Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η φωτογραφία με τον Σουδανό που κλέβει το φαϊ από το σκελετωμένο παιδί, σόκαρε τη δύση. ΄Οσο αφορά εμάς εδώ στο ELLADISTAN θα ξέρουμε τον Απρίλιο ποιο είναι το "όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης"... Αν δηλ. θα είναι μέσα ή έξω από τον κάδο των σκουπιδιών το όριο ...mariarosa



Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στο νότιο Σουδάν το 1998 από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και αποτύπωσε το δράμα των μικρών παιδιών που λιμοκτονούσαν κατά χιλιάδες. Ο Βρετανός Tom Stoddart απαθανάτισε έναν Σουδανό την ώρα που έκλεβε την μερίδα σιτάρι από ένα σκελετωμένο παιδί και να εξαφανίζεται. Αυτή η εικόνα έγινε πρωτοσέλιδο, σόκαρε την δύση και φυσικά έκανε τον γύρο του κόσμου. Τη περίοδο εκείνη το Σουδάν βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα ο λαός της υπέφερε από λιμό. Όταν η κυβέρνηση για πρώτη φορά επέτρεψε να παρασχεθεί βοήθεια από το εξωτερικό οι εθελοντές που έσπευσαν εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Το πρώτο εξάμηνο του 1998 , υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή. Το αγόρι της φωτογραφίας σερνόταν επί ώρες προκειμένου να λάβει τις διαθέσιμες έστω και πενιχρές προμήθειες. Τη στιγμή λοιπόν, που ήταν έτοιμο να παραλάβει το μερίδιο του, ένας άνδρας καλοντυμένος και 
καλοσιτισμένος, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, του αρπάζει όλο το σιτάρι που του αντιστοιχούσε και απομακρύνεται ατάραχος. Πολλοί κατηγόρησαν τον φωτογράφο Tom Stoddart επειδή δεν αντέδρασε μπροστά σ” αυτό το ακραίο περιστατικό. Εκείνος όμως, υποστήριξε ότι αυτή είναι η σκληρή καθημερινότητα για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών του στον δυτικό τύπο έφερε αποτέλεσμα. Πράγματι ο Τομ επέστρεψε στη Βρετανία και στις 12 Αυγούστου 1998 δημοσίευσε στον Guardian μερικές απο τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του . Ο ίδιος ζήτησε να αναγράφονται τα τηλέφωνα όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν απευθείας τους πληγέντες. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκαν πάνω από 600,000 δολάρια. Η φωτογραφία με το σκελετωμένο αγόρι έγινε πρωτοσέλιδο και βραβεύτηκε ως η καλύτερη ασπρόμαυρη φωτογραφία το 1998. Συνολικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο ζωές χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και του λιμού. Το αγόρι που συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με το δράμα του, είναι άγνωστο τι απέγινε. Πληροφορίες από photoconflict.com... ΠΗΓΗ :

΄Οσο αφορά εμας εδώ στο ELLADISTAN θα ξέρουμε τον Απρίλιο ποιο είναι το "όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης"...
Αν δηλ. θα είναι μέσα ή έξω από τον κάδο των σκουπιδιών το όριο ...mariarosa

Τον Απρίλιο θα ξέρουμε ποιο είναι το "όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης"...
Πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης από την Επιτροπή Ιδιωτικού Χρέους, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθ. Σκορδάς στην ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα:«Υπερχρέωση: Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης-Η ευρωπαϊκή πρόκληση»'.
Επίσης ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι ετοιμάζεται και ο κώδικας δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά στις καλές πρακτικές για τις σχέσεις τραπεζων και δανειοληπτών εκ παραλλήλου με το θεσμό της διαμεσολάβησης για τον οποίο 450 δικηγόροι έχουν εκπαιδευτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουμε διαμορφώσει το πιο ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας υπερχρεωμένων πολιτών από ότι υπάρχει στις άλλες ευρωπαικές χώρες» σημείωσε ο κ. Σκορδάς.
Σε μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων αναφέρεται ότι άνω των 85.000 είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Χρειάζονται νέα εργαλεία. Δεν είναι ανεκτό να διαιωνίζεται η αγωνία των πολιτων για το αν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία αλλά και να μην εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία για την προστασία των αδύναμων πολιτών κάποιοι επιτήδειοι» σημειώνεται από το υπουργείο.
Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίτου είπε ότι η υπερχρέωση είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και εκτίμησε ότι οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε οι ευρωβουλευτές να εντάξουν την αντιμετώπιση της υπερχρέωση στην μελλοντική πολιτική της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι η δανειακή υπερχέωση των νοικοκυριών έχει και οικονομικές αλλα και κοινωνικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις ενώ εξαιτιας της κοντόφθαλμης ευρωπαικής πολιτικής που προστατεύει τις τράπεζες, η ρευστότητα περιοριζεται συνέχεια. Οι τράπεζες πλέον, σημείωσε ο ίδιος, συμπεριφέρονται ως καταθέτες παρά ως πιστωτές και η υπερφορολογηση ταλανιζει τους πολίτες.
«Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ανθρωποκτόνος και περιουσιοκτόνος. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς ενθαρρύνουν καιροσκόπους επενδυτές ενώ παράλληλα μειώνονται τα ειςοδήματα, οι επενδύσεις ειναι επισφαλείς και μονο οι αντικειμενικές αξίες διατηρούνται στο ύψος τους»σημείωσε ο ίδιος.
Πάντως όλοι οι ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου που συνδιοργάνωσε σήμερα η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή αλλά και για το θέμα της ανάγκης ρύθμισης των χρεών και προστασίας της στέγης των υπερχρεωμένων ατόμων, κατέληξαν ότι η ανάγκη ρύθμισης των χρεών και προστασίας της στέγης είναι πανευρωπαϊκή.
Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός καθηγητής Τζέϊσον Κίλμπορν σημείωσε ότι η υπερχρέωση δεν είναι γεωγραφικά περιορισμένη. Ο πρώτος νόμος για την προστασία των υπερχρεωμένων πολιτών ξεκίνησε από έναν γιατρό το 1971 στη Δανία καθώς έβλεπε οτι πολλοί άρρωστοι υπέφεραν και σωματικά και ψυχικά εξαιτίας των χρεών. Ο ίδιος σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ από τις 22.200 περιπτώσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού στην Ελλάδα, κατέληξαν σε θετική έκβαση μόνο πέντε από αυτές. Με αυτό το παράδειγμα σχολίασε ότι δεν πρέπει να χάνονται χρήματα σε αναποτελεσματικές λύσεις, θα πρέπει η αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων καταναλωτών να είναι δομημένη σε τέτοια βάση που να εξυπηρετεί την αποπληρωμή των δανείων χωρίς τον στραγγαλισμό των δανειοληπτών»κατέληξε.
«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, είναι δομικό πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αν θέλουμε τα οφέλη του καπιταλισμού πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματά του. Θέλουμε να αποπληρώνονται τα νόμιμα χρέη αλλά πρέπει και οι πιστωτές να ελέγχουν αυστηρά που δίνουν δάνεια και να ελέγχονται περισσότερο ωστε να μην δίνουν καθώς η κατάσχεση εχει απώλεια 50% - 60% σε σχεση με την είσπραξη του χρέους» είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος και υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα καλύτερο σύστημα για τους υπερχεωμένους οφειλέτες.
Τα δύο τρίτα των οφειλετών στη Ολλανδία ο 30%- 40% στη Δανία και τη Σουηδία και το 80% των οφειλετών στη Γερμανία αδύνατο να αποπληρώσουν τους πιστωτές, είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι δεν είναι σκοπός να αποστραγγίξουμε τον δανειολήπτη αλλά να ζητούμε λιγότερες τμηματικές καταβολές μέσα στον χρόνο με κίνητρα για εκπτώσεις.
Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/ton-aprilio-tha-xeroyme-poio-einai-orio-axioprepoys-diaviosis#ixzz2w8n7zyeF