Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

14 Σεπτεμβρίου 1943 - Bιάννος 'Ηρακλείου Κρήτης , 81 χρόνια πριν, 'Ημέρα γιορτής του Τιμίου Σταυρού για τον Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό και ΑΠΟΦΡΑΔΑ ημέρα για τα χωριά της Βιάννου όπου διαπράττεται ένα από τα δύο μεγαλύτερα Ολοκαυτώματα της Ελλάδας! 462 νεκροί - εκτέλεση όλων των ανδρών & πυρπόληση - ανατίναξη όλων των οικιών της😥😡😠

Κρήτη, Βιάννος,
14 Σεπτέμβρη 1943, 
Διαταγή Στρατηγού Μύλλερ,
διοικητή των Γερμανικών δυνάμεων
κατοχής Ηρακλείου Κρήτης:
" Καταστρέψετε την Επαρχία της Βιάννου. Εκτελέσετε πάραυτα χωρίς διαδικασία τους άρρενες που είναι πάνω από, 16 ετών και όλους που θα συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας ..."
Τα δε χωριά της Ανατολικής Βιάννου λεηλατήθηκαν, κάηκαν και ανατινάχτηκαν με δυναμίτη, μαζί τα σχολεία και οι εκκλησίες των. . .
#Σαν_Σήμερα #Βιάννος 










Τα 3 Μικρά αδελφάκια ( 8,12,15, ετών)από το Κεφαλοβρύση της Βιάννου, που δολοφονήθηκαν άνδρα από τους Γερμανούς γιατί δεν μαρτύρησαν που βρίσκεται ο πατέρας τους.




Διαβάστε περισσότερα εδώ:
 "https://voiceofthelambs.blogspot.com/search/label/%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%A5%CE%A4%CE%A9%CE%9C%CE%91%20%CE%92%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%9F%CE%A5

Αμιρά, 14 Σεπτεμβρίου 1943


Οι Γερμανοί οδήγησαν τους άνδρες κατοίκους από τις γειτονιές των Αμιρών στον Κάτω οικισμό του χωριού τα Μελιανά.
Εκτέλεσαν επί τόπου όσους αντιστάθηκαν ή δεν μπορούσαν να κινηθούν από ανημπόρια και έναν άρρωστο ηλικιωμένο άνδρα πάνω στο κρεβάτι του.

Οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τους εκατό.
Οι Γερμανοί χώρισαν τους συγκεντρωμένους σε ομάδες των είκοσι-τριάντα ατόμων. Πήραν την πρώτη ομάδα και σε λίγο ακούστηκαν πυροβολισμού από τη θέση Αμπέλια στο σημείο μιας πεζούλας.
Ακολούθησε η δεύτερη ομάδα που αντίκρισε όταν έφτασε στο σημείο τα στημένα πολυβόλα και το σωρό των εκτελεσμένων της πρώτης ομάδας.
Ακολούθησαν και οι άλλες ομάδες των αντρών που εκτελέστηκαν στο ίδιο σημείο.
Οι Γερμανοί αποχώρησαν αφού πρώτα τους έδωσαν τη χαριστική βολή.
Εκτέλεσαν συνολικά 114 άνδρες του χωριού ηλικίας από 16-60 χρόνων.
Οι γυναίκες κατέβηκαν από τα Αμιρά και έφτασαν στον τόπο της εκτέλεσης. Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης.
Ανάμεσα στους εκτελεσμένους αρκετοί τραυματίες, που μεταφέρθηκαν τις επόμενες ημέρες στο Ηράκλειο και επέζησαν αλλά οι περισσότεροι από αυτούς με μεγάλη αναπηρία.
Οι γυναίκες μετέφεραν τους νεκρούς στο χωριό, στις αυλές και το νεκροταφείο.
Τα μνήματα δεν τους χωρούσαν και άνοιξαν καινούργιους λάκκους στα γύρω χωράφια.
Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τα βιβλία των
α)Γεωργίου Χρηστάκη, συνεργασία Κ.Γ.Στεφανάκη «Επαρχία Βιάννου 1940-1945»,
& β) Γεωργίου Ε.Δημητριανάκη «Ο Μύρτος & τα γύρω χωριά».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

https://www.dmko.gr |




Σταυρός Υψούται σήμερον και κόσμος Αγιάζεται!



Αναδημοσιεύουμε από:
Δόγμα 
Του Δημητρίου Λυκούδη,
Δ/ντη Σύνταξης της Εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»


Το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι σταυρικό.
Η θεολογία, η λειτουργική και λατρευτική ζωή, η ορθόπρακτη βιωτή είναι έκφραση του μυστηρίου του Σταυρού.
Είναι σταυρική , όχι γιατί περιορίζεται τυπολογικά σε μια εξωτερική και επιδερμική προσκύνηση του Σταυρού, αλλά γιατί βιώνει μυστηριακά την καθαρτική και φωτιστική ενέργεια του Θεού και χαριτώνει τον άνθρωπο, τον αγιάζει , τον καινοποιεί.
Οι προτυπώσεις του Σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη και οι Καινοδιαθηκικές μαρτυρίες, σε παραλληλία με την ορθόδοξη πατερική γραμματεία, υπογράμμισαν τη σημασία και σπουδαιὀτητα του Σταυρού και παρακίνησαν τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά να καταθέσει:
«Προανεκηρύττετο και προετυπούτο μυστικώς εκ γενεών αρχαίων, και ουδείς ποτέ κατηλλάγη τω Θεώ χωρίς της του Σταυρού δυνάμεως».
Ήταν δε τόση η μανία του Ιουδαϊκού ιερατείου, ώστε μετά τη λαμπρηφόρο Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού, να επιχωματίσουν το Γολγοθά και να χτίσουν στο σημείο εκείνο ναό προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης, μόνο και μόνο για να εξαλείψουν κάθε στοιχείο αποδεικτικό της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.
Στη συνέχεια, η αγία ισαπόστολος Ελένη , με την επικουρία και ενίσχυση του υϊού της, Μεγάλου Κωνσταντίνου, θα αξιωθεί της ευρέσεως του Τιμίου και ζωηφόρου Σταυρού και μαζί με τον επίσκοπο Ιεροσολύμων Μακάριο θα εορτάσει πανηγυρικά και την πρώτη Του ύψωση, στα Ιεροσόλυμα , γύρω στα 326μ.Χ.
Ακολούθησε η κατάκτηση των Ιεροσολύμων υπό των Περσών και ο Τίμιος Σταυρός οδηγήθηκε με πολλούς αιχμάλωτους στην Περσία , απ΄ όπου ανακτήθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο(611-641μ.Χ.) και τοποθετήθηκε ξανά στην αρχική του θέση.
Η πανηγυρική ύψωση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα από τον πατριάρχη Ζαχαρία, αποτέλεσε και την ιστορική αφορμή για τον ορισμό της Υψώσεως του Τιμίου Ξύλου, στις 14 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
Το πολίτευμα της Εκκλησίας, ως τονίσαμε, είναι σταυρικό. Η θεολογία, η πνευματική ζωή κάθε πιστού είναι έκφραση της σταυρικής ζωής, είναι κένωση και αυταπάρνηση.
Ο Σταυρός του Χριστού δηλώνει το εκούσιο Πάθος και τον θάνατό Του υπέρ της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους και ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την κένωση του Χριστού που είναι και η δόξα Του. 
Γι΄αυτό, η βίωση του Σταυρού είναι εμπειρία Σταυροαναστάσιμη, καθώς η φυγή και η νέκρωση της αμαρτίας προϋποθέτει σταυρική αποξένωση και άσκηση και ακολουθεί η ζωηφόρος Ανάσταση και η πνευματική χαρμονή.
 «Ο Σταυρός γίνεται λοιπόν το μέγα μυστήριο της θείας φιλανθρωπίας, το ενέχυρο της θείας ευσπλαχνίας και σωτηρίας, η πιο γήϊνη και ψηλαφητή εικόνα του ουρανίου Σταυρού της αγάπης.
Η αγάπη είναι η κατάλυση του θανάτου και ο θρίαμβος της ζωής.
Ο Σταυρός είναι η αγαπητική τρέλα του Θεού στην τρέλα του ανθρώπου να διαλέξει τον θάνατο, η απελευθερωτική εξουσία του Χριστού πάνω στην παράσιτη εξουσία του Πονηρού, εξουσία θανάτου» [10].
Στην ορθόδοξη θεολογία ο Σταυρός της πράξης και της θεωρίας συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται.
Σταυρική ζωή σημαίνει ζωή μετανοίας, συνειδητή απόφαση και εκτέλεση και αποβολή του θελήματος και της φιλαυτίας και υπέρβαση του ατομισμού μας.
Πνευματική ζωή σημαίνει σταυρική , αυτοθέλητη απομόνωση μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης κοινότητας, υπέρ της λειτουργικής συνοχής του Σώματος της Εκκλησίας, σημαίνει αποβολή της εκκοσμίκευσης, σταύρωση του δικαώματος, αποξένωση και αποδέσμευση από το αντισταυρικό πνεύμα που σήμερα επικρατεί.
Πνευματική ζωή σημαίνει θυσία σταυρική, αλλοίωση και μέθεξη στο μυστήριο της δυνάμεως του Χριστού, που καθιστά τον άνθρωπο πραγματικά ελεύθερο, αν και σταυρωμένο πραγματικά ελεύθερο στην σταυρώνουσα ελευθερία της αγάπης.
« Χαίροις ο ζωηφόρος Σταυρός, της Εκκλησίας ο ωραίος παράδεισος, το Ξύλον της αφθαρσίας, το εξανθήσαν ημίν αιωνίου δόξης την απόλαυσιν».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ
Πηγή: Dogma.gr
...........................................

«ΕΣΤΑΥΡΩΘΗΣ ΔΙ’ ΕΜΕ,
ΙΝΑ ΕΜΟΙ ΠΗΓΑΣΗΣ ΤΗΝ ΑΦΕΣΙΝ»



#14_Σεπτεμβρίου #Τίμιος_Ζωοποιός_Σταυρός
#Τίμιο_Ξύλο
...Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει το Γολγοθά του.
Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζονται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορφή του Γολγοθά -θέλω να πω στην κορφή του χρέους τους- να σταυρωθούν, ν' αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους.
Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν,
και δεν ξέρουν πως η
 Σταύρωση...
είναι ο μόνος δρόμος..
της Ανάστασης!!
'Αλλον, δεν έχει...»



«Ν΄ανεβαίνεις κάθε μέρα, και όχι μονάχα τη Μεγάλη Παρασκευή,
με το Χριστό στο Γολγοθά
και να σταυρώνεσαι»
#Νίκος_Καζαντζάκης-
Απόσπασμα από το βιβλίο
“ O Χριστός ξανασταυρώνεται”

«όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του ας σηκώσει το σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθεί» (Μαρκ.8,34).

Διαβάστε περισσότερα εδώ:



14 Σεπτεμβρίου – Η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Η Μεγάλη δεσποτική εορτή της χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

Στη χώρα μας γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.

Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά.

Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό.

Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίστηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε.

Στη θέση αυτήν υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ.

Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χριστιανισμού.

Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στο ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.

Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινοπερσικούς Πολέμους (602-628).

Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και, αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό.

Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν το Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν, και τον προσκυνούσαν.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών, το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του, και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό.

Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτήν αυστηρή νηστεία.
(Πηγή: sansimera.gr)

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

“Είμαστε όλοι Έλληνες”🗣️ φώναξε πριν 12 χρόνια στην Γερμανική Βουλή, η Χάικε Χάνσελ! Ναι, στις Γερμανικές αποζημιώσεις, φώναξε κι από εδώ, την Κρήτη, το Ηράκλειο, και το μικρό Μαρτυρικό χωριό, Δαμάστα Μαλεβιζίου, όπου ήρθε ,για να μας τιμήσει, γεμάτη συγκίνηση και σεβασμό για τους Νεκρούς μας, διδοντάς μας, ολόθερμα τα χέρια🤝🤝 μαζί με υπόσχεση Σεβασμού και🫂 Φιλίας 🫂

 









Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο πάνω 
στη γη,

ν' Αγωνίζεται για την Ζωή του,

την 'Επιβίωση του, κι αυτό να το Πράττει

με 'Ηθος, και Αξιοπρέπεια, υπακούοντας ναι μεν, στα θέλω του, και στις 

επιθυμίες του, μέχρι του σημείου όμως, που να μην βλάπτει τον άλλο συνάνθρωπο δίπλα του, που κι αυτός, με την σειρά του, θα πρέπει,να πράττει τα ίδια, και με τον ίδιο σεβασμό🙏

στους συνανθρώπους του🙏

Αυτόν ακριβώς τον τρόπο της 'Αγωνιστικότητας και της

Δικαιοσύνης είναι που θαυμάσαμε, το βράδυ Τρίτης 20/8/2024, στην εσπερίδα Μνήμης, που διοργάνωσε, η 

#Ενωση_Θυμάτων_Ολοκαυτώματος_Δαμάστας

στα πλαίσια των επετειακών

της εκδηλώσεων για τα  80 Χρόνια Μνήμης, στο πρόσωπο της γλυκυτάτης και καλοσυνάτης Γερμανίδας πρώην ευρωβουλεύτριας,

της κας #Χάικε_Χάνσελ











'Ηρθε, κατευθείαν από το αεροδρόμιο της πατρίδας της την Γερμανία, τιμώντας μας στην εσπερίδα Μνήμης ,(ευχαριστούμε τον κο Αριστομένη Συγγελάκη ,γι 'αυτήν την τόσο τιμητική προς το Σωματείο μας, έκπληξη !)

το βράδυ στις 20/8/2024

στην Δαμάστα Μαλεβιζίου,

στην αίθουσα του πολιτιστικού, και μας κατέπληξε θετικά, με τις θέσεις της, και τις τοποθετήσεις της, για τις θηριωδίες, που, είχαν, διαπραχθεί, από τους Γερμανούς συμπατριώτες της, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Εισβολής

Κατοχής, επάνω στους κατακτημένους λαούς γενικότερα αλλά & ειδικότερα, για το κάθε χωριό, ξεχωριστά!

'Ενθουσίασε όλους τους παρευρισκόμενους, για τις απόψεις της και, τον τρόπο της συμπεριφοράς της γενικότερα, απέναντι στα θύματα & στον Μαρτυρικό  τόπος τους !











'Επάνω στο έδρανο των ομιλιών & ακριβώς κάτω, από τις φωτογραφίες των 30 αθώων,  εκτελεσθέντων

Εθνομαρτύρων του χωριού, Δαμάστα Μαλεβιζίου,  που είχαν, από τους δικούς της συμπατριώτες, φρικτά, εκτελεσθεί...

όταν το 1944, πριν 80 χρόνια είχαν, έρθει χιλιόμετρα μακριά, γι' αυτόν τον σκοπό ... να εκτελέσουν εν ψυχρώ δηλ. εάν, δεν κατάφερναν

να τους Υποτάξουν,

& να τους καταστήσουν

Υποτελείς & Είλωτες...

στις Πολεμικές τους Φάμπρικες...




'Εκείνη (η Χάικε Χάνσελ ) ήρθε, απόψε, αυτό το Πανσέληνο βράδυ του Αυγούστου, 20/8/2024, εδώ, στην Εσπερίδα Μνήμης, του μικρού μας, ηρωικού, χωριού,στη Δαμάστα Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο, Κρήτης,  80 ακριβώς χρόνια μετά, ήρθε, και στάθηκε, ακριβώς κάτω, από τις φωτογραφίες των εκτελεσθέντων και με Σεβασμό και Ταπεινότητα μας Τόνισε, για το πως:

Δεν Πρέπει, να Πάψουμε,

ν' Αγωνιζόμαστε,

του'ναντίον Πρέπει κι άλλο να Δυναμώσουμε

την Αγωνιστικότητα μας,

γιατί, αυτά που Ζητάμε, είναι από τη #Γερμανική_Κυβέρνηση, είναι τ' Αυτονόητα, & τα Δίκαια !

'Ενώ δεν έπαψε, να επαναλαμβάνει τις Λέξεις:  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & μάλιστα μέσα από Πράξεις!











Είδαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι, τις Ηχηρές παρεμβάσεις της στο #Ευρωκοινοβούλιο, πάνω στο θέμα των #Γερμανικών_αποζημιώσεων & όχι μόνο, μέσα από Βίντεο που προβλήθηκε! Φερνοντάς μας το παράδειγμα του #Μίκη_Θεοδωράκη που μέσα από την επιβλητική Μουσική του, Υπέβαλε, Ξεσήκωνε τα πλήθη μ' έναν τρόπο Μαγικό, για ν' αγωνισθεί για τα Δίκαια, αιτήματα  του!

Αλλά & του #Μανώλη_Γλέζου για την σθεναρή διεκδίκηση, των Γερμανικών αποζημιώσεων!

Αγωνιστικότητα,  λοιπόν για

Τώρα, & μέχρι να Δικαιωθούμε,

ήταν η Αρχή & το Τέλος

της Ολόθερμης προς όλους τους παρευρισκόμενους & προς όλους τους Κρητικούς ,η ομιλία της Γερμανίδας πολιτικού!

Δικαιοσύνη-Αγωνιστικότητα-Δικαιοσύνη-Δικαιοσύνη.

Αν πάψουμε να Διεκδικούμε τ' αποτελέσματα

θα είναι δύσκολα & οδυνηρά για όλους,

γιατί θα επαναλαμβάνονται,

ξανά & ξανά, τα εγκλήματα, μέσα στον χρόνο...

Πιο συγκεκριμένα στην τότε (2012, εποχή των σκληρών, κι

απάνθρωπων μνημονίων ),

μέσα από την έντονη ομιλία της στη Γερμανική βουλή είχε, αναφερθεί πως, ντρέπεται, που η Γερμανική κυβέρνηση φέρνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση, τον Ελληνικό λαό, 

η γλυκύτατη αυτή Γερμανίδα 

Ευρωβουλευτής η Χάικε Χάνσελ.

"Είμαστε όλοι Έλληνες "

🗣️ φώναξε πριν 12 χρόνια στην Γερμανική Βουλή η Χάικε Χάνσελ!

Ναι! στις Γερμανικές αποζημιώσεις φώναξε κι από εδώ την Κρήτη,

το Ηράκλειο, και το μικρό Μαρτυρικό χωριό Δαμάστα Μαλεβιζίου όπου ήρθε, για να μας τιμήσει γεμάτη συγκίνηση και σεβασμό για τους Νεκρούς μας, διδοντάς μα ολόθερμα τα χέρια🤝🤝 μαζί με υπόσχεση

Σεβασμού και🫂 Φιλίας 🫂



Μάλιστα καταφέρθηκε τότε κατά της Γερμανικής κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Γερμανική Βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, η βουλευτής των αριστερών Χάικε Χάνσελ.

Ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε το γεγονός πως… ο 86χρονος τότε Μίκης Θεοδωράκης
(Σημ:τότε ζούσε ο Μίκης Θεοδωράκης) κατεβαίνει και αγωνίζεται ακόμα και τώρα στους δρόμους για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων.

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,

στο παρακάτω Βίντεο :


Ήρθε η κα Χάικε Χάνσελ 
και το επόμενο πρωινό Τετάρτης στις 21/8/2024
και κατέθεσε στεφάνι τιμής στο επίσημο Μνημόσυνο
των 80 χρόνων του
ολοκαυτώματος μαζί με τον κο Αριστομένη Συγγελάκη και τον κο Νότη Μαριά που κι εκείνοι παρευρέθησαν και κατέθεσαν στεφάνι επίσης
🌿🇬🇷 






























Μενέλαος Μποκέας, Δήμαρχος Μαλεβιζίου 



🤗Ευχαριστούμε κα #Χάικε_Χάνσελ🤗Υποσχόμαστε να μην τα παρατήσουμε τόσο Συλλογικά όσο & Ατομικά🤗 

Έτσι ώστε να έρθουν ξανά οι δύο Λαοί:

ο Γερμανικός & ο 'Ελληνικός

πάλι ΚΟΝΤΑ & ΦΙΛΙΚΑ  & ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ να πίνουν το κρασί της ΕΙΡΗΝΗΣ & της ΑΓΑΠΗΣ, όχι Θρηνώντας για τους Νεκρούς τους εκατέρωθεν αλλά Γελώντας  όπως τους Αξίζει!!!

'Ετσι, ακριβώς όπως εσείς κι εμείς κα #Χάικε_Χάνσελ περάσαμε Μαζί,

συμφάγαμε στο μικρό όμορφο Μαρτυρικό χωριό Δαμάστα,

Μαλεβιζίου, Ηρακλείου,Κρήτης.

στις Επετειακές του εκδηλώσεις των 80 χρόνων, από το

ολοκαύτωμα της Δαμάστας:

21/8/1944 - 21/8/2024




κρατώντας 🤝'Ασβεστη την Μνήμη🪔 

για να μην επαναλάβουμε ,

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τα ίδια ΛΑΘΗ.🤝 


































Να μην παραλείψω, κλείνοντας την ανάρτηση μου αυτή, να ευχαριστήσω με την σειρά των ομιλιών τους:


1) Τον εξαίρετο, κο Γεώργιο  Καρτσωνάκη, Δικηγόρο για την εμπεριστατωμένη,

συγκινητική, και εφ' όλης της ύλης των γεγονότων του ολοκαυτώματος ομιλία του🤗

Κατάγεται κι ο ίδιος από ένα επίσης,

Μαρτυρικό χωριό, τον Σοκαρά, που όμως υπήρξε, ένα από τα Φρούρια της Εθνικής Αντίστασης, στην Κρήτη.(Διαβάστε σχετικά εδώ: 

Σοκαράς Ηρακλείου - 17 Αυγούστου 1944 - Εκτέλεση 27 Εθνομαρτύρων-

https://www.dmko.gr/martyrikes-polis-2/martyrikes-polis/sokaras-irakliou

όπου έχουν, διαπραχθεί επίσης σκληρές,

κι απάνθρωπες, βιοπραγίες,κι εκτελέσεις ( 27 ) από τους Γερμανούς ,

τους προσωρινούς, ευτυχώς, κατακτητές της Κρήτης!

Καρτσωνάκης Γεώργιος, Δικηγόρος, 1ος ομιλητής στην Εσπερίδα Μνήμης στις 20/8/2024 στις Επετειακές εκδηλώσεις των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του χωριού Δαμάστα Μαλεβιζίου Κρήτης




Νότης Μαριάςκαθηγητής θεσμών της Ε.Ε.

Πανεπιστήμιο Κρήτηςπρώην Ευρωβουλευτής


2ος ομιλητής ο κος Νότης Μαριάς, στην εσπερίδα Μνήμης των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Δαμάστας Μαλεβιζίου Κρήτης 

 2) Ευχαριστούμε τον κο Νότη Μαριάκαθηγητή θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτηςπρώην Βουλευτή 'Ηρακλείουπρώην Ευρωβουλευτή,για την τόσο μεστή και εμπεριστατωμένη του ομιλία!

Ο κος Μαριάς αναφέρθηκε διεξοδικά και με πολύ γλαφυρό τρόπο στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού δανείου.

 









 

Είναι εξάλλου ένα θέμα, που το γνωρίζει πάρα - πάρα πολύ καλά, και μάλιστα έχει αγωνισθεί γι' αυτό, τόσο στο 'Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα αν και βρίσκεται εκτός κοινοβουλίου.

Μάλιστα στο βιβλίο του «Το μνημόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος Δρόμος – ΠειραματόζωοΗ Ελλάς», σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο της κατοχής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που είχε η Ελλάδα λόγω της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής ανέρχονται σε 1.106.922 ψυχές.


Ο κος καθηγητής πήρε αναλυτικά το θέμα από την αρχή δηλ. αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μας εξήγησε για ακόμα μια φορά πως έχουν τα πράγματα.

Πώς δηλ. αφ' ενός δόθηκε από την τότε 'Ελληνική κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο στη Γερμανία απο την τότε Ε.τ.Ε και ότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο τόσο από την Γερμανική όσο και από τις 'Ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, όλα αυτά τα 80 χρόνια!

Αναφέρθηκε,επιχειρηματολογώντας ότι,σήμερα
 είναι δυνατόν, αυτό να εισπραχθεί, εντόκως, αρκεί, η σημερινή κυβέρνηση αλλά και σύσσωμο το 'Ελληνικό κράτος
να πράξει, τα δέοντα!

 Μάλιστα τόνισε, όπως κάθε φορά, ότι: 

Οι γερμανικές οφειλές προς τη χώρα μας προέρχονται από:

1) Την υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου των Επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2Αποζημιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βομβαρδισμοί, τορπιλισμοί, βυθίσεις, αιχμαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν την επίθεση Ιταλίας και Γερμανίας εναντίον μας.


3) Από τις πολεμικές επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησαν στην ελληνική οικονομία και στη χώρα μας γενικότερα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.

4) Την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

5) Από την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, όπως είναι η περίπτωση του Διστόμου κλπ.

6) Από τις απαιτήσεις των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί, λόγω της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας.

Στη τελευταία αυτή περίπτωση ανήκουν οι Έλληνες Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι κλπ που εξολοθρεύθηκαν από τους Ναζί διότι θεωρούντο σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία ως κατώτερα όντα. Για την περίπτωση αυτή και μόνο αυτή η γερμανική πλευρά και με αφορμή την υπόθεση Μέρτεν κατέβαλε στη χώρα μας σχετική αποζημίωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Ο«Χασάπης» Μαξ Μέρτεν / Έγκλημα χωρίς τιμωρία
https://tvΝxs.gr/istoria/o-xasapis-maks-merten-egklima-xoris-timoria/




Εν συνεχεία ο κος Νότης Μαριάς αναφέρθηκε σ 'όλα εκείνα τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν διαχρονικά γίνει όσον αφορά τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ,στο τι έχουν πράξει τ' άλλα κράτη, που κι εκείνα διεκδικούν τα ίδια, όπως π.χ η Πολωνία...

Αναφέρθηκε επίσης και στις ατομικές προσπάθειες που μέχρι σήμερα μεμονωμένα προσπάθησαν, προσφεύγοντας στην 'Ελληνική Δικαιοσύνη να δικαιωθούν και που, έχουν, σκοντάψει, μέχρι σήμερα!

Αναφερόμενος στο δυναμικό παράδειγμα της Πολωνίας, η οποία όπως είναι γνωστό υπέστη, το μεγαλύτερο καταστροφικό πλήγμα, από την επέλαση των Γερμανών, του Γ' Ράιχ, & η οποία διεκδικεί από την ενωμένη πλέον Γερμανία αποζημιώσεις, του ποσού των δις

Προσφάτως όμως και εκεί στην Πολωνία με την αλλαγή της κυβέρνησης τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί γενικότερα με την φιλογερμανική κυβέρνηση
Τούσκ που έχει αναλάβει
( Ο Τούσκ κατάγεται από την Γερμανία ) .

Ειδικότερα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις είχαμε την πρόσφατη σύγκρουση του προέδρου της Αντρέι Ντούντα & του νυν πρωθυπουργού του Ντόναλντ Τουσκ ,ο οποίος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι η Πολωνία, παραιτήθηκε από τις αξιώσεις πολεμικών αποζημιώσεων κατά της Γερμανίας ,που είχε, εγείρει η προηγούμενη κυβέρνηση, του PiS .

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η υπαναχώρηση του Τουσκ για τις αποζημιώσεις και οι "αόριστες" υποσχέσεις του Σολτς για τις πολεμικές επανορθώσεις μονάχα σε ατομικό επίπεδο και όχι σε επίσημο κρατικό έχουν προκαλέσει οργή στην Πολωνία, ιδίως στην αντιπολίτευση!
Τόνισε επίσης πως:

όπως έλεγε επανειλημμένα και ο Μανώλης Γλέζος οι Γερμανοί οφείλουν να απαντήσουν πότε  δήθεν έκλεισε το θέμα και με ποιόν τρόπο.

Γιατί είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται ότι οι γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι «ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, ολοκληρώνοντας ο κος Νότης Μαριάς,
εμείς δεν πρέπει, ποτέ να πάψουμε, να διεκδικούμε τα αυτονόητα,
διότι έχουμε Ηθικό Χρέος, απέναντι στην
Ιστορία και στους Νεκρούς μας!!!

Και από την άλλη μεριά η Γερμανία,
μονάχα όταν, αναγκαστεί,
να πληρώσει έστω και
1e ευρώ,
μονάχα τότε, θα σταματήσει την παραχάραξη της Ιστορίας,
την οποία όλα αυτά τα 80 χρόνια
Μαεστρικά και με επιδεξιότητα ,
Μεθοδεύει και Πράττει
ασύστολα...
Οψόμεθα, λοιπόν για το μέλλον, καθώς όπως τόνισε, κλείνοντας, το κλίμα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, είναι ακόμη πιο θετικό, μιας και ΗΠΑ και ΕΕ έχουν,ανοίξει το ζήτημα της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων στην Ουκρανία, εκ μέρους της Ρωσίας.
Και μάλιστα, όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις, στις οποίες έχει, βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της και η γερμανική κυβέρνηση!!!
Διαβάστε περισσότερα για την ομιλία του κ Νότη Μαριά εδώ:
Ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Δαμάστας ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται
https://www.cretapost.gr/856590/ogdonta-chronia-apo-to-olokaftoma-tis-damastas-o-agonas-gia-tis-germanikes-apozimiosis-synechizete/


3) Ευχαριστούμε θερμά τον 'Αριστομένη Συγγελάκη: Συγγραμματέα του 'Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την 'Ελλάδα, που πάντοτε μας τιμά με την παρουσία του και τον θερμό του λόγο.


0 Αριστομένης Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του 'Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Ο κος Αριστ.Συγγελάκης αναφέρθηκε όπως πάντα, για να θυμούνται οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, στον Ματωμένο Αύγουστο του 1944 και το Χρέος της Μνήμης, όπου τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής προχώρησαν σ' ένα φοβερό ναζιστικό πογκρόμ στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, διαπράττοντας μερικά  από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως τραγικό αποτέλεσμα του δολοφονικού σεληνιασμού
του γερμανικού στρατού Κατοχής, λίγο πριν ξεψυχήσει το τέρας του ναζισμού...
Αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς, λεηλατημένα και ολοσχερώς κατεστραμμένα χωριά, πένθος, ορφάνια και προσφυγιά λίγο πριν την ντροπιαστική τους ήττα και την αποχώρησή τους...
Ο στόχος του Γ’ Ράιχ ήταν ξεκάθαρος:
να εκδικηθεί τον ελληνικό λαό για την Αντίστασή του και να προετοιμάσει την ασφαλή αποχώρηση του γερμανικού στρατού κατοχής από την Ελλάδα.
Όμως στην Κρήτη η Βέρμαχτ δεν αποχώρησε τον Οκτώβριο του 1944.
Μετά από μία επαίσχυντη συμφωνία με τους Βρετανούς, η γερμανική κατοχή του νησιού παρατάθηκε για αρκετούς μήνες καθώς οι ηττημένοι Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί συγκεντρώθηκαν στον θύλακο των Χανίων υπό τον τίτλο
«Οχυρά Θέσις Κρήτης», όπου παρέμεναν ως ένοπλοι «αιχμάλωτοι» επιδιδόμενοι στη δολοφονία και τρομοκράτηση Ελλήνων έως και τον Ιούνιο του 1945, ένα και πλέον μήνα μετά την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει ο Γιάννης Σκαλιδάκης, στην Κρήτη την Άνοιξη του 1943 σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυκνότητα κατοχικών στρατευμάτων στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό!
Η Κρήτη γνώρισε σε υπερθετικό βαθμό την κτηνωδία του ναζισμού: καταναγκαστική εργασία σε μεγάλη έκταση, μπλόκα, φυλακίσεις, βασανιστήρια, κλοπές, μαζικούς τουφεκισμούς – εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, Ολοκαυτώματα, λεηλασία και καταστροφή, κήρυξη των πιο εύφορων περιοχών ως απαγορευμένη ζώνη ώστε να αποκοπούν οι λιμοκτονούντες κάτοικοι από τα μέσα επιβίωσή τους, απαγόρευση επιστροφής στα καμένα χωριά τους, εκτοπισμός και προσφυγιά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 1/3 των αναγνωρισμένων μαρτυρικών χωριών της πατρίδας μας είναι στην Κρήτη.
Αλλά η Μεγαλόνησος δεν κάμφθηκε! Αντιστάθηκε!

Γι' αυτό και ο 

αγώνας μας για τις γερμανικές οφειλές είναι συνέχεια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, είναι αγώνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη, για την ανάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, αγώνας για Δημοκρατία και Ειρήνη.

Η Κρήτη κι ολόκληρη η Ελλάδα επέλεξε το φως και όχι το σκοτάδι, την Ελευθερία και όχι τη δουλεία, την Υπερηφάνεια και όχι την υποτέλεια, τη Δημοκρατία και όχι την τυραννία, την Αντίσταση και όχι την Υποταγή.

Παρέχοντας σε όλους μας ένα φωτεινό παράδειγμα αξιοπρέπειας και αγώνα σε μία γκρίζα εποχή!

Διαβάστε περισσότερα για την ομιλία του εδώ: Το ναζιστικό πογκρόμ του Αυγούστου 1944 και το χρέος της Μνήμηςhttps://www.patris.gr/stiles/proektaseis/to-nazistiko-pogkrom-tou-avgoustou-1944-kai-to-xreos-tis-mnimis/

Αυτή την φορά θέλοντας, να μας τιμήσει, μας έκανε την πιο μεγάλη έκπληξη, που θα μπορούσαμε, να είχαμε εκείνο το Πανσέληνο βράδυ του Αυγούστου, (20/8/2024) στην Εσπερίδα Μνήμης‼️!

Ήρθε, αλλά ήταν εκείνος που είχε, προσκαλέσει, και έφερε κατευθείαν από το αεροδρόμιο, την πρώην ευρωβουλευτή κα Χάικε Χάνσελ
'Οπότε καταλαβαίνετε το πόσο σημαντική ήταν για όλους τους παρευρισκόμενους εκείνη η βραδιά, και το πόσο σημαντικά πράγματα ειπώθηκαν( η ομιλία της έγινε σε άπταιστα Αγγλικά & ο κος Αρ.Συγγελλάκης μας έκανε την καταπληκτική μετάφραση)!
Μάλιστα λίγο πριν το τέλος μαζί με τον πολυαγαπημένο του θείο τον συνονόματο του  Αριστομένη Συγγελάκη και μαζί με την πρόεδρό μας κα Καλλιόπη Λιαδάκη της απένειμαν τιμητική πλακέτα ως ευχαριστώ για την ένθερμη υποστήριξη της στον σκοπό της διεκδίκησης & της Δικαίωσης της Μνήμης !
Όταν μάλιστα της παρέδιδαν την τιμητική πλακέτα της εξηγούσε πως ο μεν θείος του ήταν ενός έτους όταν οι Γερμανοί του σκότωσαν τον πατέρα αφήνοντας τον ορφανό ενώ η πρόεδρος μας ήταν μόλις ενός μήνα όταν οι Γερμανοί της στέρησαν για πάντα τον πατέρα της επίσης...
Καταλαβαίνετε πόση ήταν η συγκίνηση εκείνη τη βραδιά...

Η κα Χάικε Χάνσελ

ήταν, ολοφάνερα συγκινημένη αλλά & όλοι οι παρευρισκόμενοι‼️
Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός, που επικρατούσε στην αίθουσα που & ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Δαμάστας κος Ιωάννης Περράκης 
μη έχοντας κάτι άλλο να της προσφέρει, της πρόσφερε την επετειακή  αθλητική Φανέλα όπου αναγράφεται το γεγονός των 80 χρόνων, από το ολοκαύτωμα της Δαμάστας!

Βγήκαν μάλιστα  και οι σχετικές φωτογραφίες εκατέρωθεν από όλους τους φορείς με ιδιαίτερη συγκίνηση, που θα θυμίζουν πάντοτε, αυτό το όμορφο  συναπάντημα στο χωριό μας‼️!

Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Δαμάστας κος Ιωάννης Περράκης Πρόσφερε την επετειακή φανέλα των 80 χρόνων στην κα Χάικε Χάνσ

Διαβάστε Επίσης:

Τη μνήμη των εκτελεσθέντων σε Δαμάστα και Μάραθος τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου
Μεν. Μποκέας: « Δύο γειτονικά χωριά, Δαμάστα και Μάραθος, πλήρωσαν την αντιστασιακή δράση, το αδούλωτο φρόνημα και τη δίψα των κατοίκων για ελευθερία»
http://www.malevizi.gr/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2UUoE8yDSaApfYWzrhU8LveVxQrekYZdizP7h5BxJFCZfMnPMgGhCkYjU_aem_dyQtbaCvSI4T7aWapd6OYA

Διαβάστε επίσης:
Σε ευχαριστήρια ανακοίνωση προχώρησε το Δ.Σ  της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας για τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα τους στις επετειακές εκδηλώσεις 80 χρόνια από το  ολοκαύτωμα της Δαμάστας
https://maleviziotis.gr/2024/09/03/efcharistirio-tis-enosis-thymaton-olokaftomatos-damastas





Διαβάστε για το "Σαμποτάζ της Δαμάστας"
εδώ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Damasta_sabotage

Δαμάστα: Δε στέρεψε ποτέ το δάκρυ για τους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διαβάστε σχετικές αναρτήσεις εδώ:
https://voiceofthelambs.blogspot.com/search/label/%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%A5%CE%A4%CE%A9%CE%9C%CE%91%20%CE%94%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3