Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Τροϊκανή ταπείνωση .

του Απόστολου Διαμαντή
Η επιμονή της τρόικα σε άμεσες απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, δείχνει ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η πλήρης υποταγή της παρούσας κυβέρνησης, η εξυπηρέτηση των εκλογικών σχεδίων της Μέρκελ που ωφελείται από την επίδειξη πυγμής στην Αθήνα, αλλά και το σαφές μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην επόμενη κυβέρνηση του Σύριζα, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγματεύσεων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των εντελώς ανεξήγητων απαιτήσεων της τρόικα. Διότι, πολύ απλά, κανένας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά την υπόθεση ότι απαιτούνται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα και μάλιστα υπαλλήλων που θα αντικατασταθούν από άλλους! Πρόκειται για πραγματική παρωδία διακυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουν ότι το δημοσιονομικό όφελος απλώς δεν υπάρχει, ενώ το πιθανότερο είναι ότι το δημόσιο θα επιβαρυνθεί, διότι προβλέπονται αποζημιώσεις και συνταξιοδοτήσεις, αλλά και νέες προσλήψεις, διότι προφανώς δεν γίνεται να αδειάσει ο δημόσιος τομέας, ο οποίος ήδη έχει έλλειψη υπαλλήλων. Επομένως όλα αυτά γίνονται για συμβολικούς λόγους α) Για να τρομοκρατηθεί ο χώρος των συνδικάτων, αλλά γενικά και ο λαός β) για να υποταχθεί πλήρως η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας καθαρά πλέον την διακυβέρνηση της τρόικα και γ) για να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το δημόσιο, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία εκποίησής του.
Μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ ήρθε το κλείσιμο της Δημοτικής Αστυνομίας. Λένε ότι θα πάνε στην ΕΛ.ΑΣ. Ψέμα. Θα πάνε λίγοι. Οι άλλοι θα μπούνε σε δήθεν κινητικότητα και μετά θα απολυθούν. Πρόκειται για μια βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων -εντελώς παράνομη, φυσικά- που θυμίζει τις σταλινικές βίαιες μεταρρυθμίσεις, στον βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα. Η διαφορά με τον Στάλιν είναι ότι τουλάχιστον εκείνη η σοβιετική κυβέρνηση αποφάσιζε μόνη της. Στη δική μας περίπτωση η βίαιη αυτή επέμβαση στη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας και η διάλυση του κράτους γίνονται με αποφάσεις ξένων δυνάμεων. Διότι δεν πιστεύει βεβαίως κανείς ότι αποφασίζει ο Κυριάκος με τον Στουρνάρα αυτοβούλως! Η κυβέρνησή μας είναι μία ατραξιόν του ΔΝΤ και της ΕΕ, η οποία ανεβάζει κάθε φορά νέο έργο, ανάλογα με τις αποφάσεις των δανειστών.
Τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σ’ αυτή την πραγματική λαίλαπα; Η απίθανη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων δηλαδή που πτώχευσαν την Ελλάδα, προσπαθεί να κρατηθεί με τα δόντια, με ξένα δεκανίκια. Όσο παραμένει στην εξουσία τα πράγματα χειροτερεύουν δραματικά. Όλα τα νούμερα του προϋπολογισμού βρίσκονται σε τροχιά τρόμου. Τα έσοδα έχουν πέσει έξω, η ανεργία καλπάζει στο 28%, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, οι υπάλληλοι απολύονται χωρίς συζήτηση, οι αποκρατικοποιήσεις δεν περπατάνε, ο δημόσιος τομέας διαλύεται μέρα με τη μέρα, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η αγορά ακινήτων έχει παγώσει και το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνει, ενώ η χώρα συνεχίζει να δανείζεται μανιωδώς. Το μοντέλο είναι πραγματικά για κλάματα.
Το μόνο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να βγει μια σοβαρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να διακόψει αμέσως τις συζητήσεις με την τρόικα και να υποβάλει ένα δικό της σχέδιο στους Γερμανούς: πάγωμα των εσπευσμένων αποκρατικοποιήσεων, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, αναστολή αποπληρωμής ομολόγων για 10 χρόνια με ρήτρα ανάπτυξης και κονδύλια δημοσίων επενδύσεων. Οι Γερμανοί θα διαπραγματευθούν σκληρά, αλλά στο τέλος θα βρεθεί φόρμουλα, διότι κανείς δεν θέλει να ξεσπάσει τραπεζική κρίση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Εάν απέναντί τους είναι μια σοβαρή διαπραγματευτική ελληνική ομάδα, η οποία θα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο μνημόνιο και θα επιμείνει μέχρι τέλους, είναι σίγουρο ότι η Γερμανία θα αντιληφθεί ότι το πράγμα δεν μπορεί να πάει άλλο και θα δεχθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα.
Εάν παρά ταύτα, διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας -πράγμα που μοιάζει απίθανο- τότε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα: η Ελλάδα θα πρέπει να εκπονήσει ένα δικό της εθνικό σχέδιο σωτηρίας.
Αυτή είναι η κατάσταση. Τα πράγματα δεν πάνε άλλο. Η Ελλάδα βουλιάζει. Η απερίγραπτη αυτή κυβέρνηση, που απλώς υπογράφει μνημόνια χωρίς να βγάζει άχνα, πρέπει να ανατραπεί άμεσα.
*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας
ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=25843