Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Οι αποζημιώσεις πρωτοσέλιδο στον γερμανικό Τύπο

Αναδημοσιεύουμε από : www.enikos.gr

ΑΟι αποζημιώσεις πρωτοσέλιδο στον γερμανικό Τύπο
Συντεταγμένο στη γραμμή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το σύνολο του Γερμανικού τύπου αντιμετωπίζει «τακτικισμό» την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο που θα αποτελέσουν αντικείμενο επιτροπής της Ελληνικής Βουλής.
Bild σε δημοσίευμά της με τίτλο «Τσίπρας: Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για ηθικούς λόγους» και υπέρτιτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απαιτεί εκ νέου αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των ναζί» αναφέρεται στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και γράφει ότι ο Πρωθυπουργός επιτίθεται με αφορμή το εν λόγω θέμα στη γερμανική κυβέρνηση.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel για το ίδιο θέμα γράφει «Η Ελλάδα απειλεί να κατάσχει Γερμανική περιουσία έναντι πολεμικών αποζημιώσεων».
Η γερμανική εφημερίδα Tαgespiegel, τιτλοφορεί σχετικό δημοσίευμά της «Ο Τσίπρας συγκαλεί επιτροπή για τις αποζημιώσεις».
«Ο Τσίπρας ξεκινά την διεκδίκηση Γερμανικών αποζημιώσεων» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.
«Αποσιώπηση, νομικά τεχνάσματα και καθυστερήσεις: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικρίνει την αντιμετώπιση από πλευράς Γερμανίας σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτά τα θέματα για τον ίδιο δεν έχουν κλείσει» γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Τσίπρας ‘χρεώνει’ τη Γερμανία για τακτικισμούς».
«Η Ελλάδα θέλει να κατάσχει γερμανική περιουσία» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Focus.

Σπάνιο αρχειακό υλικό από το ΥΠΕΘΑ στη «μάχη» για τις γερμανικές αποζημιώσεις


.

GERMAN OCCUPATION GREECE

Σπάνιο αρχειακό υλικό τίθεται από την Τρίτη στην υποστήριξη του έργου της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και οφειλών. Πρόκειται για 400.000 έγγραφα που εμπλουτίζουν εδώ και λίγους μήνες τα ιστορικά αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα αρχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αφορούν τα ημερολόγια της Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος ανακοίνωσε απόψε στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τα αρχεία αυτά που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ψηφιοποίησης, θα είναι πλέον ανοιχτά σε όλα τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα, στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τα σχολεία αλλά και σε κάθε πολίτη που θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο ιστορικό υλικό.
Σε αυτά τα έγγραφα καταγράφονται παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές την περίοδο 1941-1944, εξορύξεις, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων ορυκτών μετάλλων στην Επικράτεια, καταγράφονται επίσης καταστροφές ιστορικών μνημείων και βεβηλώσεις, καταστροφές αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, γεφυριών και σπιτιών.
Τα έγγραφα αυτά δεν είναι μόνο μέρος των ιστορικών αρχείων αλλά και των στρατευμάτων κατοχής. Καταγράφονται δηλαδή στοιχεία από τους ίδιους τους κατακτητές και άρα δεν χωράει καμία αμφισβήτηση σε αυτά.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο και οι υποχρεώσεις των άλλων στην Ελλάδα

Ιστορική χαρακτήρισε τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρα, μια ομιλία με πολλά μηνύματα προς το Βερολίνο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει όσα οφείλονται στην Ελλάδα.
«Μας λένε γιατί καταπιάνεστε με το παρελθόν. Μα ποιος λαός μπορεί να κοιτά μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη», διερωτήθηκε.
Έχουμε χρέος ηθικό και πολιτικό να διατηρήσουμε τις μνήμες του παρελθόντος, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμόμαστε τι σημαίνει φασισμός και τι έφερε στους λαούς».
Δεν κάνουμε και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής
«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης. Δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το πάθημα έγινε μάθημα για την Ευρώπη, τόνισε, και «η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του Ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της» είπε.
Αναφορικά με την άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Γερμανία επικαλείται τη διμερή συμφωνία του 1960, όμως η συμφωνία δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα αλλά μόνο για τα θύματα.
Ανασύσταση επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
«Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση».
Κλείνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Η πρόταση Κωνσταντοπούλου
Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της πρότασης της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Η πρόταση προσδιορίζει τις 15/7/2015 ως ημερομηνία υποβολής του πρώτου πορίσματος ή και δυνατότητας ανανέωσης της θητείας της, προβλέπει τη συνέχιση του έργου της ανάλογης επιτροπής που άρχισε τη λειτουργία της κατά την περασμένη περίοδο, μέσω και της «πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις».
Στην 6σέλιδη πρότασή της, η πρόεδρος της Βουλής τονίζει:
«Οι οφειλές της Γερμανίας προς τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ, συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα».