Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Bιάννος Ηρακλείου Κρήτης 72 χρόνια πριν στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 ημέρα γιορτής του Τιμίου Σταυρού για τον ορθόδοξο ελληνικό λαό και ΑΠΟΦΡΑΔΑ ημέρα για τα χωριά της Βιάννου όπου διαπράττεται ένα από τα δύο μεγαλύτερα ολοκαυτώματα της Ελλάδας . 462 νεκροί - εκτέλεση όλων των ανδρών και πυρπόληση - ανατίναξη όλων των οικιών της


Bιάννος Ηρακλείου Κρήτης 72 χρόνια πριν στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 
ημέρα γιορτής του Τιμίου Σταυρού για τον ορθόδοξο ελληνικό λαό και ΑΠΟΦΡΑΔΑ ημέρα για τα χωριά της Βιάννου . 
οι εκπρόσωποι - απρόσωποι εκτελεστές κατά διαταγήν της  ναζιστικής των  εξουσίας 
πυρπολούν τα χωριά της Βιάννου και πραγματοποιούν ένα 
- ΄Ενα από τα δύο μεγαλύτερα ολοκαυτώματα της Ελλάδας .
462 νεκροί - πλήρης αρρενοκτονία , εκτέλεση όλων των ανδρών και πυρπόλιση - ανατίναξη όλων των οικιών της έκτοτε μαρτυρικής και μαυροφορεμένης Βιάννου .
Οι γυναίκες των εκτελεσθέντων , τραγικά θύματα της ναζιστικής θηριωδίας , έσκαβαν με τα νύχια τους να θάψουν τους νεκρούς τους προκειμένουν να γλυτώσουν ότι είχε απομείνει τ΄ άψυχα κουφάρια δηλ.  από τα άλλα τα πεινασμένα τα όρνεα που ξεπρόβαλλαν  του μπαρουτοκαπνισμένου ουρανού της μαρτυρικής Βιάννου  .
Αναδημοσιεύουμε από την έκδοση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940 - 1945  και το Βιβλίο  " Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940 - 1945 " ....
΄Αδέρφια , σαν θα πάτε στης Βιάννου τα χωριά ,
μνήματα μην πατάτε μην πάρουνε φωθιά .
Μια μέρα του Σεπτέμβρη που ΄λαμπε ο ουρανός 
εις τα χωριά της Βιάννου ήτανε σκοτεινός .
Οι βάρβαροι επήγαν και βάλανε φωθιά ,
Σύμη , Κεφαλοβρύσι , Πεύκο και Κρεββατά .
έτσι τραγούδησε ο λαικός ποιητής Ευριπίδης Πλαγιωτάκης την ασύλληπτη τραγωδία των χωριών της Μαρτυρικής Βιάννου τον Σεπτέμβριο του 1943 και ενώ ο πόλεμος είχε τελειώσει .
Στις πόρτες των σπιτιών υπήρχαν τόσοι σταυροί , όσοι ήταν και οι εκτελεσθέντες της οικογένειας .
' Οπως προαναφέρθηκε , αμέσως μετά τις εκτελέσεις ακολούθησε ανηλεής λεηλασία στα πολύτιμα αντικείμενα των θυμάτων και κατόπιν έβαλαν φωτιά .
΄Εκτοτε , τα χωριά της Βιάννου λέγονται και "ΚαΫμένα χωριά " . Οι αδίστακτοι κατακτητές , που διψούσαν για αίμα και εκδίκηση , δεν αρκέστηκαν σ΄αυτά . 
Θα ήταν άδικο ωστόσο αν δεν αναφέρουμε τον πατριωτισμό των εκτελεσθέντων , που μπροστά στην κάννη των γερμανικών όπλων κανένας δεν λιγοψύχησε , κανένας δεεν λιποτάκτησε . 
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Βασίλη Πνευματικάκη από το Βαχό , του Αποστόλη Βαρδάκη από τον ΄Αγιο Βασίλειο , στην επίθεση που έκαμαν στους κατακτητές - δολοφόνους τους . 
΄Αξια μνείας είναι και τα ενθαρρυντικά λόγια και οι ζητωκραυγές για την πατρίδα του Βαχουδιανού Ηρακλή Πνευματικάκη , του Νίκου Τσαγκαράκη , των Μανώλη Μπαριτάκη  
και Νίκου Μαθιουδάκη από τα Αμιρά , του Στάθη Μάστορα στον ΄Αγιο Βασίλειο , που έψαλε τον Εθνικό ΄Υμνο ,    
όπως και τα λόγια 
 " θάρρος , μπαμπά , για την πατρίδα πεθαίνουμε " 
της 17 χρονης μαθήτριας Μαρίας Χ. Παπαδημητροπούλου προς τον πατέρα της , που τον έβλεπε δακρυσμένο γιατί σκεφτόταν τον χαμό της κόρης του . 
 Την επομένη του Τιμίου Σταυρού , μάζεψαν στο ιστορικό κτίριο του Γυμνασίου Βιάννου 500 
ακόμη πατριώτες , τους οποίους επρόκειτο να εκτελέσουν . 
Ωστόσο , μετά την παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και του αρχιμανδρίτη και μετέπειτα αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου Ψαλιδάκη , αποφεύχθηκαν τα χειρότερα . 
Οι βάρβαρες, άναδρες και απάνθρωπες εκδηλώσεις των Γερμανών δεν περιγράφονται .
Ενδεικτικά αναφέρονται ο φόνος με ξιφολόγχη των αδελφών Βαρδάκη  στον ΄Αγιο Βασίλειο ,
ο βασανισμός κατά την εκτέλεση των παιδιών του Βερβελάκη , το ξεκοίλιασμα της εγκύου Αικατερίνης Παπαδημητροπούλου στην Παναγία την Λυγιά , ο φόνος της Συγγελάκη με τον μικρό στην αγκαλιά της στο Λουτράκι , ο φόνος των αδελφών Παπαδάκη στην Πάνω Σύμη με την ανάπηρη μάνα στα χέρια τους , 
η εκτέλεση του ανάπηρου Γεωργίου Κοντάκη με ξιφολόγχη στο Κεφαλοβρύσι και η εκτέλεση του εξαετούς αγοριού
 ( Συμβουλάκη ) στην αγκαλιά του πατέρα του στην Λυγιά
Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αναγνωρίστηκε με καθυστέρηση από την πολιτεία και η 14η Σεπτεμβρίου είναι για τον Δήμο Βιάννου " Τοπική Εορτή Εθνικής Σημασίας  ".
Η πλειοψηφία των εκτελεσθέντων προερχόταν από το γειτονικό χωριό Αμιράς, όπου βρίσκεται και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.















Η απάνθρωπη διαταγή του Στρατηγού Μύλλερ , διοικητή των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής Ηρακλείου Κρήτης:

" Καταστρέψετε την Επαρχία της Βιάννου . Εκτελέσετε πάραυτα χωρίς διαδικασία τους άρρενες που είναι πάνω από , 16 ετών και όλους που θα συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας ..."

Εφέτος πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος στη Βιάννο περισσότερα εδώ :
 ....Κι όντε σιμώνει του Σταυρού

οι θύμησες πενθούνε

και στα καημένα μας χωριά

βαρύ σταυρό βαστούνε.

Κλαίει η μάνα τον υγιό

τον άντρα τζη, τον κύρη

κλαίνε γυναίκες κι ορφανά

χωρίς καραβοκύρη.

Κλαίει αδερφή τον αδερφό

κι η νια για τον καλό τζη,

η νιόνυμφη που βάφτηκε

κόκκινο τ’όνειρό τζη.

Κλαίει κι αγάπη μοναχή

στα μαύρα βουτηγμένη,

χωρίς γενέθλια πόμεινε

ισόβια δικασμένη.

Κλαίει και η Βιαννίτισσα

η ξελησμονημένη

που ανάστησε τ’ονείρατα

τη γη τη ματωμένη.

Κι απόψε πούνε του Σταυρού

κι οι θύμησες πενθούνε

στ’Άρβιου Δία το ιερό

δοξαστικό να πούνε.

Ψυχές να μην πικραίνεστε,

δε σας ξελησμονούμε

κι εμείς για το χατήρι σας

απόψε τραγουδούμε.

Από το έργο του  Βιαννίτη ποιητή του " ταχυδρόμου του κάστρου " Δημήτρη Θεοδοσάκη που έχει  έχει αφιερώσει ένα του βιβλίο - πόνημα μνήμης σε κρητικό ιαμβικό 15 σύλλαβο το " Δοξαστικό στη θυσία της Βιάννου ".
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε με την μορφή ορατορίου το 
Μουσικοποιητικό έργο για τη θυσία της Βιάννου, που παρουσιάστηκε στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, στις 20 Αυγούστου 2005. Ποίηση: Δημήτρη Θεοδοσάκη. Μουσική: Γιάννη Δαμαρλάκη. Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής: «Ορφέας». Διευθυντής: Γιάννης Δαμαρλάκης, λύρα-βιολί-ούτι: Γιάννης Χαραλαμπάκης, τζουράς: Αντώνης Χαραλαμπάκης, κιθάρα: Αριστείδης Αρχάβλης, τραγούδι: Γιάννης Δαμαρλάκης - Ηρώ Κουλιεράκη - Αργυρώ Ρέππα - Φανή Δαμαρλάκη - Αντώνης Χαραλαμπάκης - Γιάννης Χαραλαμπάκης - Κωστής Γιασαφάκης. Αφήγηση: Μανώλης Στρατάκης - Κατερίνα Παπά. Διοργάνωση: Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «ο Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».