Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024



Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν & η καρδιά του πλανήτη ΓΗ 🌍🌎🌏όπου κατοικούμε  που Πρέπει ν' Αγωνίζεται μονάχα  για την #ΕΙΡΗΝΗ
χτυπάει στο Παρίσι! #OlympicGames #Olympics #Paris2024 #TeamHellas
#Olympics #TeamHellas
Οι 5 Ολυμπιακοί κύκλοι ⚫🟡🟢🔴🔵
που συμβολίζουν τις 5 Ηπείρους της Γης όπου κατοικούν οι φυλές των ανθρώπων ΕΙΡΗΝΙΚΑ με το Ευ Αγωνίζεσθαι ή Fair Play, όπως αποδίδεται διεθνώς, ως θεσμός όπου επικρατεί  ένα  πανανθρώπινο σύστημα αξιών, & που αποτελεί τόσο συμβολικά όσο & ουσιαστικά  το θεμελιώδες στοιχείο, κάθε πραγματικής, αθλητικής συνάντησης, αλλά & κάθε πραγματικής ανθρώπινης δραστηριότητας & συμπεριφοράς!

 #Paris2024 #Olympics
#athens2004 - #PARIS2024
Η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων #Αθήνα_2004
Πριν 20 χρόνια ακριβώς & συνεχίζω ν '  ανατριχιάζω & να συγκινούμαι με τη δική μας τελετή έναρξης💙🌿🇬🇷 🔵🔴⚫🟡🟢⬜













Υπήρξε η πιο #Μαγευτική 🌌& #Ανεπανάληπτη που έχω δεί μ' ένα χάρτινο⛵ καραβάκι που έκρυβε τον  🏺θησαυρό του αρχαίου 🏺ενδόξου🏆 🌟🌿μεγαλείου της πατρίδας μας μας που γέννησαν τους #Ολυμπιακούς _Αγώνες τελετή έναρξης 13/8 #Athens2004) #Paris2024
'Εν αναμονή για απόψε το βράδυ μήπως το #Παρίσι μας αλλάξει την άποψή μας αυτή;



Η Φλόγα είναι εδώ! Είστε έτοιμοι για αυτή την πορεία των 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του εμβληματικού ποταμού Σηκουάνα; 🌉
Είστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024; 🙌
#Paris2024 #Τελετή Έναρξης



Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

'Εξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Σε βαρύ κλίμα οι εκδηλώσεις μνήμης, 104 πλωτά φαναράκια θα φωτίσουν το σκοτάδι, ένα για κάθε νεκρό της Φονικής Πυρκαγιάς σε εκείνο το τραγικό απόγευμα στις 23 Ιουλίου του 2018...

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ανάβουν φαναράκια μέσα στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της περισσότερους από 100 νεκρούς το 2018.
Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα:

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Χθες, οι 21 κατηγορούμενοι κάθισαν και πάλι στο εδώλιο, μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση.
Στο μνημείο και στο Κόκκινο Λιμανάκι πραγματοποιούνται σήμερα επιμνημόσυνες δεήσεις, για τα 104 θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων, στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών. Στη συνέχεια, θα γίνει πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης, (διέλευση Λεωφόρου Μαραθώνος), Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος.

Στις 20:00 θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.). Στις 21:00, περπατώντας μέσω Ποσειδώνος από το Ν.Α.Ο.ΜΑ θα γίνει προσέγγιση της Αργυράς Ακτής.


Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».


Συγκλονιστική μαρτυρία επιζήσασας έξι χρόνια μετά την τραγωδία

Η κα Πηνελόπη, η πιο μεγάλη σε ηλικία επιζήσασα από την τραγωδία στο Μάτι μίλησε στο ΕΡΤΝews ανήμερα της επετείου έξι χρόνων από την απώλεια 104 ανθρώπων για το πώς βιώνει τη σημερινή ημέρα που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης αλλά και πώς κατάφερε να ξεπεράσει τα σωματικά και ψυχικά της τραύματα.

«Ένιωσα την απόλυτη μοναξιά. Δεν κάηκα στο σπίτι μου γιατί έφυγα, αλλά εκεί που κάηκα ήμουν εντελώς μόνη και δεν θα μπορούσαν να με βρουν κιόλας αν καιγόμουν πραγματικά» ανέφερε η κα Πηνελόπη η οποία έξι χρόνια μετά αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Έπεφταν πάνω μου κουκουνάρια που ήταν σαν αναμμένα κάρβουνα, ήταν τέτοια η αδρεναλίνη που τα έδιωχνα με τα χέρια» δήλωσε στην δημοσιογράφο του EΡΤΝews, Mαίρη Σκανδάλη.

Έχοντας νοσηλευθεί 17 μήνες δήλωσε ότι είναι η επιζήσασα με τη μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας. «Τρεις φορές ήρθα στο χείλος του θανάτου» δήλωσε θέλοντας ότι πει ότι βρήκε το κουράγιο και ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες.


Συγκινημένη από τις εκδηλώσεις μνήμης η κα Πηνελόπη δήλωσε για το τι ήταν αυτό που την έκανε να βρει δύναμη και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια να ξεφύγει από τις φλόγες:
 «Η Φύση θέλησε να ζήσω. Το είδα σα μια δεύτερη ευκαιρία ζωή και σκέφτηκα ότι με όσες αναπηρίες και αν έχω, ξαναγράφω το βιβλίο της ζωής μου από την αρχή».
Κικίλιας: Μάχη για την προστασία της ζωής των ανθρώπων

«Σκύβω με τεράστιο σεβασμό μπροστά στον ανείπωτο πόνο των οικογενειών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από την τραγωδία που συγκλόνισε.

«Για όλους εμάς στην Πολιτική Προστασία η τραγική μνήμη έχει γίνει δόγμα: Μάχη, μάχη, μάχη, για την προστασία της ζωής των ανθρώπων» καταλήγει ο κ. Κικίλιας.
Οι 21 κατηγορούμενοι και πάλι στο εδώλιο

Οι 21 κατηγορούμενοι κάθισαν χθες (22/7) και πάλι στο εδώλιο. Είναι η έκτη συνεδρίαση για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εθνική τραγωδία του Ματιού είναι στην αρχή της. Σε έξι συνεδριάσεις, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί διαδικαστικά θέματα και αιτήματα, πριν ξεκινήσουν να αφηγούνται τον εφιάλτη οι συγγενείς αυτών που χάθηκαν.

«Έξι χρόνια τώρα η υπόθεσή μας έχει μείνει στα τυπικά, για τυπικούς λόγους δεν αναβαθμίστηκε ποτέ σε κακούργημα, για τυπικούς λόγους δεν είναι εδώ όσοι θα έπρεπε να είναι σαν κατηγορούμενοι» τονίζει ο Άρης Χερουβείμ, συγγενής τεσσάρων θυμάτων.

Μετά την εισαγγελική έφεση, η δίκη για την τραγωδία της ανατολικής Αττικής γίνεται από μηδενική βάση και για τους 21 κατηγορούμενους.

Πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί μόλις έξι, πέντε πρώην υψηλόβαθμοι της Πυροσβεστικής και ο ηλικιωμένος που άναψε τη φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα στο Νταού Πεντέλης. Οι ποινές τους ήταν 3 έως 111 χρόνια φυλάκιση, που μετατράπηκαν σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως για όλους.
Πηγή: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Επίσης:

Μάτι 2015 - 2024
Τραγωδία χωρίς Κάθαρση!
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Μια στάση στη μνήμη, μια κίνηση διάρρηξης της λήθης, και μια κραυγή διακριτικής και διακριτής οργής στην ατελεύτητη αδικία...Κύπρος 20 Ιουλίου 1974.



#Cyprus - Κύπρος1974

Κύπρος - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ -20 Ιουλίου 1974 - 50 χρόνια πριν την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και την παράνομη κατοχή έκτοτε του 37% του νησιού.


Αν άκουγε εκείνη την αποφράδα ημέρα Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 τον ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου ΡΙΚ θα νόμιζε ότι είναι μια ακόμα συνηθισμένη ημέρα Σαββάτου...

Κύπρος 🇬🇷🇨🇾 Αττίλας 🇹🇷 Σαν Σήμερα Τουρκική Εισβολή 🇬🇷🇨🇾 Μαύρη Επέτειος
Δεν ξεχνάμε free cyprus
Η Κύπρος είναι Γη Ελλήνων 🇬🇷🇨🇾
'Ενωση με την Ελλάδα τώρα 🇬🇷🇨🇾

50 Χρόνια Κατοχή🇬🇷🇨🇾

Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ
Καραολής & Δημητρίου θα γενώ
θα `ρθει μια μέρα που η πράσινη γραμμή
για τον Αττίλα θα `χει πια ντροπή.

🎤Βασίλης Σκουλάς - Αττίλας- Ανέκδοτο τραγούδι


Μέλι πικρό στην Κύπρο
πίνουνε πολύ
Αμμόχωστο Κερύνεια και Λευκωσία
κι ο Αττίλας πίσω απ’ την
πράσινη γραμμή
τ’ αδέρφια μας κρατάει σε αιχμαλωσία.

Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ
τους πρόσφυγες και τους νεκρούς μας δεν ξεχνώ
θα `ρθει μια μέρα που η πράσινη γραμμή
για τον Αττίλα θα `χει γίνει φυλακή.

Μέλι πικρό στην Κύπρο πίνουνε πολύ
κι η διχοτόμιση ματώνει την καρδιά μας
όταν προδόθηκε εκείνο το πρωί
κι ο Αττίλας πάτησε τα χώματά μας.

Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ
Καραολής και Δημητρίου θα γενώ
θα `ρθει μια μέρα που η πράσινη γραμμή
για τον Αττίλα θα `χει πια ντροπή.

Διαβάστε Επίσης:
Ο Κρητικός Λοκατζής που το 1974 στην Κύπρο διέλυσε μόνος του πέντε άρματα κι ένα τουρκικό τάγμα!
https://www.rethemnosnews.gr/rethymno/349262_o-kritikos-lokatzis-poy-1974-stin-kypro-dielyse-monos-toy-pente-armata-ki-ena





      


                                                                        ✍️Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Παιδί με μια φωτογραφία»


🎹Μάριος Τόκας 🎼🎶🎵


🎤Δημήτρης Μητροπάνος

Παιδί με μια φωτογραφία στο χέρι


με μια φωτογραφία στα μάτια του βαθιά


και κρατημένη ανάποδα με κοίταζε.

Ο κόσμος γύρω του πολύς· κι αυτό


είχε στα μάτια του μικρή φωτογραφία,


στους ώμους του μεγάλη και αντίστροφα —


στα μάτια του μεγάλη, στους ώμους πιο μικρή,


στο χέρι του ακόμα πιο μικρή.

Ήταν ανάμεσα σε κόσμο με συνθήματα


και την κρατούσε ανάποδα· μου κακοφάνη.

Κοντά του πάω περνώντας πινακίδες


αγαπημένων είτε αψίδες και φωνές


που ’χαν παγώσει και δε σάλευε καμιά.

Έμοιαζε του πατέρα του η φωτογραφία.


Του τηνε γύρισα ίσια κι είδα πάλι


τον αγνοούμενο με το κεφάλι κάτω.

Όπως ο ρήγας, ο βαλές κι η ντάμα


ανάποδα ιδωμένοι βρίσκονται ίσια,


έτσι κι αυτός ο άντρας ιδωμένος ίσια


γυρίζει ανάποδα και σε κοιτάζει.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ακαδημαϊκό Ελληνοκύπριο ποιητή 

Κυριάκο Χαραλαμπίδη εδώ:

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: Με μια φωτογραφία στα μάτια του βαθιά…

https://www.tanea.gr/2024/07/18/lifearts/kyriakos-xaralampidis-me-mia-fotografia-sta-matia-tou-vathia/



Η δική μου η πατρίδα

✍️Νεσέ Γιασίν- τουρκοκύπρια ποιήτρια, Μάριος Τόκας🎹

Λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν’ αγαπά


έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά


Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο


ποιό από τα δυο κομμάτια πρέπει ν’ αγαπώ;


Αυτό το ποίημα "Η δική μου η πατρίδα" έγραψε στα 18 της χρόνια, η τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσέ Γιασίν, & έγινε σύμβολο της κυπριακής επανένωσης. Το ποίημα έχει μελοποιήσει ο Κύπριος συνθέτης που λάτρεψε την πατρίδα του ο #Μάριος Τόκας.

Η Νεσέ Γιασίν ( το όνομά της σημαίνει Χαρά) γεννήθηκε το 1959, στην ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού, από Τουρκοκύπριους γονείς. Μετά τις σπουδές της βρέθηκε στην κατεχόμενη μεριά της Λευκωσίας.Διδάσκει τουρκοκυπριακή λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ενώ δραστηριοποιείται έντονα για την ένωση του νησιού μέσα από την ακαδημαϊκή της καθημερινότητα, την ποίησή της και με την αρθρογραφία της σε τουρκικά και τουρκοκυπριακά έντυπα.


Στο βίντεο (1991), ο Μάριος Τόκας παίζει στο πιάνο και τραγουδά στα ελληνικά και στα τουρκικά τους στίχους που μελοποίησε ο ίδιος, έχοντας στο πλευρό του την Νεσέ Γιασίν "Βλέπετε πόσο εύκολα σπάζουν τα τείχη και οι πράσινες γραμμές" ; ακούγεται να λέει ο συνθέτης, μέσα σε επευφημίες, πριν ξεκινήσει να τραγουδά.



Ας είναι όλοι εμείς οι αθώοι επί γης θα συνεχίσουμε να περιμένουμε και να ευχόμαστε 🙏 την απόδοση της Δικαιοσύνης ⚖️ 

50 χρόνια μετά κι όμως δεν θα πάψουμε 

να Καρτερούμεν

🎤Νταλάρας Γιώργος
Άλμπουμ: Των αθανάτων
🎹Λάγιος Δημήτρης🎼🎶🎵
✍️Λιπέρτης Δημήτρης
'Έτος Κυκλοφορίας: 1994




Καρτερούμεν μέραν νύχταν
να φυσήσει ένας αέρας
στουν τον τόπον πο `ν καμένος
τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν

Για να φέξει καρτερούμεν
το φως τζιήνης της μέρας
πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν




"Αμμόχωστος- Λεμονανθούσα μου κυρά "

1997 -Συναυλία της Αλεξίας για την Αμμόχωστο.

Τραγούδι: Αλεξία  

Μουσική: Μάριος Μελετίου 

Ποίηση -Πεζά: Κλαίρη Αγγελίδου.

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Ποταμίτης 

Διαβάζουν Οι Ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος - Θέμης Μπαζάκα- Δημήτρης Ποταμίτης - Ελένη Χατζηαργύρη - Δέσποινα Μπεμπεδέλη.






Κύπρος, 20η Ιουλίου του 1974, ώρα 5:30 το πρωί...Ήταν η ώρα που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στις ακτές τις Κερύνειας…Ήταν η Μαύρη μέρα...η αποφράδα μέρα της εισβολής… 50 ολόκληρα χρόνια πριν... όταν ήχησαν οι σειρήνες της επιφυλακής...μισός αιώνας συμπληρώθηκε από την «μαύρη» τουρκική επέλαση του Αττίλα1 – 50 ολόκληρα χρόνια που Μαυροφορέθηκε το νησί και η Ψυχή της Κύπρου μας...Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση...50 ολόκληρων χρόνων...




Κύπρος 50 χρόνια μετά…

Την ώρα που ο Ερντογάν στήνει «φιέστες» και μοιράζει σε όλο τον κόσμο δεσμεύσεις περί αιώνιας αδελφότητας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων… η Κύπρος βάζει ένα ακόμα καρφί στην πληγή… Ένας ακόμα χρόνος με τα στρατεύματα εισβολής και κατοχής στο νησί μας.

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που με την κωδικό ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, δεν άφησε ποτέ τη δυστυχία να σβήσει από τον μαύρο τούτο τόπο.

Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό. Αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες (ελληνοκύπριους και ελλαδίτες), υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Στο μεταξύ, άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός και να μετέχει στον άνισο αγώνα με ό,τι διέθετε ο καθένας, πυροβολώντας από τις στέγες των σπιτιών του κατά των εισβολέων αλεξιπτωτιστών.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη των γεγονότων αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Κηρύσσει γενική επιστράτευση, η οποία εξελίσσεται σε φιάσκο, δείχνοντας την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός. Και να σκεφθεί κανείς ότι την Ελλάδα κυβερνούσαν οι στρατιωτικοί και ο Στρατός αν μη τι άλλο θα έπρεπε να βρισκόταν σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο.



Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα ως εντολοδόχος του Κίσινγκερ, συναντάται στο Πεντάγωνο με το αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπονάνο.
Ο παριστάμενος Δημήτριος Ιωαννίδης σε οργίλος ύφος απευθύνεται προς τον Σίσκο «Μας εξαπατήσατε… Ημείς θα κηρύξωμεν πόλεμον!» 
και αποχωρεί από τη σύσκεψη. 
Έκτοτε, τα ίχνη του αόρατου δικτάτορα χάνονται.
Ο Σίσκο στη διάρκεια της ημέρας μάταια αναζητεί αρμόδιο για συνομιλίες.

Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του
«ξένου στρατιωτικού δυναμικού». 
Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία, η οποία έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων επείγεται να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια της. Γενικά, η διεθνής αντίδραση κατά του «Αττίλα» είναι χλιαρή.


Την επομένη, 21 Ιουλίου, οι μάχες στην Κύπρο συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Στόχος των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας από το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Οι Έλληνες στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέουν προς την Κερύνεια διατάσσονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική υπεροχή του οπλισμούς τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, από ασυνεννοησία η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ (D-354), το οποίο εξέλαβε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα 2 τουρκικά αντιτορπιλικά.

Την ίδια μέρα, σημειώνεται δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για την επίτευξη ανακωχής. Ο Σίσκο, που πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, δεν βρίσκει κάποιον αρμόδιο στην Αθήνα να διαπραγματευτεί, καθώς όλοι οι αρμόδιοι έχουν εξαφανιστεί. Την ευθύνη αναλαμβάνει τελικά ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κίσινγκερ συμφωνεί η ανακωχή να ισχύσει από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.



Στις 2 το πρωί της 22ας Ιουλίου, 12 ελληνικά μεταγωγικά τύπου Νοράτλας, που μετέφεραν καταδρομείς στο νησί, βάλλονται, κατά λάθος, από φίλια πυρά πλησίον του αεροδρομίου της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να καταρριφθεί (4 μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς έχασαν τη ζωή τους), ενώ άλλα 2 να πάθουν σοβαρές ζημιές. Την ίδια ημέρα, οι Τούρκοι εισβολείς εντείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αποβιβάζουν άρματα μάχης και το μεσημέρι καταλαμβάνουν την πόλη της Κερύνειας.

Στις 4 το απόγευμα αρχίζει να τηρείται η ανακωχή κατά τα συμφωνηθέντα, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο, οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της.

Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα.
Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις.

Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Διαβάστε Επίσης:



Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

"Ζωγραφίζω αυτοπροσωπογραφίες επειδή είμαι πολύ συχνά μόνη και επειδή είμαι ο άνθρωπος που γνωρίζω καλύτερα απ’ όλους" - ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ - Frida Kahlo - 6 Ιουλίου 1907 - 13 Ιουλίου✝️Frida Kahlo - Η ημιπαράλυτη Μεξικανή Ζωγράφος του 20ου αιώνα, που ο Πόνος και η Δύσκολη και Ιδιόρρυθμη ζωή της ενέπνευσε και εμπνέει ακόμα!Μετουσιώθηκε σε Ζωγραφική από την ίδια αλλά μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και έγινε ταινία από την Miramax Films το 2002 με πρωταγωνίστρια την Σάλμα Χάγιεκ.
















Frida Kahlo (6 Ιουλίου 1907 – 13 Ιουλίου 1954) ήταν Μεξικάνα ζωγράφος, γνωστή κυρίως για τις συγκλονιστικές της αυτοπροσωπογραφίες
και τα εμπνευσμένα από τη φύση και τη λαϊκή κουλτούρα του Μεξικού έργα της.
Στα 18 της χρόνια, η Φρίντα τραυματίζεται βαριά σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε, συγκρούεται με ένα τραμ. Το τροχαίο αυτό  ατύχημα, σε συνδυασμό με την πολιομυελίτιδα από την παιδική της ηλικία, την άφησε σχεδόν παράλυτη. 


Ήταν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ανάρρωσής της που ξεκίνησε να ζωγραφίζει, αν και αυτή δεν ήταν η πρώτη μορφή τέχνης που είχε δημιουργήσει.











Ήταν παντρεμένη με τον κυβιστή τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα (και οι δύο ήταν μέλη του K.K.Μεξικού).















Tο έργο της είχε ξεχαστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ανακαλύφθηκε ξανά από ιστορικούς τέχνης, αριστερούς και κουλτουριάρηδες.
selfportrait 1926








To νοσηρό σύμπαν της Φρίντα Κάλο και τα καλλιτεχνικά της αριστουργήματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δράμα της προσωπικής ζωής της Φρίντα Κάλο γοητεύει. Όσες και όσοι εκτιμούν την τέχνη της, όσες και όσοι συγκινούνται από την προσωπική της ιστορία, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται.

Εδώ και δύο μέρες είναι προσβάσιμη -δωρεάν- η μεγαλύτερη συλλογή που υπήρξε ποτέ έργων, αντικειμένων, φωτογραφιών, συνδεδεμένων με τη Μεξικανή σουρεαλίστρια ζωγράφο. Μια διαδικτυακή έκθεση.



Τα «Πρόσωπα της Φρίντα» (Faces of Frida) είναι συνεργασία της Google με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών στη Φρίντα Κάλο και 33 μουσείων σε επτά χώρες. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της εφαρμογής -διαθέσιμης και για iOS και για 
Android- και του ιστότοπου Google Arts & Culture.

Στα 800 «εκθέματα» περιλαμβάνονται φωτογραφίες έργων της Φρίντα Κάλο. Μεταξύ αυτών και 20 υψηλότατης ευκρίνειας φωτογραφίες έργων της - από την Art Camera του Google Arts & Culture - που έως σήμερα δεν είχαν ψηφιοποιηθεί.
Επιπλέον, προσωπικές φωτογραφίες, αποσπάσματα ημερολογίων, επιστολές, ενδύματα. Σχέδιά της από ιδιωτικές συλλογές, πρώιμες εκδοχές έργων της τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει στο πίσω μέρος πινάκων της (άρα δεν τις έχει δει κανείς που δεν είχε τη δυνατότητα να αγγίξει τους ολοκληρωμένους πίνακές της).
Ακόμη και μία φωτογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα, μεγάλου έρωτά της, συζύγου και μεγάλου βάσανου της, πάνω στην οποία είναι αποτεθειμένα τα χείλη με κόκκινο κραγιόν της Φρίντα.

Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν «τα μέρη που επέδρασαν στην καριέρα της», μέσα από πέντε Google Street view tours (ακόμη και την περίφημη Γαλάζια Οικία στην Πόλη του Μεξικού, όπου γεννήθηκε και πέθανε).

Ματιά σε βάθος μπορούν να έχουν οι χρήστες και στη συνεχιζόμενη επίδραση της Φρίντα στη μουσική, τη μόδα, τον χορό. Αλλά και να διαβάσουν δοκίμια και αφιερώσεις, κυρίως από γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ καλλιτέχνες.
«Παρ' όλο που οι αυτοπροσωπογραφίες είναι το σημείο συνάντησης στο οποίο οι περισσότεροι κάνουν τη γνωριμία της Φρίντα, η γυναίκα την οποία παραστούν λατρεύεται για πολλά περισσότερα πράγματα από την τέχνη της» δήλωσε, στο Hyperallergic, η επικεφαλής στην Google Arts & Culture, Λουιζέλα Μάτσα.
«Η πολυπλοκότητα της σκέψης της όσον αφορά τον φεμινισμό και την πολιτική, η σχέση της με το σώμα της, η κληρονομιά και η χώρα της, παραμένουν φρέσκες και εξακολουθούν να εμπνέουν κόσμο με διαφορετικό υπόβαθρο» τόνισε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- και του ιστότοπου Google Arts & Culture.



Frida - Η ταινία 
Το σενάριο έγραψαν οι Κλάνσι Σίγκαλ, Νταϊάν Λέικ, Γκρέγκορι Νάβα και Άννα Τόμας και είναι βασισμένο στο βιβλίο "Frida: A Biography of Frida Kahlo" του Χέιντεν Χερέρα. Το Φρίντα ήταν υποψήφιο για 6 Όσκαρ, κερδίζοντας τα 2 το πρώτο  της Μουσικής και
το δεύτερο  του Μακιγιάζ.
Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ:



Μουσείο Φρίντα Κάλο
Το Μουσείο Φρίντα Κάλο (ισπανικά: Museo Frida Kahlo ), γνωστό και ως το Μπλε Σπίτι ( La Casa Azul ) για τους τοίχους με μπλε χρώμα του κοβαλτίου , είναι ένα ιστορικό σπίτι μουσείο και μουσείο τέχνης αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της Μεξικανής καλλιτέχνιδας Φρίντα Κάλο . Βρίσκεται στη γειτονιά Colonia del Carmen του Coyoacán στην Πόλη του Μεξικού. Το κτίριο ήταν η γενέτειρα της Κάλο, το σπίτι όπου μεγάλωσε, έζησε με τον σύζυγό της Ντιέγκο Ριβέρα για πολλά χρόνια και όπου αργότερα πέθανε σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο. Το 1957, ο Ντιέγκο Ριβέρα δώρισε το σπίτι και το περιεχόμενό του για να το μετατρέψει σε μουσείο προς τιμήν της Φρίντα.
Μουσείο Φρίντα Κάλο
Το μπλε σπίτι στο Coyoacan
Τοποθεσία Πόλη του Μεξικό


Πρόσοψη του σπιτιού
Το μουσείο περιέχει μια συλλογή έργων τέχνης από τη Φρίντα Κάλο, τον Ντιέγκο Ριβέρα και άλλους καλλιτέχνες μαζί με τη μεξικάνικη λαϊκή τέχνη του ζευγαριού , προϊσπανικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αναμνηστικά, προσωπικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Η συλλογή εκτίθεται στα δωμάτια του σπιτιού που παραμένει όπως ήταν τη δεκαετία του 1950.
Είναι το πιο δημοφιλές μουσείο στο Coyoacán και ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στην Πόλη του Μεξικού.
Δικτυακός τόπος
museofridakahlo.org.mx


Διαβάστε επίσης:

Πού είσαι Φρίντα Κάλο; Ποια ήσουν πραγματικά;

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο απλά «Frida» συνδυάζει ιδανικά το πλούσιο ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό με την πολύχρωμη φαντασμαγορία του έργου της μεγάλης και πανταχού παρούσας Μεξικάνας καλλιτέχνιδος.

Του Δημήτρη  Πολιτάκη

Το σώμα της θα αποτελούσε μια μόνιμη πηγή πόνου για όλη της την ζωή, αλλά το ελεύθερο πνεύμα και η ψυχή της παγιδεύτηκαν μόνο προσωρινά. Θα ακολουθούσε η αγάπη για τη ζωγραφική, η πολυκύμαντη σχέση με τον Ριβέρα, ο ακόρεστος ερωτικός της οίστρος, η επαναστατική φλόγα που δεν έσβησε ποτέ, οι μικροί θρίαμβοι, οι μεγάλες απογοητεύσεις, η βαθιά δυσανεξία προς τους πάσης φύσεως προνομιούχους έχοντες και κατέχοντες, από τους «πλούσιους και ηλίθιους gringos» μέχρι τους επαναστάτες της πολυθρόνας και την «παρακμιακή μπουρζουαζία» των πιο επιφανών εκπροσώπων του Σουρεαλισμού.

00:00
-01:10

FRIDA - Official Trailer | Prime Video

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


https://www.lifo.gr/culture/eikastika/giati-oloi-latreyoyn-ti-frinta-kalo

Όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ, η Φρίντα Κάλο πόζαρε για πολλούς σημαντικούς φωτογράφους, μεταξύ των οποίων η Ίμοτζεν Κάνιγχαμ, που έβγαλε αυτό το πορτρέτο το 1931.