Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

‎1η του Μάρτη σήμερα κι ο πρώτος μήνας της άνοιξης έφερε στην Ελλάδα του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ , λαβωμένα τα χελιδόνια της ... όπως ο Κρόνος η Ελλάδα τρώει όλοένα και περισσότερο τα παιδιά της ... Ο Μήνας Μάρτης έφερε λαβωμένα τα χελιδόνα ... ένας οιωνός που πρέπει όλους να μας προβληματίσει ... μα πιό πολύ την άρχουσα Κρόνια τάξη να συνετίσει ...



ΛΑΡΙΣΑ

Τραγωδία: Νεκροί δύο φοιτητές νεκροί, τρεις ακόμη σε κώμα από αναθυμιάσεις

Τραγωδία: Νεκροί δύο φοιτητές νεκροί, τρεις ακόμη σε κώμα από αναθυμιάσεις
Ανείπωτη είναι η τραγωδία που συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης στη Λάρισα με δύο νέα παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους κι ακόμη τρία να βρίσκονται στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.
Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, τα πέντε νεαρά άτομα βρισκόταν σε σπίτι σε κεντρικό σημείο της Λάρισας και είχαν ανάψει μία αυτοσχέδια εστία -«σαν ψησταριά» ή μαγκάλι, όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες- προκειμένου να ζεσταθούν.
Σύμφωνα με το onlarissa.gr, όλοι οι φοιτητές βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα, στη συνοικία της Φιλιππούπολης, επί της οδού Παπαζαχαρίου. Το σπίτι νοίκιαζαν οι δύο φοιτητές ενώ οι άλλοι τρεις ήταν επισκέπτες.
Φίλη τους που τους αναζητούσε τις τελευταίες ώρες, πήγε στο διαμέρισμα και με τη βοήθεια της σπιτονοικοκυράς μπήκε στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πέντε νεαροί. Οι δύο είχαν αφήσει ήδη την τελευταία τους πνοή, ενώ οι άλλοι τρεις ήταν σε άσχημη κατάσταση, πιθανότατα από τις αναθυμιάσεις.

Ένας γιατρός που έμενε κοντά, έδωσε τις πρώτες βοήθειες στους νεαρούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μία φίλη τους πήγε στο σπίτι, προκειμένου να τους επισκεφθεί αλλά αν και χτυπούσε επίμονα το κουδούνι δεν άνοιγαν. Τελικά όταν η πόρτα άνοιξε με το κλειδί της σπιτονοικοκυράς αντίκρισαν μέσα τους πέντε αναίσθητους νεαρούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν ήδη νεκροί, όπως διαπιστώθηκε.
Οι υπόλοιποι τρεις, μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται οι δυο σε κωματώδη και ο ένα σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας.
Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και τα αίτια για την τραγωδία ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας αλλά πιθανότατα οι αναθυμιάσεις να δηλητηρίασαν τα παιδιά.

Θύελλα αντιδράσεων για την τραγωδία με τους φοιτητές

Δύο σπουδαστές νεκροί και άλλοι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 20:57

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Άνδρες της Πυροσβεστικής στο σπίτι των άτυχων φοιτητών στη Λάρισα.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση του θανάτου των δύο φοιτητών στη Λάρισα. Οι νεαροί έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από αυτοσχέδια εστία ενώ ακόμα τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των σπουδαστών, σημειώνει πως το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή  στις ζωές των περισσοτέρων πολιτών.
Αντιδράσεις και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως η πολιτική της λιτότητας και της φτώχειας που αποφασίζει η τρόικα και υλοποιεί η συγκυβέρνηση των τριών «προθύμων» Σαμαρά – Βενιζέλου - Κουβέλη πέρα από τη δυστυχία και την εξαθλίωση, σπέρνει και το θάνατο.
«Νεαρά παιδιά που τα έστειλαν οι οικογένειές τους να σπουδάσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή νεκρά τα μισά, διασωληνωμένα στην εντατική τα υπόλοιπα, επειδή στα πλαίσια του δόγματος Α. Γεωργιάδη “όσοι δεν προσαρμόζονται πεθαίνουν”, δοκίμασαν να ζεσταθούν με ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι», τονίζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότιας Μαριάς, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των φοιτητών, ανέφερε επέρριψε ευθύνες σε τρόικα και κυβέρνηση, σημειώνοντας πως για ακόμη μια φορά, θεώρησαν πιο σημαντική την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσου του υπέρογκου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, επεσήμανε πως ο χαμός των δύο φοιτητών στη Λάρισα αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας. Παράλληλα επανέλαβε το αίτημά του για κατάργηση του ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή: «Έλληνες πεθαίνουν για να συλλέγει φόρους ο Στουρνάρας και να τους αποδίδει στη Μέρκελ. Χιλιάδες αυτοκτονίες, παιδιά που καίγονται από ξυλόσομπες και σκάνε από αναθυμιάσεις. Η συνέχεια της ανθρωποκτόνου μνημονιακής πολιτικής ισοδυναμεί με έγκλημα και προδοσία».
Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σημειώνει ότι από λάθος πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές. Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο Σύλλογος ζητεί αλλαγή της πολιτικής, η οποία έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες.
«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πάνω από όλα είναι η ζωή των Ελλήνων και όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας», αναφέρει ο ΙΣΑ, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδιαφορία» του κράτους.
 «Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά μέσα σε ένα χειμώνα, πληρώνεται με αίμα αθώων η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι το δικαίωμα στη φθηνή και ασφαλή θέρμανση είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας έλαβε ομόφωνα σήμερα την απόφαση να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των σωρών των δύο φοιτητών στους τόπους καταγωγής τους.
Παράλληλα αποφασίστηκε αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης του σώματος και εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας με κεριά που έκαναν στο κέντρο της πόλης φοιτητές των ΤΕΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων διαμαρτυρίας εκδόθηκαν από φορείς της Λάρισας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε απόψε και μπροστά στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ της πόλης.
Οι σπουδαστές διαμαρτυρήθηκαν για τη λιτότητα η οποία, όπως αναφέρουν, οδήγησε τους δύο νεαρούς στο θάνατο και άλλους τρεις στην εντατική, καθώς επίσης για την ανεργία που πλήττει τους νέους.
To χρονικό της τραγωδίας
Συνολικά πέντε νεαρά άτομα, τα οποία σπούδαζαν στο ΤΕΙ Λάρισας, βρίσκονταν σε μονοκατοικία σε κεντρικό σημείο της Λάρισας και είχαν ανάψει μία αυτοσχέδια εστία -«σαν ψησταριά» ή μαγκάλι- προκειμένου να ζεσταθούν.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, μία φίλη των νεαρών πήγε στο σπίτι, προκειμένου να τους επισκεφθεί, ωστόσο αν και χτυπούσε επίμονα το κουδούνι δεν άνοιγαν.
Όταν κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα με το κλειδί της σπιτονοικοκυράς αντίκρισαν τους πέντε αναίσθητους νεαρούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν ήδη νεκροί, όπως διαπιστώθηκε.
Σύμφωνα με την σπιτονοικοκυρά, οι σπουδαστές δεν είχαν χρήματα για πετρέλαιο. «Φέτος, τι θα γίνει παιδιά, θα πάρουμε πετρέλαιο, τα ρώτησα. Κανόνισε για σένα, εμείς δεν παίρνουμε, αν έχει πολύ κρύο θα δούμε, μου απάντησαν», δήλωσε στις κάμερες.
Σήμερα αναμένεται να γίνει η νεκροτομή των δυο άτυχων νέων από τα Χανιά και την Χαλκίδα, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις για την διαπίστωση των ακριβών αιτιών του θανάτου τους.
Οι υπόλοιποι τρεις νεαροί από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.  Όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί, οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.
Ο ένας εξ αυτών που αρχικά η κατάσταση του θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τελικά μεταφέρθηκε επίσης στην ΜΕΘ, με μάσκα οξυγόνου ενώ οι άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι.
Τα αίτια της τραγωδίας ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.
............................................
«Κύριε Στουρνάρα, από λάθος πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών αλλαγή της πολιτικής, «που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας».
Την απόφαση να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των σωρών των δύο άτυχων φοιτητών του ΤΕΙ που έχασαν την ζωή τους από αναθυμιάσεις που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι στους τόπους καταγωγής τους, έλαβε ομόφωνα την Παρασκευή το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. 
Παράλληλα αποφασίστηκε αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης του σώματος και εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας με κεριά που έκαναν στο κέντρο της πόλης φοιτητές των ΤΕΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ άλλη πορεία διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων διαμαρτυρίας εκδόθηκαν από φορείς της πόλης.
«Κύριε Στουρνάρα, από λάθος πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών αλλαγή της πολιτικής, «που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας», προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν, ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες. 
«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πάνω από όλα είναι η ζωή των Ελλήνων κι όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας», αναφέρει ο ΙΣΑ, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδιαφορία» του κράτους.
«Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά μέσα σε ένα χειμώνα, πληρώνεται με αίμα αθώων η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου», σημειώνει και προσθέτει ότι το δικαίωμα στη φθηνή και ασφαλή θέρμανση είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Ο θάνατος των δύο φοιτητών έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων. 
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο φοιτητών και τη δύσκολη κατάσταση των άλλων τριών συναδέλφων τους εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι «αυτό το τραγικό συμβάν είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσότερων Ελλήνων». 
Στην πολιτική «λιτότητας και φτώχειας» αποδίδουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τους τραγικούς θανάτους των δυο φοιτητών στη Λάρισα από αναθυμιάσεις, και εξαπολύουν σκληρή επίθεση στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης. Καταδικάζοντας τον Έλληνα πολίτη σε σκληρή φτώχεια, ουσιαστικά του στερεί ακόμα και αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι η θέρμανση», σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.
Ο χαμός των δύο φοιτητών στη Λάρισα αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για κατάργηση του ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.
Πηγή:http://www.skai.gr/news/greece/article/225030/adidraseis-gia-ton-thanato-ton-foititon-sti-larisa/ 

του Δ.Τσιριγώτη 
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη ρύπανση λόγω της αιθαλομίχλης που εκλύεται κυρίως  από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ...



Κάποιοι αυστηροί ανθρωποκριτές επίσης λένε ότι αυτοί που ανάβουν τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ή που καίνε ότι βρούν μπροστά τους δεν έχουν οικολογική και κοινωνική συνείδηση. Πρέπει όμως να σκεφτούν ότι το κάνουν αυτό γιατί κρυώνουν και όχι από ρομαντισμό.(υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που έχουν πάρει ανάποδες και εκφράζουν μια τάση του τύπου ΄΄δεν πληρώνω΄΄ ) . Πώς να ζητήσεις κοινωνική συνείδηση από κάποιον όταν πρίν τον έχεις εξαθλιώσει ;  Ο καμένος, τον καπνό θα φοβηθεί;

Να γιατί  πρέπει να καταργηθούν αμέσως οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πηγών θέρμανσης .Τελικά ακόμα και η αιθαλομίχλη έχει πολιτικές ρίζες, .Επιτέλους ας σταματήσει να πληρώνει ο λαός όλα τα σπασμένα. Γιατί η εξαθλίωση μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αδιαφορία  για την ζωή ημών και αλλήλων. Όταν κάποιος έχει γίνει ,ο ίδιος κομμάτια,  είναι αναμενόμενο να θεωρεί ότι όλα πρέπει να γίνουν «στάχτη και μπούρμπερη».
                                             Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός
Περισσότερα εδώ :