Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

30 - 31 Μαίου 1941 : '' Εντολή εξετελέσθη " ! Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης έληξε και άρχισε η κατοχή ...αλλά και η αιματοβαμμένη Αντίσταση όλων εκείνων γνωστών και άγνωστων ηρώων , μόλις ' Αρχιζε ...



30 -31 Μαίου Χανιά : 

Οι Γερμανοί καταδιώκουν τα συμμαχικά στρατεύματα και προσβάλλουν βόρεια από την ΄Ιμβρο τη μηχανοκίνητη 1η Ταξιαρχία . 
Δεν πραγματοποιήθηκαν όμως αεροπορικές επιθέσεις , γεγονός που διευκόλυνε τις υποχωρήσεις τους .
Ο Φράυμπεργκ με τους επιτελείς του και το ελληνικό κλιμάκιο αναχώρησαν με δύο αεράκατους . 
Τη Διοίκηση των δυνάμεων που παρέμεναν στην Κρήτη ανέθεσε ο Φράυμπεργκ στον Υποστράτηγο Ουέστον . Οι δυνάμεις της Κρήτης που ήταν προς αναχώρηση από τα Σφακιά , περιελάμβαναν μερικές εκατοντάδες ΄Ελληνες από τα τάγματα που είχαν διαλυθεί , καθώς και ένοπλους πολίτες . Περίπου 4.000 μάχιμα τμήματα από Βρετανούς , Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς , καθώς και 5.000 άνδρες των σωμάτων και υπηρεσιών , παρέλαβαν τα βρετανικά πλοία . Οι υπόλοιπες δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν , παραδόθηκαν στους αλπινιστές ή κατέφυγαν στα βουνά της Κρήτης όπου παρέμειναν πολλούς μήνες .
30 - 31 Μαίου Ρέθυμνο : Στην περιοχή του αεροδρομίου οι στρατιώτες που έχουν απομείνει συνεχίζουν την πολεμική τους δράση . Κυκλώνονται όμως και αναγκάζονται να παραδοθούν στους Γερμανούς με το Διοικητή Κάμπελ και την υπόλοιπη αυστραλιανή δύναμη της περιοχής . 
Ο Αντισυνταγματάρχης Κάμπελ είχε ενημερώσει προηγουμένως τους αξιωματικούς του και είχαν συμφωνήσει να παραδοθούν . Αυτή ήταν λύση ανάγκης , αφού η άμυνα που μπορούσαν να προτάξουν με την έλλειψη πυρομαχικών , θα μπορούσε να κρατήσει μόλις μία ώρα και μάλιστα με μεγάλες θυσίες . Μικρός αριθμός αξιωματικών και οπλιτών καταφεύγουν στα γειτονικά βουνά .
Οι αιχμάλωτοι κάτω από άθλιες συνθήκες μεταφέρθηκαν στην Γερμανία . Οι ΄Ελληνες χωροφύλακες με ανάλογη μεταχείριση μεταφέρθηκαν στην Αθήνα απ ΄ όπου τους άφησαν ελεύθερους .
30 - 31 Μαίου Ηράκλειο : Στις 30 Μαίου ο Υποστράτηγος Λιναρδάκης υπέγραψε την ανακωχή με το Γερμανό Διοικητή και ζητήθηκε η κατάπαυση των Βομβαρδισμών . Το απόγευμα της ίδιας μέρας το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Βίττμαν που κινούνταν από το Ρέθυμνο , συνάντησε τα τμήματα του Συνταγματάρχη Μπρόγιερ . Συνεχίζοντας την κίνησή του έφτασε κατά τις νυχτερινές ώρες στην Ιεράπετρα και συναντήθηκε με τα ιταλικά τμήματα που είχαν καταλάβει το νομό Λασιθίου . Από τον Ιούνιο ως τα τέλη Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου άρχισε η τμηματική απόλυση των αξιωματικών και οπλιτών που είχαν μεταφερθεί στο μεταξύ στην ηπειρωτική Ελλάδα . 
Από τους αξιωματικούς και τους οπλίτες που διέθεταν οπλισμό , καθώς και τις ντόπιες ομάδες πολιτών , σχηματίστηκαν καθ ΄όλη την Κρήτη οι δυνάμεις αντίστασης , που πρόσφεραν πολλά στο συμμαχικό αγώνα . Την επομένη ο Γερμανός Υποστράτηγος Ζερ ανέφερε στον Χίτλερ " εντολή εξετελέσθη " . 
΄Εληξε έτσι μια από τις πιό παράδοξες μάχες του Β ΄ παγκοσμίου πολέμου , με πλήρη επικράτηση των γερμανικών δυνάμεων . Οι απώλειες βέβαια του σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών υπήρξαν οδυνηρές και οι μονάδες τους μετατράπηκαν σε μονάδες τακτικού στρατού .΄Οταν μάλιστα ο Χίτλερ παρασημοφορούσε τον τον Πτέραρχο Στουντέντ , του είπε με έμφαση : '' H Kρήτη απέδειξε ότι οι αλεξιπτωτιστές ανήκουν πιά στο παρελθόν '' .
Το γερμανικό ανακοινωθέν της ίδιας μέρας αναφέρει : '' Η μάχη της Κρήτης έληξε . Ολόκληρη η νήσος είναι απαλλαγμένη εχθρού . Γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το τελευταίο στήριγμα των ηττηθέντων Βρετανών , τον λιμένα Σφακιά ''. Στις 2 Ιουνίου επίσης το βρετανικό Υπουργείο Πολέμου έκανε γνωστά στον κόσμο τα ακόλoυθα : 
" ' Επειτα από 12 ημέρας του αναμφιβόλως σκληρότερου αγώνα του πολέμου , αποφασίστηκε να αποσύρωμεν τα στρατεύματά μας από την Κρήτη '' .
Πηγή : Γεωργίου Ι . Παναγιωτάκη “ Ντοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης 1941 – 45 “

Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης έληξε και άρχισε η κατοχή ...αλλά μαζί η αιματοβαμμένη Αντίσταση όλων εκείνων γνωστών και άγνωστων ηρώων , που μόλις ' Αρχιζε ...mariarosa

30 MAIOY 1941 - Πρώτη πράξη Αντίστασης Από 2 νέους τότε - τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα -

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. 
Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. 
Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…
Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. 
Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.
Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.
Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.
Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/146#ixzz2UjqtB8sW