Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Κρήτη: Ιερείς ετοίμαζαν... colpso grosso με την πώληση Κορανίου!

Μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας των τελευταίων ετών, με σπείρα που είχε απλώσει τα πλοκάμια της στην Κρήτη και στην οποία μάλιστα συμμετέχουν δύο ιερείς, αποκαλύφθηκε από τις αρχές.

Ο ένας εκ των δύο ιερέων, μάλιστα, συνελήφθη χθες (01-09-2011), μαζί με άλλα πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων είναι επίσης από την Κρήτη και μάλιστα από διάφορες περιοχές!
Ο συλληφθείς ιερέας, που ιερουργεί σε ενορία της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, ταξίδεψε χθες στην Αθήνα μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προέρχονται από το Ζαρό, τη Γένα και δύο από το Ρέθυμνο. Μαζί με άλλο ένα μέλος της σπείρας, από την Αθήνα, έκλεισαν ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές μιας σειράς αρχαίων αντικειμένων τα οποία η σπείρα είχε στην κατοχή της.
Όλα τα αντικείμενα τα οποία διέθεταν προς πώληση ήταν εξαιρετικά πολύτιμα, αλλά ένα ξεχώριζε, ένα βαρύτιμο χρυσοποίκιλτο αραβικό αντίγραφο του Κορανίου,ηλικίας πάνω από 700 ετών (τοποθετείται στον 13ο αιώνα), που ήταν και το κύριο μέρος του "εμπορεύματος" το οποίο συμφώνησαν να αγοράσουν οι πελάτες.
Ομως όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες-αγοραστές με τους οποίους είχε κλειστεί το ραντεβού των 6 μελών της σπείρας, ήταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ...
Το ραντεβού με την αστυνομία και οι συλλήψεις
Σύμφωνα με το flashnews.gr, η παγίδα ήταν καλοστημένη και περιλάμβανε και πολλά παζάρια, αφού οι μυστικοί αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατεβάσουν την τιμή εκκίνησης των 10 εκατομμυρίων - τα οποία ζητούσαν ο ιερέας και οι συνεργάτες τους - στα 5 εκατομμύρια ευρώ, που συμφωνήθηκε να καταβληθούν ως τίμημα, όχι μόνο για το κοράνι, αλλά και για άλλα αντικείμενα τα οποία ήταν εξίσου πολύτιμα.
Το ραντεβού των δύο πλευρών για την οριστικόποίηση της συμφωνίας και την ανταλλαγή, κλείστηκε στην μαρίνα της Βουλιαγμένης και όλοι οι εμπλεκόμενοι πήγαν επί τόπου. Μόλις ολοκληρώθηκε η "συναλλαγή", οι αστυνομικοί αποκάλυψαν στους αρχαιοκάπηλους την αληθινή τους ταυτότητα. Φυσικά, αυτό που ακολούθησε ήταν η σύλληψη, τόσο του ιερέα όσο και των συνοδών του, που αμέσως μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου και συνεχίζουν να κρατούνται.
Τους αστυνομικούς περίμενε ακόμα μία έκπληξη, όταν στο αυτοκίνητο με το οποίο είχαν έλθει στο ραντεβού οι έξι της σπείρας, βρήκαν και τα υπόλοιπα αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πέντε ορειχάλκινα υστερομινωικά αγαλματίδια, καθώς και μία επίσης μεταλλική σφραγίδα, πιθανότατα της ίδιας εποχής. Δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση της αξίας αυτών των ευρημάτων, ωστόσο θα πρέπει να είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Από τις πρώτες προσπάθειες των αστυνομικών αρχών, διαφάνηκε ότι η σπείρα έχει κι άλλα "πλοκάμια" στην Κρήτη και μεταξύ των μελών της περιλαμβάνεται ακόμη ένας ιερωμένος, τα στοιχεία του οποίου ωστόσο δεν έγιναν γνωστά.http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=93867&catid=4