Κυριακή 25 Μαΐου 2014

25 ΜΑΙΟΥ 2014 - Ευρωεκλογές 2014 - ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ : για να ξέρουμε για ποιά ΕΥΡΩΠΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Σπάνιο Google Doodle: Ευρωεκλογές 2014








Google Doodle: Ευρωεκλογές 2014


Είναι από τις λίγες φόρες που η Google έχει για Doodle κάτι που αφορά πολιτική επικαιρότητα.

Οι Ευρωεκλογές είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διεξάγονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει σε ορισμένες χώρες στις 22 και ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου 2014, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τις όγδοες κατά σειρά Ευρωεκλογές από το 1979, όταν και καθιερώθηκε η άμεση εκλογή για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έξι ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν να προτείνει υποψήφιους.
Αυτά είναι: Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP), το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL) και το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.
Στην Ελλάδα, οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 07:00 το απόγευμα.
Το εκλογικό σύστημα θα είναι η απλή αναλογική, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία εκλογής βουλευτών με σταυρό, αντί για λίστα. Η Ελλάδα στις εκλογές αυτές θα χάσει έναν ευρωβουλευτή και θα έχει πλέον 21, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακατανομής των εδρών.

Ευρωεκλογές 2014

Στις 22-25 Μαΐου 2014 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 5 χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθετεί από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ευρωεκλογές 2014 - Λογότυπος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της, εκπροσωπεί τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα από τα κυριότερα νομοθετικά όργανα της ΕΕ, μαζί με τοΣυμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 751 μέλη (750 ευρωβουλευτές και 1 πρόεδρο). Οι έδρες διατίθενται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με βάση την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας». Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό έχουν περισσότερες θέσεις απ΄ ό,τι οι μικρότερες χώρες, μολονότι οι τελευταίες υπερεκπροσωπούνται ελαφρώς σε σχέση με το μέγεθός τους. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών ανά χώρα κυμαίνεται από 6 για τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Εσθονία μέχρι 96 για τη Γερμανία.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν;

Το δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές διέπεται από την εθνική νομοθεσία. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία καθορίζει τις θεμελιώδεις αρχές – ότι οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία, με ελεύθερο και απόρρητο τρόπο. Οι ευρωβουλευτές πρέπει να εκλέγονται σε κάθε χώρα της ΕΕ με βάση την αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης.

Τι αλλάζει;

Η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 ορίζει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ οφείλουν, στο πλαίσιο των τακτικών συνόδων κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών όταν προτείνουν τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος θα πρέπει να ψηφιστεί και να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με ψήφισμα που εξέδωσε το 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση αυτή. Κατόπιν, οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν οι ίδιοι το προφίλ και τα πιστεύω τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΒΙΝΤΕΟ

  • First item
  • Previous item
  • 1/2
  • Next item