Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

26 του μηνός Νοεμβρίου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τον 'Αγιο Στυλιανό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό και θεωρείται προστάτης των βρεφών και των νηπίων.



Άγιος Στυλιανός: Ο Άγιος που χαρίζει παιδιά

Πολύ χαρακτηριστική αλλά και συγκινητική είναι η εικόνα του· ο άγιος κρατώντας ένα σπαργανωμένο παιδί στην αγκαλιά του παρουσιάζεται ως φιλόστοργη μητέρα και συγχρόνως ως χειροδύναμος πατέρας, που προσφέρει στο παιδί την στοργή και την δύναμη που αυτό χρειάζεται. Οι γυναίκες που δεν γεννούν παιδιά επικαλούνται την πρεσβεία του και οι μητέρες, όταν αρρωσταίνουν τα μικρά τους, προστρέχουν στην βοήθειά του.
Άγιος εκ κοιλίας μητρός
Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας , μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ.
Ήταν ευλογημένος από την κοιλιά της μητέρας του ακόμη. «Ούτος εκ μήτρας αγιασθείς, γέγονε του Αγίου Πνεύματος οικητήριον», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συναξάρι του.
Όσο μεγάλωνε, τόσο με την Χάριν του Θεού γινόταν κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.

Από την παιδική του ηλικία έδειξε τα σπάνια προτερήματα της αγιασμένης ζωής του.
Αν και ήταν και αυτός παιδί και νέος και έφηβος, μολονότι είχε κι εκείνος σάρκα, εν τούτοις δεν άφησε τις επιθυμίες να μολύνουν το πνεύμα και την ψυχή του. Φιλοσόφησε με την αληθινή σοφία του Θεού και είδε πόσο πρόσκαιρος και τιποτένιος είναι ο υλικός τούτος κόσμος.

«Πέταξα από πάνω μου μια βαριά άγκυρα»-τα πλούτη

H πρώτη ενέργειά του ήταν να πουλήσει την περιουσία του και να την μοιράσει στους φτωχούς της Εκκλησίας.
Και όταν δεν του είχε απομείνει τίποτε πια από την πατρική κληρονομία , γεμάτος ανακούφιση και χαρά, είπε:

«Πέταξα μια βαρειά άγκυρα, που με κρατούσε δεμένο κοντά στις επιθυμίες του φθαρτού σώματος. Πέταξα από πάνω μου την φθορά και την απώλεια. Τώρα ανοίγεται μπροστά μου πιο ευδιάκριτος ό δρόμος της αληθινής ζωής.»

Ζει αγιασμένη μοναχική ζωή

Αφού, λοιπόν, με τις ευεργεσίες του, ανέβασε ο μακάριος Στυλιανός το γήινο θησαυρό του στους ουρανούς, και τον ασφάλισε, πήγε σε ένα μοναστήρι και ντύθηκε το μοναχικό σχήμα. Από τη στιγμή εκείνη καμιά γήινη σκέψη, καμιά υλική παρένθεση δεν μπορεί να τον απομακρύνει από την πίστη του και την προσευχή του.

Πολέμησε σκληρά εναντίον των τριών εχθρών, της σάρκας, του κόσμου και του διαβόλου. Για να καταβάλει τον καθένα από αυτούς χρειάσθηκε πόλεμος πολυχρόνιος, σκληρός και ανύστακτος. Στις τρεις αυτές λέξεις κρύβονται ηρωισμοί και παλαίσματα υπεράνθρωπα.

Έτσι ο Άγιος Στυλιανός αποδεικνύεται λαμπρό αστέρι της ασκητικής ζωής.
Γίνεται παράδειγμα σε νεότερους και παλαιότερους. Όλοι τον θαυμάζουν και τον προβάλλουν σαν παράδειγμα. Τον έχουν σαν πρότυπο μιμήσεως.

Αναχωρεί στην έρημο για να τελειωθεί εν Χριστώ

Άλλα η αυστηρότητα εκείνη του ασκητικού βίου δεν του είναι αρκετή, θέλει να πλησιάσει περισσότερο στην τελειότητα. Επιθυμεί, τώρα την πλήρη μόνωση τον αυστηρότατο ασκητισμό: τον αναχωρητισμό. 
Αποχαιρετάει τους αδελφούς μοναχούς στο Μοναστήρι και αποσύρεται ο Άγιος μακριά σε έρημο και ακατοίκητο μέρος. Εκεί στην έρημο κατασκηνώνει σ’ ένα σπήλαιο.

Το νέο στάδιο της ασκητικής του ζωής είναι ουράνιας τελειότητας. Οι μέρες και οι νύχτες του κυλούν με λογισμούς, με σκέψεις και προσευχές για τον Τρισυπόστατο Θεό. Ψάλλει ολόψυχα το μεγαλείο του Θεού. Υμνεί την Αγία Τριάδα. Ζει ενωμένος με τον Θεό! Τίποτε δεν διασπά την θεϊκή του γαλήνη.

Μελετά την φύση και υμνεί τον Δημιουργό

Όλα όσα βρίσκονται γύρω του και όσα προβάλλουν στον μακρινό του ορίζοντα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αποδείξεις του Δημιουργού. Μελετά τα δημιουργήματα του Θεού και δυναμώνει πιο πολύ η πίστη του.

Έβλεπε τον Θεόν στα απειροπληθή άστρα του ουρανού , που στροβιλίζονται στο αχανές διάστημα με τόση ταχύτητα, αλλά και ακρίβεια. Τα έβλεπε όλα αυτά και αναφωνούσε με τον Δαυίδ: «Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού ποίησιν δέ χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα». 
Ξεσπούσε κατόπιν σε δοξολογία, λέγοντας:
«Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε! Πάντα εν σοφία εποίησας. Επληρώθη η γη της κτίσεως Σου»!

Πολλοί τον επισκέπτονται στην έρημο

Πολλά χρόνια έζησε τη σκληρή ζωή του αναχωρητού. Πάλεψε στην έρημο επί δεκαετίες ολόκληρες σκληρά με τον διάβολο και τον εαυτό του για να φθάσει στην αγιότητα που θέλει ο Θεός, ο Οποίος είπε: «γίνεσθε Άγιοι , ότι Εγώ Άγιος ειμί».

Ο Δημιουργός ήθελε να ζήσει ακόμη ο Άγιος Στυλιανός, για να λαμποκοπά με την αρετή του και να παραδειγματίζει με την αυστηρότητα της ασκητικής του ζωής. Διαδόθηκε, λοιπόν, η φήμη του Αγίου Στυλιανού παντού. Πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη συνέρρεαν μ’ ευλάβεια προς τον Άγιον για να θαυμάσουν την αγιότητα του και ν’ αποκομίσουν ψυχικά και σωματικά αγαθά. Η αγία του μορφή, τα σοφά του λόγια, οι προτροπές του άλλαξαν την ζωή πολλών ανθρώπων.

Αγαπά πολύ τα παιδιά και τα θεραπεύει θαυματουργικά

Γνώριζε ο Άγιος Στυλιανός, ότι για να κερδίσει κανείς την Βασιλεία των Ουρανών πρέπει να έχει τη ψυχή του, σαν τη ψυχή των μικρών παιδιών που είναι αθώα. Ήξερε, ότι τα παιδιά έχουν αγγελικές ψυχές. Γι´ αυτό ήθελε να τα βοηθάει, να τα προστατεύει τα παιδιά.

Ο Θεός βράβευσε το ιερό του αίσθημα και του έδωσε την θαυματουργική δύναμη να θεραπεύει τα ασθενικά παιδιά. Μητέρες από κοντινά και μακρινά μέρη, με φορτωμένα στους ώμους ανάπηρα και άρρωστα παιδιά έτρεχαν , με πόνο και πίστη, κοντά στον Άγιο για να ζητήσουν την θεραπεία των παιδιών τους. Μέρες ολόκληρες βάδιζαν μέσα σ’ έρημα μέρη για να βρουν την δοξασμένη από τον Θεό ασκητική σπηλιά του Αγίου Στυλιανού. Και όταν έφθασαν εκεί, με δάκρυα στα μάτια έπεφταν στα πόδια του Γέροντα ασκητή, δόξαζαν τον Θεό, που τον συνάντησαν και τον παρακαλού­σαν να γιατρέψει τα παιδιά τους.

Ο Άγιος Στυλιανός γεμάτος καλωσύνη και συμπόνοια έπαιρνε τ’ άρρωστα νήπια στα χέρια του και με μάτια δακρυσμένα παρακαλούσε το Θεό να τα γιατρέψει.
Ο Δεσπότης των Ουρανών άκουγε την ολόψυχη προσευχή του και ο Άγιος θαυματουργούσε. Παιδιά άρρωστα εύρισκαν την υγειά τους.

Μανάδες έκλαιγαν από χαρά έξω από το ασκητήριο του. Και άλλες καταφιλούσαν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη το χέρι του Αγίου γέροντα, δοξάζοντας τον Θεόν.
Τα θαύματα όμως αυτά γινόταν γνωστά σ’ όλα τα μέρη και κόσμος πολύς έτρεχε στον Άγιο Στυλιανό για να τον παρακαλέσει να γιατρέψει από κάποια ασθένεια τα παιδιά του.

Χαρίζει παιδιά στους ατέκνους

Αλλά δεν ήταν μόνο τα θαύματα της θεραπείας των παιδιών που δόξαζαν το όνομα του ταπεινού Αγίου Στυλιανού. Ο Άγιος απέκτησε φήμη ως θαυματουργού, διότι έκανε τους άτεκνους εύτεκνους, με την προσευχή του. Με την προσευχή του Αγίου Στυλιανού πολλές στείρες τεκνοποιούσαν. Πολλοί πιστοί Χριστιανοί με την ευλογία του, αν και ήταν άτεκνοι πρωτύτερα , απέκτησαν ωραία και γεμάτα υγεία παιδιά.

Πολλοί μάλιστα καλοί Χριστιανοί και μετά την κοίμηση του, επικαλούμενοι το όνομα του Αγίου και ζωγραφίζοντας σαν τάμα την εικόνα του , απέκτησαν παιδιά, αν και είχαν χάσει την ελπίδα πια να τεκνοποιήσουν.

Αναχωρεί προς Κύριον, αλλά συνεχίζει να θαυματουργεί

Έτσι έζησε κι έτσι δόξασε το όνομα του Θεού και δοξάσθηκε από τον Ουράνιο Πατέρα ο Άγιος Στυλιανός. Όταν έφθασε σε βαθειά γεράματα, έστειλε ο Θεός τους Αγγέλους Του και πήραν την αγία του ψυχή, για να την αναπαύσουν από τους πολύχρονους κόπους, τις στερήσεις και τη σκληρότητα της ασκητικής ζωής. Κοιμήθηκε , λοιπόν, ο Άγιος πλήρης ημερών και αρετών.

Πού τον έθαψαν, δεν γνωρίζουμε, ούτε διασώθηκαν άλλα στοιχεία από την κουρασμένη και αγιασμένη ζωή του.
Έμεινε όμως το όνομά του. Τον σέβεται και τον τιμά όλη η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη. Τον επικαλούνται στις ανάγκες τους και προπάντος για τα άρρωστα παιδιά τους. Κτίζουν στο όνομα του μεγαλοπρεπείς Ναούς.
Τα θαύματα του Αγίου συνεχίζονται και μετά την κοίμησή του.
Και σήμερα ο Άγιος Στυλιανός εξακολουθεί να είναι προστάτης των παιδιών. Λένε μάλιστα, ότι από την λέξη «στυλώνει» που σημαίνει «στηρίζει τη υγεία των παιδιών».

Ο Άγιος εικονογραφείται με ένα νήπιο σπαργανωμένο στην αγκαλιά του που συμβολίζει ότι είναι ο προστάτης των νηπίων.
Η μνήμη του Αγίου Στυλιανού εορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου.

Από το βιβλίο: ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ” του Αρχ. Χαράλαμπου Δ. Βασιλόπουλου, Εκδόσεις: Ορθόδοξου Τύπου

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Είναι η 🌍
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!
📢Ας ξεκινήσουμε μ' ένα ισχυρό μήνυμα: 👥🫂μαζί, μπορούμε να τερματίσουμε τη βία λόγω φύλου.
🫂👥Μπορούμε να
δημιουργήσουμε
ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να νιώθουν ασφάλεια και σεβασμό!
#NoExcuse #EndViolenc

👩Η Γενική Συνέλευση του #ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως
#Διεθνή_Ημέρα_για_την_Εξάλειψη_της_Βίας _κατά_των_Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
👩 Έτσι η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.
2️⃣5️⃣Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι σοβαρό και χρήζει άμεσης δράσης.



🗣️Τα δεδομένα δείχνουν πως μία γυναίκα δολοφονείται κάθε 10 λεπτά...

🗣️Στην 'Ελλάδα μέσα στο 2024 έχουν, δολοφονηθεί 14 γυναίκες, από τους πρώην συντρόφους τους...











🗣️"Το σπίτι παραμένει ο πιο επικίνδυνος τόπος" για τις γυναίκες, καθώς το 60% εξ όσων μετατράπηκαν σε θύματα δολοφονήθηκαν από «τον σύντροφό τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους».

🗣️Δυστυχώς, ως χώρα, δεν διαθέτουμε ακόμα νοοτροπία προστασίας θυμάτων, αλλά ούτε και νοοτροπία συνεργασίας Αρχών και Φορέων.

🗣️Στις 24 Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ε.Ε. ενέκρινε νομοθετικό ψήφισμα σχετικά με την Οδηγία για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και την προστασία των επιζωσών. Η χώρα μας πρέπει να εναρμονιστεί ως το 2027 με συνέργειες Υπουργείων.



🗣️Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, 1 στις 3 Ευρωπαίες έχουν υποστεί σωματική, καθώς και ψυχολογική και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών.



🗣️Εκτός από την βία την σωματική υπάρχει και η Ψυχολογική που πολλές φορές είναι αόρατη και δυσδιάκριτη, όμως τα στοιχεία των αριθμών μιλούν ξεκάθαρα: 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.
🗣️Ως εκ τούτου το πραγματικό % είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι για πολλές τέτοιες κακοποιήσεις, δεν γίνονται καταγγελίες.
🗣️Οφείλουμε ως κοινωνία να γίνουμε πιο ανοιχτοί και ενήμεροι σε θέματα ψυχικής υγείας ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε σημάδια ψυχολογικής κακοποίησης τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας.












🗣️Δεν θα ''αλλάξει''. Δεν έχει απλά ''νεύρα'' γιατί είχε μια πιεστική και κακή μέρα. Δεν είναι ένα ακόμα ''τυχαίο'' περιστατικό.
🗣️Είναι από αυτά που θα επαναλαμβάνονται συνεχώς.
🗣️Και δεν έχουν καμμία δικαιολογία.
🗣️Αυτές οι έρευνες όμως δεν δείχνουν μόνο ότι υπάρχουν πολλά θύματα. Αντίστοιχα δείχνουν ότι υπάρχουν και πολλοί θύτες!
🗣️Και όλοι αυτοί είναι δίπλα μας, γύρω μας...
Είναι κανονικοί, απλοί άνθρωποι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
🗣️ Άνθρωποι οικογενειάρχες, η παιδιά "καλών οικογενειών", είναι γείτονές μας, γνωστοί μας, φίλοι μας και συγγενείς μας.
🗣️Όμως πολλές φορές αυτή η ολοένα και αυξανόμενη βία κατά των γυναικών έχει τραγική κατάληξη συχνά  με αποτέλεσμα το θάνατο κυριολεκτικά του αδύναμου μέλους που είναι η γυναίκα και τότε βέβαια, δεν μιλάμε για άσκηση βίας κατά των γυναικών αλλά, για
#Γυναικοκτονία












🗣️Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ 137 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα στον πλανήτη.
🗣️Το θέμα της κακοποίησης δεν έχει ημερομηνία, αφορά όλες και όλους. Αλλά οι ''ημερομηνίες'' μας θυμίζουν το βασικό.
''Να μην ξεχνάμε''
🗣️Δεν είσαι μόνη, είμαστε δίπλα σου! Έχεις φωνή, πες μας ότι σου συμβαίνει και να είσαι σίγουρη ότι θα σε ακούσουμε. 

ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
https://womensos.gr/

#25November

#Violence_has_no_excuse #International_Day_for_the_Elimination_of_Violence_Against_Women #Παγκόσμια_Ημέρα_για_την_Εξάλειψη_της_Βίας_κατά_των_Γυναικών
https://youtu.be/uxXPltBr8Jg



Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.




Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.

Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Στοιχεία για την Ελλάδα:

-υπόθεση ενδοοικογενειακή- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες






















-υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές



-όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://a8inea.com/oagonastiwmaniabikofgiathviakatawngynaikwn/


🌍✨ Σήμερα είναι η #Διεθνής_Ημέρα_για_την_Εξάλειψη_της_Βίας_κατά_των_Γυναικών ✨🌍

Ας είμαστε ενωμένοι για να ευαισθητοποιήσουμε, να υποστηρίξουμε τους επιζώντες και να εργαστούμε για έναν κόσμο χωρίς βία κατά γυναικών και κοριτσιών.

💪 Πείτε ΟΧΙ στη βία.

🧡 Μοιράστε αγάπη και σεβασμό.

👩‍❤️‍💋‍👨 Μαζί, μπορούμε να τερματίσουμε τη βία λόγω φύλου.




"Φοβούνται την αγάπη γιατί δημιουργεί έναν κόσμο που δεν μπορούν να ελέγξουν."είχε πει ο Τζορτζ Όργουελ 

Ας θυμηθούμε επίσης όσες κρατούνται ακόμη και υφίστανται σκληρές μορφές βίας λόγω φύλου, καθώς και όσες δεν επέζησαν της κράτησης. #LDHR





ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ από 
την Ιστοσελίδα της ΕΡΤ

25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Σύνταξη Ηρώ Μαύρου

Στις 7 Φεβρουαρίου 2000, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2023, για τουλάχιστον 51.100 γυναίκες, ο κύκλος της έμφυλης βίας τελείωσε με μια τελική και βάναυση πράξη, τη δολοφονία τους από συντρόφους και μέλη της οικογένειας τους. Η μάστιγα αυτή, που είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα κι έχει ενταθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας και των διαδικτυακών χώρων. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, που μας αφορά όλους. Οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια στη βία κατά των γυναικών. Να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια, ορατά και μη και να στηρίζουμε τις γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής. To Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει την εκπομπή «Άνθρωποι», η οποία σχεδόν 30 χρόνια πριν (1997) πραγματοποίησε έρευνα, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της γυναικείας κακοποίησης.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
(video)

H Σεμίνα Διγενή αναφέρεται στην πιο διαδεδομένη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, την κακοποίηση των γυναικών.
Τα νούμερα από τις παγκόσμιες έρευνες που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτικά.
«Δεν θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο ανθεί αυτή τη στιγμή, αν δεν ήταν “αποδεκτή” η βία ενάντια στις γυναίκες», εξηγεί η Νίκη Ρουμπάνη, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Γυναικών Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζονται νόμοι και πρόληψη για την εξάλειψη του φαινομένου.
Η Ρούλα Σκουτάρη, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας κατά των Γυναικών, χαρακτηρίζει τον βιασμό ως:
«Μια ακραία έκφραση μισογυνισμού που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι άντρες είτε για να τιμωρήσουν είτε για να εκδικηθούν». Στη σεξουαλική παρενόχληση αναφέρεται η Γραμματέας Γυναικών της ΓΣΕΕ Κατερίνα Αρβανιτάκη, τονίζοντας ότι: «Όσο πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, τόσο πιο ευάλωτες είναι και στη σεξουαλική παρενόχληση. Και όταν μιλάμε για σεξουαλική παρενόχληση να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για κάτι μικρό και ασήμαντο, μιλάμε για κάτι που στοιχίζει τη θέση εργασίας της γυναίκας».
Παράλληλα, η υπεύθυνη του Γραφείου Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Καίτη Δασκαλάκη, η κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Ελένη Κτώνα και ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης μοιράζονται τις εμπειρίες που είχαν από τη συναναστροφή τους με κακοποιημένες γυναίκες, αποκαλύπτοντας παράλληλα την άσχημη κατάληξη μερικών περιπτώσεων. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί από τον ΟΗΕ το 90% των γυναικών στον πλανήτη ζει σε ένα κόσμο φόβου και βίας. Δηλαδή οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με τους άντρες κι αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον πολιτισμό μας», τονίζει από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου. Ακόμη, η Αγγελική Κανελλοπούλου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων εξηγεί πώς θα αντιδρούσε η ίδια αν έπεφτε θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην ψυχολογική κακοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής εξετάζονται, επίσης, οι λόγοι που οπλίζουν το χέρι μιας κακοποιημένης γυναίκας και το στρέφουν ενάντια στον κακοποιητή της και τονίζεται πόσο σημαντικό είναι να μη αδιαφορεί ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος όταν αντιλαμβάνεται ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά να ενθαρρύνει τις γυναίκες αυτές να μιλήσουν. Τέλος, παρουσιάζονται ιστορίες και μαρτυρίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.
Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Σεμίνα Διγενή
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαϊωάννου
Έτος παραγωγής: 1997


Δείτε περισσότερα στο 
Διαβάστε Επίσης 

Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου, η "εθνική μας μαγείρισσα", σε ηλικία 91 ετών – Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.



#RIP #Βέφα_Αλεξιάδου ✝️ η "εθνική μας μαγείρισσα", πέθανε σε ηλικία 91 ετών σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν😢
Υπήρξε η πρώτη διδάξασα της Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής  στο "Γυαλί"❗










'Αξια &  Ικανή σε ό,τι αναλάμβανε, με μια άψογη εμφάνιση & συμπεριφορά πάντα, σε ό,τι μας παρουσίαζε στο τηλεοπτικό δέκτη μας ❗
Μια Ακούραστη Γυναίκα εργαζόμενη, πολυτάλαντη επιχειρηματίας , & είναι αλήθεια πως δεν ξαναβγαίνουν τέτοιες πολυτάλαντες "προσωπικότητες γυναικών"😢που όμως στάθηκε "άτυχη" στην προσωπική της ζωή , αφού έχασε & τις 2 αγαπημένες κόρες της από τη ζωή❗❗

🙏Θερμά συλλυπητήρια στις εγγονές της🙏



Διαβάστε περισσότερα για τη Ζωή την Καριέρα το Συγγραφικό της έργο στη Γαστρονομία & τις Διεθνείς & Εθνικές βραβεύσεις στην Ιστοσελίδα της: https://vefaalexiadou.gr/vefa-alexiadoy/vefa-alexiadoy/


Αναδημοσιεύουμε από:
Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου σε ηλικία 91 ετών – Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
25.11.2412:12

Η "εθνική μας μαγείρισσα" είχε μαγειρέψει σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου, η οποία τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsit.gr, η Βέφα Αλεξιάδου άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η «εθνική μας μαγείρισσα» είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της πως το σπίτι που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι απέμεινε από όλη την περιουσία της, την οποία ξόδεψε στα νοσοκομεία με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Ποια ήταν η Βέφα Αλεξιάδου
Γεννήθηκε στον Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ήταν σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία, η οποία έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 2014, και την Άντζελα, η οποία πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με ιδιαίτερες σπουδές στο Berkeley University των ΗΠΑ επάνω στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.

Τα βιβλία της για τη μαγειρική έχουνε μεταφραστεί και μάλιστα δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση, το έτος 2000 της απενεμήθη το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο “Best Culinary Business Professional”.

Την τηλεοπτική της καριέρα την ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια προβολής της εκπομπής Πρωινός καφές του ΑΝΤ1. Μαγείρεψε σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη.

Όπως είχε αποκαλύψει, στον "Πρωινό Καφέ" δούλευε χωρίς να πληρώνεται μιας και η συμφωνία με τον σταθμό ήταν να παρουσιάζονται τα βιβλία μαγειρικής της.

Το 2003, παρουσίασε στο Mega, την εκπομπή με τίτλο "Τα Μυστικά της Βέφας" και το 2009 την εκπομπή "Στην κουζίνα με τη Βέφα" στο κανάλι Alter.

Στις ευρωεκλογές του 2024 ήταν υποψήφια με τον ΛΑΟΣ.
ΠΗΓΗ: 
Διαβάστε Επίσης:






Η κυρία Βέφα δεν είχε μυστικά από το κοινό τηςΗ «εθνική μας μαγείρισσα» Βέφα Αλεξιάδου (1933-2024) υπήρξε για χρόνια από πιο συμπαθητικές παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Πέθανε ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών, Μανούσος Μανουσάκης σε ηλικία 74 ετών..

Αναδημοσιεύουμε από:

Thetoc.gr

Ο Μανούσος Μανουσάκης είχε αποκαλύψει με ποιον τρόπο ήθελε να "φύγει" από τη ζωή: "Αυτή θα είναι η καλύτερη αναχώρηση"

Είχε αποκαλύψει μάλιστα και το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωνε...

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο χώρο, η είδηση του θανάτου, του εμβληματικού σκηνοθέτη ελληνικών επιτυχιών στην τηλεόραση, Μανούσου Μανουσάκη. Αυτό που προκαλεί ανατριχίλα, είναι πως σε μία πρόσφατη συνέντευξή του είχε αποκαλύψει με ποιον τρόπο ήθελε να "φύγει" από τη ζωή. Ήθελα να γίνει πάνω στο γύρισμα.

"Να πω "στοπ" ή "πάμε" την ώρα του γυρίσματος και να τελειώσω εκεί, να φύγω έτσι από τη ζωή. Είναι η καλύτερη αναχώρηση" είχε πει με αφορμή την τελευταία του σειρά με τίτλο "Δίχτυ" που προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

Ο πετυχημένος σκηνοθέτης σπουδαίων σειρών όπως το "Κόκκινο Ποτάμι", το "Τμήμα Ηθών", ο "Ταύρος με Τοξότη", οι "Δρόμοι της Πόλης", οι "Ψίθυροι Καρδιάς" είχε αποκαλύψει μάλιστα και το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωνε...

"Μετανιώνω που δεν είχα πολύ χρόνο να ασχοληθώ με το μεγάλωμα των παιδιών. Τώρα, βέβαια, ο γιος μου είναι 49 και η κόρη μου 45 χρονών και δεν τους έχουν μείνει παιδικά τραύματα εξ αυτού. Με τον γιο μου κιόλας συνεργαζόμαστε, γράφει τη μουσική και κάνει σχεδιασμού ήχου στη νέα μας σειρά. Είμαστε πολλά χρόνια συνεργάτες, έχει γράψει τη μουσική και για τα "Κρυφά μονοπάτια" και για το "Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο". Οπότε αναπληρώνουμε ό,τι χάσαμε στα νιάτα μας".

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

"Μαζί τους γονείς μου, σαν παιδί, δεν τους είδα ποτέ"

Σε άλλη συνέντευξή του είχε μιλήσει για τους γονείς του, λέγοντας: "Δε νομίζω ότι οι γονείς μου είχαν καμία επαφή. Μαζί σαν παιδί δεν τους είδα ποτέ. Χώρισαν όταν ήμουν 2,5 ετών οπότε δε μπορώ να τους θυμάμαι μαζί. Πολύ μετά τους είδα μαζί.

Πολύ μετά, στα 75-80 τους που ερχόντουσαν να κάνουν Πάσχα μαζί μου στο Χιλιομόδι. Εκεί τους είδα να τσακώνονται όπως τσακώνονται δυο ερωτευμένοι. Ήταν τόσο γλυκείς αυτοί οι τσακωμοί. Ήταν σαν να ήταν δυο έφηβοι που βγαίνουν ραντεβού και τσακώνονται. Τότε ζήσαμε κάποιες κοινές μέρες μαζί. Για 3-4 χρόνια περνούσαμε τα Πάσχα μαζί. Δε με απασχόλησε ποτέ ο χωρισμός τους.

Ήταν δυο άνθρωποι που έκαναν τις ζωές τους. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο τότε αλλά δε με απασχόλησε πολύ, ούτε ήθελα να εμπλακώ σε μια τέτοια μυθολογία χωρισμού. Για μένα, η κατάσταση ήταν αυτή, δεν υπήρχε καμία άλλη, δεν γνώρισα κάποια άλλη κατάσταση", εξομολογήθηκε για τους γονείς του.

μανουσος Μανουσάκης

Παντρεμένος με την πολυαγαπημένη του Μαρία από το 1975

Ο Μανούσος Μανουσάκης, σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν, εκτός από επιτυχημένος επαγγελματίας ήταν κι ένας τρυφερός σύζυγος και μπαμπάς δυο παιδιών. Παντρεμένος με την πολυαγαπημένη του, Μαρία από το 1975, ενώ η γνωριμία και η σχέση τους ξεκίνησε το 1972. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, το Μανόλη και την Κλεώνη–Δέσποινα.

"Ως γονείς τούς στηρίξαμε σε αυτά που ήθελαν. Πρέπει να σε "καίει" για να γίνεις κάτι, πόσο μάλλον στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Η Δέσποινα είναι εικαστικός video art και παίρνει το μεταπτυχιακό της στο Βέλγιο, ο Μανόλης είναι συνθέτης και παραδίδει το διδακτορικό του στο Λονδίνο. Επιπλέον, ο Μανόλης έκανε το σχεδιασμό του ήχου της ταινίας, μια τιτάνια δουλειά. Στη συνεργασία δεν είμαστε γιος και πατέρας αλλά ο σκηνοθέτης και ο υπεύθυνος του ήχου, απλά έχουμε μια μεγαλύτερη οικειότητα. Όμως οι ρόλοι είναι ξεκαθαρισμένοι", είχε πει χαρακτηριστικά για την οικογένειά του.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Η ταινία που απαγορεύτηκε από τη Χούντα

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία "Βαρθολομαίος” το 1973, η οποία απέσπασε ειδική μνεία στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο”, αλλά στη χώρα μας απαγορεύτηκε από τη Χούντα.

Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως: "Άρχοντες” (1978), "Η Σκιάχτρα” (1985), "Παραλάβατε διορισμόν” (1996), "Κόκκινος δράκος” (1998) και "Ουζερί Τσιτσάνης” (2015).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. "Καλλικαντζαροδουλειές” (1985-1986), "Μικρογραφίες” (1986-1987) και "Τα καλύτερά τους χρόνια” (1989). Οι δραματικές σειρές που σκηνοθέτησε και γνώρισαν τεράστια επιτυχία: "Ψίθυροι Καρδιάς”, "Άγγιγμα Ψυχής”, "Μη μου λες αντίο”, "Τμήμα ηθών”, "Η αγάπη ήρθε από μακριά", "Το κόκκινο ποτάμι”.

Μανούσος Μανουσάκης
Πηγή:                                                                                                                                          .............................................................................Διαβάστε Επίσης:
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη





Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιού σήμερα και η κορυφαία οργάνωση για το παιδί η UNICEF αναφέρει:" Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού φέτος για εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο δεν αφορά τον εορτασμό αλλά την επιβίωση, ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF, τόνισε πως οι συγκρούσεις, οι κλιματικές κρίσεις και η συστημική παραμέληση συνεχίζουν να καταστρέφουν τις ζωές των νέων παγκοσμιως, και ιδιαίτερα στον Λίβανο και στη Γάζα ❗❗





"Σε αυτήν την #ΠαγκόσμιαΗμέραΠαιδιού, τιμούμε τα παιδιά που έχουν χάσει πάρα πολλά από τις συγκρούσεις.
Κάθε παιδί αξίζει την ασφάλεια της οικογένειας και την ευκαιρία να μεγαλώσει ειρηνικά, χωρίς βία και φόβο"
#WorldChildrensDay !Σήμερα, καλούμε τα παιδιά να μοιραστούν τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.
Σήμερα, προσκαλούμε τους ενήλικες να ακούσουν το μέλλον.
Ελάτε μαζί μας!
Η σημερινή ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού,η 
#WorldChildrensDay ,
η  UNICEF στη νέα έκθεσή της
τονίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση για τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών.

Ελάτε μαζί μας στην ανανέωση της δέσμευσής μας να δίνουμε προτεραιότητα στα δικαιώματα των παιδιών.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού 2024, 
#WorldChildrensDay, 







                    
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού 2024Η εικονογράφηση της Βίβιαν από τη Σάμο στις καλύτερες της UNICEF
Αναδημοσιεύουμε από την 
Ιστοσελίδα:gueen.gr
 20 Νοεμβρίου 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης της UNICEF για τα παιδιά σε όλον τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1954, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου για να προωθήσει τη διεθνή συνοχή, την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των παιδιών και τις δράσεις για τη βελτίωση της ευημερίας τους ενώ σηματοδοτεί και την επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959 και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989.

Το 2024, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού είναι το εξής:

«Ακούστε το μέλλον. Υποστηρίξτε τα δικαιώματα των παιδιών».

Αυτό το θέμα τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης της φωνής των παιδιών και της προτεραιότητας των δικαιωμάτων, της υγείας και της ευημερίας τους για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος.

Η ημέρα αυτή παρέχει την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των παιδιών, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνουμε συνομιλίες και δραστηριότητες που συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά.
Οράματα για ένα καλύτερο μέλλον

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μια έκθεση που δημιούργησαν παιδιά από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία ζωντανεύει τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον μέσω εικονογραφήσεων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, παιδιά από όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία μοιράζονται τα όνειρά τους για τον κόσμο που θέλουν το 2050. Μέσα από τα μάτια τους, βλέπουμε οράματα ελπίδας, καινοτομίας, συνεργασίας και λαμπρό μέλλον.

Η έκθεση αποτελείται από ευφάνταστες εικονογραφήσεις που ξεπερνούν την πραγματικότητα. Αυτές οι εικόνες δημιουργήθηκαν με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και βασίζονται σε συνεντεύξεις σε βάθος με παιδιά από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Μία από τις εικονογραφήσεις που φιλοξενείται με ξεχωριστή έμφαση είναι από την Βίβιαν που κατοικεί στη Σάμο!

Η Βίβιαν έγραψε χαρακτηριστικά για το μέλλον που οραματίζεται:
«Οι φωνές νέων ανθρώπων σαν εμένα θα ακουγόταν ενεργά. Προσωπικά, ελπίζω ότι κορίτσια σαν εμένα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους φίλους, τους συμμαθητές και τους γονείς τους. Αισθάνομαι ότι όταν ένα κορίτσι μιλά δημόσια στο σχολείο, οι άλλοι μιλούν γι' αυτό, αλλά όταν ένα αγόρι μιλάει, υπάρχει περισσότερος σεβασμός. Ελπίζω ότι τα κορίτσια θα έχουν την ίδια αναγνώριση με τα αγόρια στο σχολείο και ελπίζω το ίδιο να συμβαίνει και στις μελλοντικές τους δουλειές».

Στόχος όχι η γιορτή αλλά η επιβίωση των παιδιών

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού φέτος για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν αφορά τον εορτασμό αλλά την επιβίωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της UNICEF, ο οποίος είπε ότι οι συγκρούσεις, οι κλιματικές κρίσεις και η συστημική παραμέληση συνεχίζουν να καταστρέφουν τις ζωές των νέων.
«Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού θα πρέπει να είναι μια ημέρα εορτασμού και μια μέρα προβληματισμού. Για αυτά τα παιδιά στη Γάζα και τον Λίβανο, η μέρα τους είναι γύρω από την επιβίωση, όχι με τον εορτασμό", είπε ο Τζέιμς Έλντερ.

Από τους πολέμους μέχρι τις κρίσεις ψυχικής υγείας μέχρι το κλίμα, «αυτοί που προσποιούνται ότι είναι ηγέτες έχουν πολλά να κάνουν», είπε, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της ατιμωρησίας.

Η φετινή εορτή, ωστόσο, έρχεται κάτω από ένα σκοτεινό σύννεφο, υπογραμμίζοντας τη δεινή κατάσταση των παιδιών που έχουν παγιδευτεί στο διασταυρούμενο πυρά των παγκόσμιων κρίσεων.

Ο Έλντερ προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις συνθήκες για την προστασία των παιδιών και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία τους.

Ενώ οι κρίσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο και το Σουδάν κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, η UNICEF τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης όλων των αγώνων των παιδιών παγκοσμίως.

«Υπάρχουν παιδιά που ζουν στη φτώχεια στη Νότια Αφρική, ορφανά στο Μαλάουι, παιδιά που υπομένουν τοκετό στο Μπαγκλαντές και κρίσεις ψυχικής υγείας στο Σίδνεϊ. Το παιδί είναι παιδί, όπου κι αν είναι», είπε ο Έλντερ.

Πρόσθεσε ότι: τα άτομα με επιρροή σε αυτά τα περιβάλλοντα και οι οικογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να μείνουν, να κάνουν ένα βήμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και να δουν τι άλλο μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τα παιδιά γύρω τους.

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης και οι διεθνείς οργανισμοί για τη διασφάλιση της ισόρροπης προσοχής στα παιδιά που έχουν ανάγκη παγκοσμίως - καθώς οι νέες συγκρούσεις επισκιάζουν τις προηγούμενες κρίσεις, είπε:

«Τα στοιχεία και τα δεδομένα υπάρχουν, αλλά ο κύκλος των ειδήσεων είναι συχνά περισσότερο υστερικός παρά ουσιαστικός. Έχουμε σοβαρές ελπίδες για ένα καλύτερο επόμενο 10 ή 20 χρόνια, τότε πρέπει να γίνουν ψυχολογικές και σωματικές επενδύσεις».
Όχι γιορτή αλλά μήνυμα κόντρα στη βία κατά των παιδιών
.
Η βία κατά των παιδιών -είτε σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική- αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που λαμβάνει χώρα σε σπίτια, σχολεία, κοινότητες και διαδίκτυο. Η έκθεση σε βία σε μικρές ηλικίες μπορεί να προκαλέσει τοξικό στρες, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου, και να οδηγήσει σε επιθετικότητα, κατάχρηση ουσιών και εγκληματική συμπεριφορά. Τα παιδιά που βιώνουν βία είναι επίσης πιθανό σαν ενήλικες να αναπτύξουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς αναπαράγοντας τον φαύλο κύκλο της βίας και του τραύματος, επηρεάζοντας έτσι ολόκληρες κοινότητες.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που αντιλαμβάνεται πλήρως την εξάπλωση, τις αιτίες και τα αποτελέσματα ή τις επιπτώσεις της βίας κατά των παιδιών - και η πρώτη που γνωρίζει τις λύσεις που έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε η διευθύντρια Παιδικής Προστασίας της UNICEF Sheema SenGupta.

«Επενδύοντας στην πρόληψη, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υποστήριξης, μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά θα είναι ασφαλή».
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα παγκόσμια στοιχεία:
- Κάθε 4 λεπτά, ένα παιδί σκοτώνεται από πράξεις βίας παγκοσμίως.

- Περίπου 90 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα έχοντας βιώσει σεξουαλική βία.

- 650 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες (1 στις 5) ζουν σήμερα έχοντας υποστεί σεξουαλική βία ως παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 370 εκατομμυρίων (1 στις 8) που βίωσαν βιασμό ή σεξουαλική επίθεση.

- Σε επισφαλή περιβάλλοντα, o κίνδυνος για τα κορίτσια είναι ακόμα μεγαλύτερος, με περιστατικά βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης να καταγράφονται σε περισσότερα από 1 στα 4 κορίτσια, στην παιδική τους ηλικία.

- Σχεδόν 50 εκατομμύρια κορίτσια στην εφηβεία, ηλικίας 15-19 ετών (ή αλλιώς 1 στα 6) έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, τον τελευταίο χρόνο.

- 410 έως 530 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες (περίπου 1 στους 7) βίωσαν σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων 240 έως 310 εκατομμυρίων (περίπου 1 στους 11) που βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

- 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά (2 στα 3) αντιμετωπίζουν σε τακτική βάση βίαιη τιμωρία στο σπίτι. Περισσότερα από τα δύο τρίτα υπόκεινται τόσο σε σωματική τιμωρία όσο και σε ψυχολογική κακοποίηση.

- Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο, η βία στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 130.000 παιδιά, εφήβους και νέους κάτω των 20 ετών.

- Τα αγόρια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη βία: 3 στα 4 παιδιά και έφηβοι που βρίσκουν βίαιο θάνατο είναι αγόρια.

- Ο κίνδυνος θανάτου από βία αυξάνεται απότομα στα τέλη της εφηβείας: Τα 7 στα 10 παιδιά που πέθαναν επειδή υπέστησαν βία ήταν μεταξύ 15 και 19 ετών, τα περισσότερα από αυτά αγόρια.

- Σχεδόν 550 εκατομμύρια παιδιά (περίπου 1 στα 4 παγκοσμίως) ζουν με μητέρες επιζήσασες βίας και κακοποίησης από τους συντρόφους τους.
.............................................
Δείτε το βίντεο : Το παιδί που κρύβεις μέσα σου