από όλον τον Ελληνισμό και τούτο γίνεται φανερό από αφηγήσεις και παραδόσεις, οι πιο πολλές από τις οποίες καταγράφονται από σημαντικά ονόματα που ασχολήθηκαν με τη λαογραφία μεταξύ των οποίων ο ζωγράφος Φώτης Κόντογλου, ο συγγραφέας Νικόλαος Πολίτης, ο ακαδημαϊκός Γεώργιος Μέγας και ο Βασίλης Λαμνάτος.

Γιατί ονομάστηκε θαυματουργός
Τοιχογραφία από το ναό Αγίας Αικατερίνης στα τέλη 15ου αιώνα μ.χ., στους Καρουσάδες της Κέρκυρας

Όπως προκύπτει από τα κείμενα της λαογραφίας ο Αγιος Σπυρίδωνας ήταν προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, δάσκαλος των αμαρτωλών.

Η καθαρότητα και η Αγιότητά του ήταν τέτοια που του δόθηκε η Χάρις του Θεού να κάνει θαύματα και έτσι ονομάστηκε Θαυματουργός.

Με φτωχική καταγωγή ο ίδιος, συμπονούσε τους συναθρώπους του και επιχειρούσε να απαλύνει τις δυσκολίες και τις αναποδιές στην καθημερινότητά τους.

Αναφέρεται λοιπόν ότι σε εποχές παρατεταμένης ξηρασίας, με την προσευχή του μάζευε τα σύννεφα για να βρέξει, γιάτρευε αρρώστιες και τιμωρούσε τους ανθρώπους που φέρονταν με δόλο και πονηριά εις βάρος των άλλων.
Ο κατά Κόντογλου «επαναστάτης» Αγιος Σπυρίδωνας

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου, ο Αγιος Σπυρίδωνας τα έβαλε με τους μαυραγορίτες και γκρέμισε τις αποθήκες όπου φύλαγαν το σιτάρι μιας και μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πέθαινε από την πείνα.

Η καταγραφή αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Αγιο και τη Χριστιανοσύνη του καθώς αμφισβητεί το στερότυπο ότι οι καλοί Χριστιανοί είναι άνθρωποι που προσεύχονται αλλά δε δρουν, αντιθέτως δέχονται αδιαμαρτύρητα τη ζωή και υπομένουν ότι αυτή τους επιφυλάσσει, ελπίζοντας για τα καλύτερα στην Βασιλεία των Ουρανών.

Βοηθός και αλληλέγγυος

Ο Αγιος Σπυρίδωνας διήγαγε βίο λιτό και φτωχικό αλλά αυτό δε τον εμπόδιζε να σκέφτεται και να βρίσκει τρόπους για να βοηθήσει στα προβλήματα των άλλων.

«Kαι μ’ όλα αυτά εζούσε με τόση φτώχεια, που σαν πήγε κάποτε ένας φτωχός να τον βοηθήσει για να πληρώσει κάποιο χρέος του, δεν είχε να του δώσει τίποτα, και με θαύμα έκανε μαλαματένιο ένα φίδι που βρέθηκε σ’ εκείνο το μέρος, και το έδωσε στον φτωχό, κ’ εκείνος το έλιωσε και πλήρωσε το χρέος του».

Άλλη φορά πάλι έγινε κατακλυσμός, και τα ποτάμια ξεχειλίσανε και πλημμύρισε η χώρα, κι’ ο άγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε και τα νερά τραβήχτηκαν και στέγνωσε ο νεροπατημένος τόπος…» (Φώτης Κόντογλου, «Γίγαντες ταπεινοί»).

Ο καλογεράκος με τη σκούφια
Τοιχογραφία στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Αγιασμάτι παρά την Πλατανιστάσα


Στην Ορδόδοξη αγιοραφία ο Αγιος Σπυρίδωνας παριστάνεται γέρος με γυριστή μύτη, διχαλωτό κοντό άσπρο γένι, «γέρων διχαλογένης φορῶν σκοῦφον». Δεν απεικονίζεται πουθενά ξεσκούφωτος.

Ο Νικόλαος Πολίτης στο απόσπασμα από το βιβλίο του «Παραδόσεις», αναφέρεται στον έναν από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι Κερκυραίοι έχουν βαθιά πίστη στον Αγιο Σπυρίδωνα και τον τιμούν ως προστάτη της πόλης αλλά και του νησιού:

«Όταν η πανούκλα «χτύπησε» την Κέρκυρα, το 1816, φάνηκε μια φορά στον αέρα ένας καλογεράκος με τη σκούφια του να κυνηγά ένα θηρίο και να το χτυπά μ’ ένα μεγάλο σταυρό.
Ο Άγιος Σπυρίδων νικάει την πανώλη με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού (λεπτομέρεια από τοιχογραφία στο θόλο του ιερού ναού του στην Κέρκυρα)


Ο καλογεράκος ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας και το θηρίο η πανούκλα. Ήταν σα λιοντάρι και μαϊμού μαζί, κι είχε φτερά σαν της νυχτερίδας. Στο κάπο-Σίδερο την ανάγκασε ο Άγιος, χτυπώντας την με το σταυρό, να κάμει σταυρό στο βράχο και να ορκιστεί να μην ξαναπατήσει στην Κέρκυρα». (Νικόλαος Πολίτης, «Παραδόσεις»)
Τοιχογραφία από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, όπου απεικονίζεται να μάχεται με το σταυρό ενάντια στο θανατικό.

Στην επιδημία της πανούκλας στην Κέρκυρα αναφέρεται και ο ακαδημαϊκός Γεώργιος Μέγας και στις θαυματουργές θεραπευτικές ικανότητες του Αγίου.

Ο Αγιος Σπυρίδωνας στην Κερκυραϊκή παράδοση
Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα από τον ομώνυμο ναό του χωριού της Ερύσσου Βασιλικάδες. Ιστορούνται σκηνές από το συναξάρι του Αγίου με τις δυο ακρινές στο επάνω μέρος να δείχνουν τον άγιο προσευχόμενο, για την αβροζία της Κύπρους και για τους ανήμπορους. Στο κάτω μέρος της εικόνας μια ομάδα Αγίων, ανάμεσά τους και ο Αγιος Γεάσιμος Κεφαλληνίας.

«Σε μια κερκυραϊκή παράδοση ο άγιος παριστάνεται να καταδιώκει την πανώλη. Από παρετυμολογία του ονόματός του πιστεύεται ότι θεραπεύει τα σπυριά και την ευλογιά. Γι’ αυτό και στη γιορτή του φέρνουν κόλλυβα στην εκκλησία. Ακόμη και τον πόνο των αυτιών θεραπεύει και είναι αξιοσημείωτες οι σχετικές θεραπευτικές συνήθειες».

Έτσι στην Κίο: Όποιος πονούσε στο αυτί έταζε στον Άγιο Σπυρίδωνα να του πάει γλυκό, να γίνει τ’ αυτί του καλά. «Άγιε Σπυρίδωνά μου, κάνε τ’αυτί μου καλά, να σε φέρω ένα γλυκό».

Όποιος είχε τέτοιο τάσιμο, τον εσπερινό τ’ Άγίου Σπυρίδωνα έκανε λαλάγγια (τηγανίτες) ή χαλβά και τα πήγαινε στον άγιο Σπυρίδωνα, ήτανε ένα «μάρμαρο» στο βουνό, στο εξωκλήσιν άγιον Γεώργιον, έβγαινε μέσα από το βουνό κι είχε μια τρύπα στη μέση.

Το είχαν φραγμένο με τζάμια γύρω γύρω. Απάνω στο μάρμαρο ήτανε η εικόνα του αγίου Σπυρίδωνος και ένα καντήλι. Έπαιρνε ο παπάς τα λαλάγγια, τους έλεγε μια ευχή και τα μοίραζε στα παιδιά.

Ύστερα πήγαινεν ο άρρωστος, άνοιγε τα τζάμια, έβανε τ’ αυτί του επάνω στην τρύπα και παρακαλούσε τον άγιο Σπυρίδωνα να του το γιάνει»(Γ.Α. .Μέγας, «Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας»).
Οι Αγιοι Σπυρίδωνας και Νικόλαος για το αδιαίρετο της Αγίας Τριάδας

Στην ιστορία αλλά και τη λαϊκή παράδοση οι μορφές του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικόλαου βρίσκονται πολύ κοντά όχι μόνο επειδή γιορτάζονται και οι δύο τον Δεκέμβρη με απόσταση μόλις έξι ημερών, στις 12 και στις 6 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Οι δύο Αγιοι τήρησαν την ίδια στάση στην Α΄Οικουμενική Σύνοδο. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος ήταν σκληροί πολέμιοι του Αρειανισμού, ο Αγιος Νικόλαος φυλακίστηκε γιατί χαστούκισε τον Αρειο ενώπιον όλων κατά τη διάρκεια της Συνόδου ενώ ξακουστό είναι το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα με το κεραμίδι το οποίο επέδειξε μέσα στην αίθουσα της Οικουμενικής Συνόδου και ενώ το κρατούσε στο χέρι του διαχωρίστηκε σε φωτιά, νερό και χώμα, προκειμένου να επιδείξει το ενιαίο και αδιαίρετο της Αγίας Τριάδας το οποίο σθεναρά αμφισβητούσε ο Αρειος.

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 (φωτογραφία Wikimedia)

















Πέρα από την κοινή τους στάση στην Α Οικουμενική Σύνοδο τους Αγιους Σπυρίδωνα και Νικόλαο ενώνει η αρετή τους και η συνδρομή τους σε όσους έχουν ανάγκη ή κινδυνεύουν.

Μάλιστα ο Αγιος Σπυρίδωνας αναφέρεται ως βοηθός του Αγίου Νικολάου. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Βασίλη Λαμνάτου:

Οι Αγίοι Σπυρίδωνας και Νικόλαος σε κοινή εικονογράφηση

«Έπειτα απ’ τη γιορτή του Αϊ-Νικόλα, στις 12 Δεκεμβρίου έρχεται ο Αϊ-Σπυρίδωνας, για τον οποίο ο λαός μας πιστεύει πως θεραπεύει τα σπυριά και διώχνει την πανούκλα.

Κι ακόμα, πιστεύουν ότι είναι ο βοηθός του Αϊ-Νικόλα σε στεριές και θάλασσες και χαλάει τα παπούτσια του τρέχοντας εδώ κι εκεί να βοηθήσει αυτούς που κινδυνεύουν.

Δεν σταματάνε κι οι δυο τούτοι Άγιοι, λέει ο λαός μας. Πάντοτε βρίσκονται κάπου και βοηθούν, βοηθούν αυτούς που κινδυνεύουν στα ανοιχτά πέλαγα και δέρνονται στα αρμυρονέρια της θάλασσας». (Βασίλης Λαμνάτος, «Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας».
 Ο Αγιος Σπυρίδωνας και το θαύμα με το κεραμίδι

Για τα παπούτσια του Αγίου Σπυρίδωνα που τόσο συχνά φθείρονται γιατί διόλου δε στέκει καθώς τρέχει από εδώ και από εκεί για να συντρέξει όσους τον έχουν ανάγκη και τον επικαλούνται αναφέρεται και ο Νικόλαος Πολίτης:

«Ο άγιος Σπυρίδωνας πολλές φορές βγαίνει από την εκκλησιά του στην Κέρκυρα, που είναι το λείψανό του, και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάμει καλά και να βοηθήσει εκείνους που τον επικαλούνται. Γι’ αυτό χαλάει τα υποδήματά του, και είναι αναγκασμένοι να του τ’ αλλάζουν κάθε τόσο». (Νικόλαος Πολίτης, «Παραδόσεις»).
Ο Αγιος Σπυρίδωνας και η πορεία του
Ο Αγιος Σπυρίδωνας του Ληξουριώτη αγιογράφου και ζωγράφου Κωνσταντίνου Λιώκη, στον Ναό της Παναγίας των Εισοδίων στο χωριό Παλικής – Σκινιάς της Κεφαλλονιάς. Ο Αγιος απεικονίζεται προσευχόμενος έχοντας στο χέρι του το κεραμίδια φλεγόμενο, με το οποίο απέδειξε στην πρώτη Οικουμενική Σύνδο την Τριαδική υπόσταση του Θεού της Ορθόδοξης Πίστης.



















Ο Αγιος Σπυρίδωνας γεννήθηκε το 270 στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην Κύπρο ἀπὸ γονείς φτωχούς. Από πολύ μικρός ήτανε βοσκός και φύλαγε πρόβατα. Ηταν τόσο απλός όσο οι ψαράδες που διάλεξε ο Ιησούς για μαθητές αναφέρει ο Κόντογλου.

Οταν ήρθε σε ηλικία γάμου παντρεύτηκε, γέννησε και μετά το θάνατο της γυναίκας του αφιερώθηκε στο μοναχισμό.

«Ὅλον τὸν καιρὸ ποὺ ἔζησε δὲν ἔπαψε νὰ κάνει θαύματα. Τὸ μεγαλύτερο ἤτανε ἡ ἀνάσταση τῆς πεθαμένης κόρης του ποὺ σηκώθηκε ἀπὸ τὸ μνῆμα καὶ μαρτύρησε σὲ ποιὸ μέρος εἶχε φυλάξει τὰ χρήματα ποὺ τῆς ἐμπιστεύθηκε κάποια γυναίκα, καὶ πάλι ξανακοιμήθηκε.

Κάποτε πῆγε στὸν ἅγιο μία γυναίκα ποὺ εἶχε ἕνα παιδάκι καὶ τῆς πέθανε, καὶ τὸν παρακαλοῦσε μὲ δάκρυα πολλὰ νὰ τὸ ἀναστήσει, τόσο συνηθισμένοι ἤτανε οἱ ἄνθρωποι, ποὺ τὸν γνωρίζανε, στὰ θαύματα ποὺ ἔκανε ὁ ἅγιος. Καὶ ἐκεῖνος τὸ ἀνάστησε μὲ τὴν προσευχή του. Μὰ ἡ μητέρα του σὰν τὸ εἶδε ζωντανό, ἀπὸ τὴν πολλὴ χαρὰ τῆς πέθανε ἡ ἴδια. Κι᾿ ὁ ἅγιος Σπυρίδωνας ἀνέστησε καὶ τὴ γυναίκα». (Φώτης Κόντογλου «Ασάλευτο Θεμέλιο»)

Παρά το γεγονός ότι ήταν αγράμματος, ήταν τέτοια η αρετή του που τον έκαναν επίσκοπο στην Τριμυθούντα. Πέθανε το 348.

Το λείψανο τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη λάρνακα δίπλα στην είσοδο του Ναού της Τριμυθούντος της Κύπρου και παρέμεινε τριακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μαρμάρινη λάρνακα παραμένει ακόμα και σήμερα στο ίδιο ακριβώς μέρος. (Βιογράφος του Αγίου Σπυρίδωνος ο επίσκοπος Πάφου Θεόδωρος).

Το λείψανο του Αγίου από την Κύπρο στην Κέρκυρα

Το 648 η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς και το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και παρέμεινε εκεί μέχρις ότου ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος λίγες μέρες πριν την πτώση της Κωνσταντινούπολης πήρε το λείψανο και το μετέφερε μέσω Σερβίας, Θράκης και Μακεδονίας στη Παραμυθιά της Ηπείρου και τελικά, τρία χρόνια αγότερα, το 1456, κατέληξε στην Κέρκυρα.
Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα









Όλο αυτό το διάστημα που περιπλανήθηκε ο ιερέας είχε τοποθετήσει το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα σε σακιά με άχυρα και όποιος τον ρωτούσε τους έλεγε πως είναι τροφή για το υποζύγιό του.

Ο ναός στην Κέρκυρα ο οποίος στεγάζει σήμερα το σκήνωμα του αγίου, κτίστηκε στα 1589 και ανήκει στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής.
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα













Διαβάστε Επίσης: