Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από ακραία φτώχεια, οι μισοί είναι ανήλικοι...

Χάρτης που απεικονίζει τις περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα επαρκούς διατροφής.
OPHI


Απόλυτη φτώχεια για πάνω από 1,1 δις ανθρώπων και 584 εκατ. παιδιά στον πλανήτη
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 500 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη, έχουν τουλάχιστον ένα υποσιτισμένο μέλος στην οικογένεια.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από «ακραία» φτώχεια, οι μισοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, κατήγγειλε σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP/PNUD)

Στην ετήσια έκθεσή τους, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ και το ερευνητικό κέντρο Πρωτοβουλία της Οξφόρδης για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (OPHI) εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το ποσοστό της φτώχειας, το οποίο είναι τρεις φορές υψηλότερο στις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, την ώρα που ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχαν τόσες ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο όσες το 2023.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το ερευνητικό κέντρο της Οξφόρδης καταρτίζουν από το 2010 τον Παγκόσμιο Δείκτη τους Πολυδιάστατης Φτώχειας, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 112 χώρες στις οποίες ζουν περίπου 6,3 δισ. άνθρωποι.

Αυτός περιλαμβάνει δείκτες όπως: για την έλλειψη επαρκούς στέγασης, συστημάτων υγιεινής, ηλεκτρικού ρεύματος, ενέργειας για μαγείρεμα, τροφίμων και σχολικών συστημάτων.

«Ο Δείκτης Φτώχειας 2024 (για το έτος 2023) δίνει μια εικόνα που βάζει σε σκέψεις: 

υποφέρουν από πολυδιάστατη φτώχεια και από αυτούς 455 εκατομμύρια ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Στις χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο, τα ποσοστά φτώχειας είναι τρεις φορές υψηλότερα από αυτά στις (χώρες) που έχουν ειρήνη», συνοψίζει η Γιανσούν Τζανγκ, επικεφαλής στατιστικών στο UNDP/PNUD.

Επιπλέον στις χώρες που μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις, «οι στερήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί είναι τρεις με πέντε φορές οξύτερες» 
διότι «για τους φτωχούς ο αγώνας για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών είναι ακόμη πιο σκληρός», 
εξηγεί στο AFP η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Φτώχειας 2023, για το έτος 2022, αφορούσε επίσης 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από 6,1 δισεκατομμύρια κατοίκους σε 110 χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πνευματικά Δικαιώματα Rodrigo Abd/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.



Σύμφωνα με τον φετινό, η ακραία φτώχεια πλήττει πάντα περισσότερο τις αγροτικές περιοχές απ’ό,τι τις αστικές με σχεδόν το 84% των φτωχών στον κόσμο να ζει στην ύπαιθρο.

Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, οι πιο φτωχοί υπολογίζονται σε 584 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους.
Το ποσοστό της φτώχειας των ανηλίκων στον κόσμο φτάνει το 27,9% έναντι 13,5% για τους ενηλίκους
Η τεράστια πλειονότητα των πιο φτωχών (83,2%) ζει στην υποσαχάρια Αφρική και την Νότια Ασία, δηλαδή την ινδική υποήπειρο, την πολυπληθέστερη περιοχή του πλανήτη.

Οι 5 χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ φτωχών ανθρώπων έχουν επίσης και υψηλή πληθυσμιακή αύξηση: η Ινδία έχει 234 εκατομμύρια ανθρώπους που στερούνται τα πάντα (σε 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους), το Πακιστάν έχει 93 εκατομμύρια (σε 236 εκατομμύρια κατοίκους),
η Αιθιοπία 86 εκατομμύρια (σε 123 εκατομμύρια κατοίκους),
η Νιγηρία 74 εκατομμύρια (σε 218 εκατομμύρια) και
η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 66 εκατομμύρια πολύ φτωχούς σε 100 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με την Σαμπίνα Άλκιρε, διευθύντρια του OPHI, «οι πόλεμοι και οι βίαιες συγκρούσεις όχι μόνον αφήνουν βαθιά και διαρκή σημάδια στη ζωή των ανθρώπων, αλλά εμποδίζουν επίσης και τη μείωση της φτώχειας».

«Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 40% του 1,1 δισεκατομμυρίου φτωχών ζει σε ζώνες συγκρούσεων (και) το (ποσοστό της) φτώχειας παγκοσμίως στις περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό στις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν συγκρούσεις (34,8% έναντι 10,9%)»,
σημειώνει σε δηλώσεις της στο AFP.

Επιπλέον «αυτό που μας σόκαρε, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή φοβούμενοι ταυτοχρόνως για την ασφάλειά τους: αυτοί είναι 455 εκατομμύρια», καταγγέλλει η Άλκιρε απευθύνοντας έκκληση «στη διεθνή κοινότητα (…) να μηδενίσει τη φτώχεια ευνοώντας την ειρήνη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Η απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944

Βάσω Κατράκη. Απελευθέρωση, 1944
🔹 ΕΙΜ| Συλλογή αφισών ©️ ΙΕΕΕ




Η απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944
ΣύνταξηΔιδώ Γεωργούλα

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της Αθήνας από την γερμανική Κατοχή. Το πρωινό της 12ης Οκτωβρίου 1944, τμήμα του γερμανικού στρατού υποστέλλει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και τα γερμανικά στρατιωτικά οχήματα αποχωρούν από την πρωτεύουσα. Ύστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη. Ο λαός της Αθήνας συρρέει με κάθε μέσο από όλες τις συνοικίες στο κέντρο της πόλης, σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα πανηγυρισμών.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Σερντάρη «Η Απελευθέρωση της Αθήνας», το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα της περιόδου Οκτωβρίου 1944, καθώς και τις μαρτυρίες πρωταγωνιστές των γεγονότων. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για την επέτειο της Απελευθέρωσης το 1987.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ντοκιμαντέρ με θέμα την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πόλη της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Προηγείται ιστορική αναδρομή στα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περίοδο της Κατοχής, με αναφορά στα κατοχικά δάνεια και την οικονομική αφαίμαξη που επέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα.

Λόγος γίνεται για τη συγκρότηση των πολιτικών και των στρατιωτικών αντιστασιακών οργανώσεων και στη σύσταση της Π.Ε.Ε.Α., της Κυβέρνησης του Βουνού. Ακολούθως, στις διαβουλεύσεις που γίνονταν προς εξεύρεση πολιτικής λύσης σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά την απελευθέρωσή της, και τις τελικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν (Διάσκεψη Λιβάνου, Συμφωνία Καζέρτας). Ο Άγγελος Αγγελόπουλος μοναδικός επιζών, μέλος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας μιλά στον Φοίβο Οικονομίδη, ιστορικό-δημοσιογράφο, και αναφέρεται στην κρίση μεταξύ Κυβέρνησης του Καΐρου και Κυβέρνησης του Βουνού και στο ρόλο των ξένων συμμάχων. Τα γεγονότα της διάσκεψης της Καζέρτας αφηγείται στη συνέχεια, ο Κώστας Δεσποτόπουλος, νομικός και διπλωματικός σύμβουλος Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ, εκπρόσωπος στη Διάσκεψη Καΐρου και Καζέρτας.

Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, παρουσιάζονται οι προσπάθειες που έγιναν μεταξύ Γερμανών και αντιστασιακών οργανώσεων για απρόσκοπτη αποχώρηση των πρώτων από την Αθήνα. Μιλούν ο Σπύρος Κωτσάκης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Αθηνών, ο Παυσανίας Κατσώτας, αντισυνταγματάρχης-στρατιωτικός σύμβουλος του Γεωργίου Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και στην Καζέρτα και στρατιωτικός διοικητής Αθηνών και ο Ιωάννης Γεωργάκης, νομικός σύμβουλος και γραμματέας αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.

Ακόμη, μνήμες από τις ημέρες της Απελευθέρωσης αφηγούνται η Άννα Συνοδινού, μέλος αντιστασιακής οργάνωσης νεολαίας, ο Πέτρος Ρούσος, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΚΚΕ, και ο Γεώργιος Κορωναίος, επικεφαλής τιμητικού αποσπάσματος ΕΛΑΣ. Παράλληλα προβάλλονται μοναδικά πλάνα αρχείου στα οποία αποτυπώνονται οι αυθόρμητοι λαϊκοί πανηγυρισμοί των Αθηναίων για την Απελευθέρωση, καθώς και οι επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την επιστροφή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις 18/12/1944.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Βαγγέλης Σερντάρης

Ιστορική-δημοσιογραφική επιμέλεια: Φοίβος Οικονομίδης

Έτος παραγωγής: 1987

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής: 12/10/1987

Δείτε το βίντεο εδώ:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

#ΗΠΑ, #Φλόριντα, #Τυφώνας_Μίλτον: Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την καταστροφή και τον θάνατο, στην άλλη άκρη του #Ατλαντικού...16 μέχρι τώρα οι νεκροί...

 


#ΗΠΑ  #Φλόριντα #Τυφώνας_Μίλτον
Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την καταστροφή και τον θάνατο στην άλλη άκρη του 'Ατλαντικού...

16 μέχρι τώρα οι νεκροί που άφησε στο καταστροφικό περασμά του ο
τυφώνας Μίλτον, που διέσχισε τη Φλόριντα των ΗΠΑ και, μολονότι  υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της 5βαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, παραμένει πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας κατά το πέρασμά του ρεκόρ επίσης, καταστρεπτικών  ανεμοστρόβιλων,και πλημμυρών, που με την σειρά τους κατέστρεψαν σπίτια, γειτονιές, ολόκληρες είναι  βυθισμένες στο νερό, ξεριζώθηκαν δένδρα και στέγες, αφήνοντας 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά 
και

επιχειρήσεις έμειναν 

χωρίς ρεύμα, μόλις 2 εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν.





Ο τυφώνας Μίλτον αφού σάρωσε την ακτή της Φλόριντα πέρασε στον Ατλαντικό, προκαλώντας περισσότερους από 19 ανεμοστρόβιλους.




Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 16  νεκροί ( ο αριθμός  μεγαλώνει κάθε ώρα που περνά ),άνθρωποι, που έχασαν τη ζωή τους από την τρομερή αυτή  καταιγίδα!





Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των 16 νεκρών που έχουν καταγραφεί  ανά κομητεία έχει ως εξής: 

Στο St Petersburg (6), στην Κομητεία Πινέλας(2), στην Κομητεία Volusia(4), στην Κομητεία Citrus(1), στην Κομητεία Hillsborough (1),

και στην

Κομητεία Polk (1).

Παρά το ότι  ο τυφώνας έχει πλέον  υποβαθμιστεί σε μετατροπικό κυκλώνα, όπως τον χαρακτηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τυφών και βρίσκεται πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ωστόσο ακόμα  παραμένει πολύ επικίνδυνος!






'Επίσης, 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ολόκληρες περιοχές δεν έχουν πόσιμο νερό, μόλις 2 εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, ενώ πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων 11 εκατομμύρια άνθρωποι, αφού ακόμα  οι αρχές προειδοποιούν, πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει...

Επίσης και για πάρα πολλά ζώα ισχύει το ίδιο.
Οι ιδιοκτήτες ζώων στη Φλόριντα κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν από τον τυφώνα Μίλτον ακόμη και αν δεν πρόκειται μόνο για κατοικίδια.

Ένα ζευγάρι που είχε μια φάρμα ως χόμπι δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο έχουν αναζητήσει καταφύγιο μέσα στην κρεβατοκάμαρά τους μαζί με τα κατοικίδιά τους, ανάμεσά τους και ένα γάϊδαρο με όνομα Κας.

Κυκλώνας Μίλτον: Μωρό γεννήθηκε σε ένα δωμάτιο μέσα στην απόλυτη καταστροφή Την ώρα που χτυπούσε τη Φλόριντα, ένα μωρό ερχόταν στη ζωή, με τους γονείς του να μιλούν για «θαύμα»…

Αναδημοσιεύουμε από 
www.vradini.gr

Κόσμος


Vradini.gr
Μια ανθρώπινη ιστορία εν μέσω των καταστροφών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Μίλτον έγινε γνωστή μέσα από δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ…

Την ώρα που ο Μίλτον χτυπούσε τη Φλόριντα, ένα μωρό ερχόταν στη ζωή, με τους γονείς του να μιλούν για «θαύμα»…

Η Κένζι Λούελεν και ο πατέρας του μωρού, Ντιούι Μπένετ έκαναν ένα άκρως επικίνδυνο ταξίδι μέχρι το νοσοκομείο κι ενώ ο κυκλώνας Μίλτον σάρωνε τη Φλόριντα, για να φέρουν στη ζωή το αγοράκι τους.

Η ίδια, μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή προς το νοσοκομείο γέννησε σε ένα δωμάτιο με θέα στην καταστροφή που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας.

Ευτυχισμένη πια, περιέγραψε στο NBCNews τις δραματικές στιγμές που βίωσε μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο.

Ο τοκετός της ξεκίνησε στο σπίτι της στο Πορτ Σαρλότ της Φλόριντα νωρίς την Τετάρτη 9/10 και λίγες μόλις ώρες πριν χτυπήσει ο κυκλώνας.



Συνοδευόμενος από 50 ανεμοστρόβιλους και καταστροφικές πλημμύρες, ο κυκλώνας δεν είχε χτυπήσει ακόμα, αλλά στο σπίτι του ζευγαριού είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει νερό. Είχαν σκεφτεί να απομακρυνθούν νωρίτερα προς το δυτικό Πάλμ Μπιτς, αλλά ευτυχώς δεν το έκανα,ν γιατί η περιοχή, όπως αποκαλύφθηκε μετά, βρέθηκε στο επίκεντρο του κυκλώνα!

«Το μυαλό μου δούλευε με χίλια, σκεφτόμουν, τι θα κάνω;» δήλωσε μετά τον τοκετό η 22χρονη η οποία όπως παραδέχθηκε ήταν «πολύ νευρική» καθώς είχε έρθει η ώρα να γεννήσει την στιγμή που η περιοχή θα ήταν στο επίκεντρο του ενός από τους ισχυρότερους κυκλώνες όλων των εποχών.

Στην ίδια κατάσταση βρισκόταν και ο 24χρονος σύντροφός της, Μπένετ, που λίγα χρόνια πριν, το 2017, είχε χάσει τον πατέρα του στον τυφώνα Ίρμα…

Μετά από αρκετές ώρες που είχαν ξεκινήσει οι συσπάσεις στο σπίτι, το ζευγάρι τελικά πήρε την δύσκολη απόφαση και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι προς το Νοσοκομείο Σαρασότα Μεμόριαλ.



«Η μητέρα μου οδηγούσε εν μέσω θύελλας. Προσπαθούσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί», δήλωσε ευτυχής η νέα μητέρα. «Δεν υπήρχαν πραγματικά πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, γιατί είχε πολύ άνεμο έξω και έβρεχε αρκετά» δήλωσε βλέποντας όπως είπε από το δωμάτιο της, την ώρα του τοκετού, δέντρα να ξεριζώνονται και τη βροχή να δυναμώνει.

Ο μικρός γεννήθηκε με ασφάλεια με καισαρική τομή στις 11.45 μ.μ. τοπική ώρα, και η μητέρα δηλώνει «είναι ένα μωρό θαύμα»...

Το ίδιο βράδυ, άλλα έξι μωρά γεννήθηκαν στα δύο νοσοκομεία Sarasota Memorial κατά τη διάρκεια του Μίλτον.
Ακολουθήστε το vradini.gr

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας Μια εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια -Το συγκινητικό μήνυμα της συζύγου του Λουκίλα Καρρέρ.



🪔Μίμης Πλέσσας 🕯️Αθήνα ,12 Οκτωβρίου 1924 - Αθήνα, 5 'Οκτωβρίου 2024 ✝️
Έφυγε εχθές βράδυ από την ζωή ο
#Μίμης_Πλέσσας 🖤🎼🎹
Υπήρξε, στυλοβάτης της 'Ελληνικής 🇬🇷Μουσικής μας κληρονομιάς🎼🎹🎶ένας μεγάλος Έλληνας🇬🇷 Μουσικός, συνθέτης, πιανίστας, δημιουργός με διεθνή αποδοχή & αναγνώριση, αλλά & ένας Σπάνιος, Υπέροχος, Ευγενής & ταπεινόφρων  άνθρωπος 🕯️
Έφυγε μια εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 💯του χρόνια, ενώ προς τιμήν του ετοιμάζονταν μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Παλλάς στις 10/10/2024.






 Η συναυλία δεν αναβάλλεται αλλά πλέον θα έχει χρώμα μνημοσύνου κι όχι γενεθλίων. Διαβάστε για την συναυλία περισσότερα εδώ:    

                                                    
"Τόσα Καλοκαίρια " αλλά και Χειμώνες ...

πέρασε μαζί μας δημιουργώντας ακούραστα μαζί με τους αγαπημένους του τραγουδιστές & τραγουδίστριες μαζί με το αγαπημένο του πιάνο‼️ 🎹🎼
Ακούραστος δημιουργός μελωδικών τραγουδιών από την τζαζ και την ελαφριά μουσική έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες, ο Μίμης Πλέσσας  δεν σταμάτησε ποτέ, να δημιουργεί & να μας ταξιδεύει στον κόσμο των συναισθημάτων για μια  'Ελλάδα καλύτερη, πιο όμορφη & μελωδική, που αγάπησε & τον αγάπησε !
'Εφυγε, από την επίγειο ζωή του για
"Ένα Ουρανό μ' Αστέρια",🌟🌟🌟 εκείνα τ' αστέρια που είναι πολλά & ξεχωριστά  που εκείνος δημιούργησε, που τραγούδησαν τα υπέροχα & μοναδικά του τραγούδια 🌟🌟🌟

Μαέστρο🙏 σ' ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας αφήνεις ως πολιτιστική Μουσική κληρονομιά 🙏Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του🙏την μοναχοκόρη του την Ελεάννα την οποία λάτρευε, στον επίσης Μουσικοσυνθέτη γυιό τον Αντώνη Πλέσσα, & ιδιαίτερα στην Λατρεμένη του σύζυγο την κα Λουκίλα Καρρέρ που για περισσότερα από 30 χρόνια στάθηκε πλάι του στηρίζοντας τον με την αγάπη της & τον απέραντο θαυμασμό της 🙏 mariarosa 



'Εκείνη με μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook αποχαιρέτησε  τον σύζυγό της, Μίμη Πλέσσα:

«Και ξαφνικά “Έπεσε βαθιά σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’ σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου.
“Πέρασαν τόσα καλοκαίρια… βρεξαν τη στράτα μας φωτιές” σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου….Καλή μας Αντάμωση»
έγραψε η#Λουκίλα_Καρρέρ_Πλέσσα











Δημήτρης Χορν - Ποιός το Ξέρει;

Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας
Αναδημοσιεύουμε από 
LifO Newsroom


Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.


Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα κάλυπτε όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

Κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής 
«Σε 30 δευτερόλεπτα» που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων.

Ήταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας.
Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988 ήταν συμπαρουσιαστής μαζί με τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα της εκπομπής της ΕΡΤ Καλλιτεχνικό καφενείο, όπου καλούνταν διάφορες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου και μοιράζονταν ιστορίες από το πώς ξεκίνησαν και τη ζωή τους γενικότερα.
Ο Μίμης Πλέσσας με το άριστο παίξιμο του πιάνου συνόδευε συνήθως τους τραγουδιστές που ψυχαγωγούσαν τον καφενέ. Αυτή η εκπομπή είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Είχε αποκτήσει κι έναν γιο από προηγούμενο γάμο του, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Σαν Σήμερα, 2 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Μη Βίας, αφιερωμένη στον εμπνευστή της, είναι η ημέρα γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι, του πνευματικού ηγέτη της Ινδίας, κήρυκα της μη βίας των ανθρώπων, των ηγετών, και των λαών ...



“Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο.”

“Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.”



“Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.”

“Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.”



 Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεση μου.”

“Η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια.”

Μαχάτμα Γκάντι, 

η «Μεγάλη Ψυχή της Ινδίας»






Σαν Σήμερα, 2 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Μη Βίας.

Η Γέννηση της Σατυαγκράχα & της Αχίμσα από τον Ινδό ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι
ο οποίος είχε σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου το 1869 γεννηθεί στην Ινδική επαρχία Πορμπαντάρ η οποία ευρίσκετο υπό Βρετανική κυριαρχία.
Ο Ινδός πνευματικός ηγέτης & πολιτικός, Μαχάτμα Γκάντι η επιρροή του οποίου ξεπέρασε τα όρια της χώρας του, θεωρείται ο πατέρας του Ινδικού εθνικισμού & ο κήρυκας της μη βίας στον 20ο αιώνα.
Υπήρξε ο καταλύτης για την κατάρρευση της αποικιοκρατίας τις πρώτες δεκαετίες μετά τον ΒΠαγκόσμιο Πόλεμο.
Επί πολλά χρόνια, αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων των Ινδών μεταναστών στη Νότια Αφρική & εμπνεύστηκε την πολιτική της μη βίας ως μέσο αντίστασης στους καταπιεστές.
Εκεί μετατράπηκε από δικηγόρος σε πολιτικό ηγέτη!
Ο άτολμος δικηγόρος επιστρέφει στην Ινδία ως #Μαχάτμα («Μεγάλη Ψυχή» στα σανσκριτικά), χαρακτηρισμό που φέρεται να του απέδωσε το 1915 ο συμπατριώτης του νομπελίστας ποιητής & στοχαστής #Ραμπιντρανάθ_Ταγκόρ.
Με την ένθεη δύναμη της θέλησης & τη ζεστασιά της καρδιάς του,πάλεψε τα ανθρώπινα πάθη του &

βγήκε νικητής
από την "αρένα" 

του Είναι του !
Ο Γκάντι θα γίνει τακτικός θαμώνας των φυλακών.

Θα είναι όμως ένα πρότυπο κρατουμένου, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του, σε όλους όταν τις χρειαστούν.
Η ινδική κοινότητα, με την καθοδήγηση του Γκάντι, θ'αντέξει όλες τις
στερήσεις,τις τιμωρίες & τις φυλακίσεις, ακόμα & το εκτελεστικό απόσπασμα.
Η τιτάνια θέληση του, λύγισε μια αυτοκρατορία, τη Βρετανική.
Η δράση & η σκέψη του θα σφραγίσει 3 από τις σημαντικότερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα:
📌 Εναντίον της αποικιοκρατίας
📌των φυλετικών διακρίσεων
📌και της μη βίας



Διαβάστε περισσότερα εδώ σε παλαιότερη ανάρτηση:
https://voiceofthelambs.blogspot.com/search/label/%CE%9C%CE%B1%CF%87%CE%AC%CF%84%CE%BC%CE%B1%20%CE%93%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του, αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες του εικοστού αιώνα, η επιρροή του οποίου ξεπέρασε τα όρια της χώρας του.

Στην Ινδία τιμάται ως ο πατέρας του έθνους και υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή της αρχής Σατιάγκρα: της αντίστασης στην τυραννία με τη μαζική μη βίαιη ανυπακοή των πολιτών.



#Mahatma_Gandhi, η «Μεγάλη Ψυχή της Ινδίας» δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948 σε ηλικία 78 ετών από έναν ινδουιστή φανατικό.
Το αιματηρό περιστατικό συνέβη στο Νέο Δελχί, όταν πυροβολήθηκε από τον εξτρεμιστή Nathuram Godse κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας.

Παρά τον θάνατό του, οι τακτικές πολιτικής ανυπακοής του Gandhi συνέχισαν να εμπνέουν τους ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.





10 Θεμελιώδεις Αρχές του Μαχάτμα Γκάντι για να αλλάξουμε τον κόσμο



1.Άλλαξε τον εαυτό σου.
«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.»
«Ως ανθρώπινα όντα, η μεγαλοσύνη μας έγκειται όχι τόσο πολύ στην ικανότητά μας να αναμορφώσουμε τον κόσμο – αυτός είναι ένας μύθος της ατομικής εποχής – όσο στο να αναμορφώνουμε τους εαυτούς μας.»



2. Εσύ έχεις τον έλεγχο.
«Κανείς δεν με βλάπτει χωρίς την άδειά μου.»
«Το τι νιώθεις και πως αντιδράς σε κάτι, εξαρτάται πάντα από σένα. Μπορείς να επιλέξεις τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου σχεδόν στα πάντα. Κανείς εκτός από σένα δεν μπορεί να ελέγξει πως εσύ νιώθεις.»

3. Συγχώρησε.
«Ο αδύναμος δεν μπορεί να συγχωρέσει . Η συγχώρεση είναι ιδιότητα των δυνατών.»
«Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού, καταλήγει να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.»
«Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν βοηθά κανέναν. Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και κάποιον άλλον να ελέγχει πως νιώθεις. Συγχωρώντας, απελευθερώνεσαι από αυτά τα δεσμά και τότε μπορείς να συγκεντρωθείς ολοκληρωτικά στον επόμενο στόχο σου.»

4. Χωρίς δράση δεν πας πουθενά.
«Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας.»
«Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.»

5. Πρόσεχε τη στιγμή.
«Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Με απασχολεί να νοιάζομαι για το παρόν. Ο Θεός δεν μου έχει δώσει έλεγχο των στιγμών που θα έρθουν.»
«Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση, που συχνά μας σταματά από τη δράση, είναι να μένεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να το αποδέχεσαι».
«Όταν είσαι στην παρούσα στιγμή, δεν ανησυχείς για την επόμενη την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις ούτως ή άλλως. Έτσι, η αντίσταση για δράση από σένα –που προέρχεται από την προβολή αρνητικών μελλοντικών συνεπειών ή από αποτυχίες στο παρελθόν- χάνει τη δύναμή της, και γίνεται ευκολότερο και να δράσεις και να μένεις συγκεντρωμένος στη στιγμή ώστε να αποδίδεις καλύτερα.»

6. Ο καθένας είναι άνθρωπος.
«Υποστηρίζω ότι είμαι ένα απλό άτομο υποκείμενος στα λάθη όπως κάθε θνητός συνάνθρωπός μου. Ξέρω όμως, ότι έχω αρκετή ταπεινότητα να ομολογήσω τα λάθη μου.»
«Δεν είναι σοφό να είσαι σίγουρος τη σοφία κάποιου. Είναι υγιές να θυμάσαι ότι ο δυνατός μπορεί να εξασθενίσει και ο σοφός να σφάλλει.»

7. Έχε επιμονή.
«Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου, ύστερα σε πολεμούν, έπειτα νικάς.»
«Να είσαι επίμονος. Με το χρόνο η αντίσταση γύρω σου θα μικρύνει. Βρες τι αληθινά σου αρέσει να κάνεις. Τότε θα βρεις το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίζεις.»

8. Δες το καλό στους ανθρώπους και βοήθησέ τους.
«Κοιτάζω μόνο τις καλές ποιότητες στους ανθρώπους. Αφού δεν είμαι αλάνθαστος ο ίδιος, δεν τολμώ να εξετάζω τα σφάλματα των άλλων».
«Υποθέτω ότι η αρχηγική ικανότητα είχε να κάνει κάποτε με τη μυική δύναμη, όμως σήμερα έχει να κάνει με την ικανότητα να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους.»
«Υπάρχουν πάντα καλά στοιχεία στους ανθρώπους και άλλα που δεν είναι τόσο καλά. Όμως μπορείς να επιλέξεις σε τι θα επικεντρωθείς. Αν θέλεις βελτίωση, τότε η επικέντρωση στα καλά στοιχεία των ανθρώπων είναι μία χρήσιμη επιλογή. Κάνει τη ζωή πιο εύκολη και οι σχέσεις γίνονται πιο ευχάριστες και πιο θετικές.»
«Είναι ευκολότερο να παρακινείς τον εαυτό σου να βοηθά τους συνανθρώπους σου και να τους δίνεις αξία, η οποία καλυτερεύη τη ζωή τους, αλλά σιγά-σιγά τείνεις να παίρνεις πίσω και αυτό που δίνεις. Ετσι τα άτομα που βοηθάς νιώθουν την τάση να βοηθούν άλλους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία ανοδική σπείρα θετικής αλλαγής που μεγαλώνει και ισχυροποιείται.»

9. Να συνδέεσαι, να είσαι αυθεντικός, να είσαι ο αληθινός εαυτός σου.
«Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, λες και κάνεις, είναι σε αρμονία. Ετσι βρίσκεις μεγαλύτερη εσωτερική απόλαυση, όταν οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Νιώθεις δυνατός και καλά με τον εαυτό σου.»

10. Συνέχισε να μεγαλώνεις και να εξελίσσεσαι.
«Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής και ο άνθρωπος που πάντα προσπαθεί να διατηρεί τις απόψεις του ώστε να φαίνεται συνεπής, οδηγείται σε λάθος θέση.»

«Μπορείς σχεδόν πάντα να βελτιώνεις τις ικανότητές σου, τις συμπεριφορές σου ή να επαναξιολογείς τις αποτιμήσεις σου. Μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου. Το να επιλέξεις να μεγαλώσεις και να εξελιχθείς είναι ένα πιο ευχάριστο και πιο χρήσιμο μονοπάτι για να ακολουθήσεις.»

Πέρα από το Δεκάλογο, ο Γκάντι είπε και τα παρακάτω:
«Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ωκεανός. Αν στον ωκεανό υπάρχουν μερικές βρώμικες σταγόνες, δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικος.»

«Η διαφορά ανάμεσα στο τι κάνουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα έφθανε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.»

«Αν δεν είχα καμία αίσθηση του χιούμορ, θα είχα από καιρό αυτοκτονήσει.»




Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία.”

“Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.”

“Όταν απογοητεύομαι, θυμάμαι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας η αλήθεια και η αγάπη πάντοτε νικούσαν. Υπήρξαν τύραννοι και δολοφόνοι που για κάποιο διάστημα φαίνονταν ανίκητοι, αλλά στο τέλος, πάντοτε, όλοι γκρεμίζονται. Σκεφθείτε το, πάντοτε.”

“Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί σας είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό.”

“Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.”

“Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεση μου.”

“Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.”

“Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.”

“Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του.”

“Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν.”

“Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.”

“Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία.”

“Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη.”

“Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεων του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.”

“Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει να χάνεις τη μάχη.”

“Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία.”

“Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία.”

“Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.”

“Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς.”

“Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει να χάνεις τη μάχη.”

“Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία.”

“Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία.”

“Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.”

“Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς.”

“Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο.”

“Η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια.”

«Όταν απογοητεύομαι, θυμάμαι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας η αλήθεια και η αγάπη πάντοτε νικούσαν.
Υπήρξαν τύραννοι και δολοφόνοι που για κάποιο διάστημα φαίνονταν ανίκητοι, αλλά στο τέλος, πάντοτε, όλοι γκρεμίζονται. Σκεφθείτε το· πάντοτε».

–Μαχάτμα Γκάντι -