Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην απόβαση της Νορμανδίας. Έγιναν πρωτοσέλιδο στους New York Times. Ο στρατιώτης Έντυ Λαμπρός πήρε λάφυρο τη σβάστικα, αλλά την επομένη σκοτώθηκε...


Στην 70η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία αποκαλύφθηκε η άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν στη μεγαλύτερη μάχη κατά του ναζισμού. 
Το πρωτοσέλιδο των New York Times της 8ης Ιουνίου 1944, έκανε τον γύρο του κόσμου και απεικονίζει μια ομάδα μαχητών να κρατούν τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό ως λάφυρο. 
Ο νεαρός που γελά αριστερά είναι ο Έλληνας στρατιώτης του αμερικανικού στρατού και έγινε μαζί με τους συμπολεμιστές του λαϊκός ήρωας. Την επόμενη ημέρα σκοτώθηκε… 
Το ελληνοαμερικανικό ίδρυμα της ημέρας του ΟΧΙ (oxi day foundation) τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων της ομογένειας που συμμετείχαν στην ιστορική μάχη της 6ης Ιουνίου 1944, γνωστή ως D-Day και μας θύμισε τα ονόματά τους. 
Πρόκειται για τους Νικόλαο Μπούρα, 
Έντυ Λάμπρο και Ευθύμιο Τσιμικλή. 
Η ονομασία «D-Day» είναι η κωδική ονομασία της απόβασης στη Νορμανδία και αποτελεί την εκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από τη γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Πάνω από 4.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση όλων των εποχών, στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία. 
Euthimios Chimicles_d day
Ο Ευθύμιος Τσιμικλής έδωσε σκληρές μάχες κατά των Γερμανών
bouras_d day
O επισμηναγός Νίκος Μπούρας. Το βομβαρδιστικό του έκανε σπουδαία δουλειά 

Ο επισμηναγός Νίκος Μπούρας είχε διαταγή να πετάξει κάτω από τα σύννεφα για να καταφέρει να εξουδετερώσει τα πυροβολεία των Ναζί. 
Η επιτυχία αυτού του βομβαρδισμού επέτρεψε στις επίγειες δυνάμεις στις οποίες συμμετείχαν ο Λάμπρος και ο Τσιμικλής να έχουν τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. 
Στην κοντινή παραλία Ομάχα, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις δεν πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους, με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να έχουν τεράστιες απώλειες ως 2.000 νεκρούς. 
Ο Έντυ Λάμπρος επέζησε σε εκείνη τη μάχη, αλλά έχασε τη ζωή του δύο μέρες μετά την απόβαση και μόλις μια μέρα, αφού δημοσιεύθηκε η παρακάτω φωτογραφία στους New York Times, με τη σημαία των Ναζί ως λάφυρο. 
Eddie Lambros (circled) in the New York Times
Ο Έντυ Λάμπρος πολέμησε στην πρώτη γραμμή.
Καμαρώνει για το λάφυρο που πήρε μαζί με τους συμπολεμιστές του από τους Ναζί 
Ο Αντυ Μανάτος, πρόεδρος και ιδρυτής του oxi day Foundation: 
«Η πολιτική του Χίτλερ που είχε στο στόχαστρο ανθρώπους με πνευματική ή σωματική αναπηρία, αλλά και μειονότητες που δεν κατάγονταν από την Άρια φυλή, όπως Ρομά, Αφρικανοί ή Εβραίοι έχει ξεχαστεί σήμερα. 
Η επέτειος είναι μια αφορμή να θυμηθούμε όλοι μας τη θυσία όλων των Ελληνοαμερικανών ηρώων, αλλά και την Ελλάδα που είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίστηκε από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, την Αμερική, την Αγγλία και τη Ρωσία για τη συμβολή της στη νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.» ... 
D Day

Διαβάστε όλο το άρθρο:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :
«Τα μικρά σκάφη που κέρδισαν τον πόλεμο».