Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Κύπρος: 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974


Μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξύπνησε στον κυπριακό Ελληνισμό ο ήχος των σειρήνων, σήμερα στις 05:30. Με πρόσχημα το πραξικόπημα, πέντε μέρες νωρίτερα της χούντας των Αθηνών, η Τουρκία σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει παράνομα για 41 χρόνια το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της.
Περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι, ξεκινώντας από το Ψήφισμα 353 της 20ής Ιουλίου 1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΟΗΕ έχει κάνει εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία» και για «απομάκρυνση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που η παρουσία του δεν προβλέπεται από διεθνείς συμφωνίες».

Η Τουρκία μέχρι και σήμερα στερεί από τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το γεγονός αυτό έχει δώσει αφορμή για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης από την πλευρά της Τουρκίας. Πέραν της οικονομικής καταστροφής, που προκάλεσε η εισβολή και η βίαιη μετακίνηση πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.400 Ελληνοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι. Η 'Αγκυρα προχώρησε στον συστηματικό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών με παράνομους εποίκους και υποχρέωσε πολλούς Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, οι έποικοι υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων.
Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της.Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα. Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις. Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.


Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, Ελληνοκυπρίων και εξ Ελλάδος, κατά την τουρκική εισβολή, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη. Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσίας, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα αναπεμφθεί δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές του εστίες και διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Θα μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο με ομιλητή τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εξάλλου, στις 14:00, φθάνει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα. ΠΗΓΗ:



Πρόβλημα εισβολής και κατοχής παραμένει το Κυπριακό


«Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η δίκαια επίλυσή του παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μήνυμά του, σήμερα, με αφορμή την 41η επέτειο έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «αναπόσπαστο μέρος μιας πραγματικής και οριστικής λύσης του προβλήματος είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και ο τερματισμός των αναχρονιστικών Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας του 1960».
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών στο μήνυμά του αναφέρει:
«Στη σημερινή 41η επέτειο της έναρξης της βάρβαρης και από πολλών ετών πριν σχεδιασμένης τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στους γενναίους, νεκρούς, αγνοουμένους και ζώντες Ελλαδίτες και Κυπρίους που σε τραγικά αντίξοες συνθήκες υπερασπίσθηκαν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τη συνταγματική νομιμότητα της αδελφής Κυπριακής Δημοκρατίας.
»Η Ελλάδα, ουδέποτε αποδέχθηκε και ουδέποτε στο μέλλον πρόκειται να αποδεχθεί ως τετελεσμένα γεγονότα τις συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, της βίαιης διχοτόμησης και του εποικισμού στη Κύπρο».
«Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η δίκαια επίλυσή του παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ιδιότητα της Κύπρου ως ισότιμου εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιορίζουν το πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος.

Αναπόσπαστο μέρος μιας πραγματικής και οριστικής λύσης του προβλήματος είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και ο τερματισμός των αναχρονιστικών Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας του 1960. Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις δικοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αποτελούν τη μόνη συμπεφωνημένη μέθοδο επίλυσης». ΠΗΓΗ: