Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Καλό ταξίδι Άλκη Αλκαίε.


Καλό ταξίδι Άλκη Αλκαίε.
...Τρικάταρτο η αγάπη σου
και ο καιρός αρμύρα
μια Κυριακή σ΄αντίκρισα
και μού΄κλεψες το φως μου
ό,τι με πνίγει ν΄αγαπώ
είν΄η δική μου μοίρα
καλά ταξίδια, μάτια μου,
στις θάλασσες του κόσμου ...
Μουσική : Θάνος Μικρούτσικος
Όταν ο άνεμος φυσά
κι οι άνθρωποι σωπαίνουν
κάτι σκιές με προσκαλούν
στις έρημες μαρίνες
τα πλοία των ερώτων μας
μου δείχνουν που πεθαίνουν
και τριγυρνούν στην πλώρη τους
νεράιδες και σειρήνες

Πάνω στον πάγκο ενός καφέ
τα βρόχινα τους μάτια
για τα ναυάγια με ρωτούν
και της ζωής το ψέμα
κι εγώ δειλά τους απαντώ
κοιτώντας τα κατάρτια
η δύση κι η ανατολή
έχουν το ίδιο αίμα

Έτσι στα καθημερινά
αμήχανοι γυρνάμε
παιδιά που παίζουν στη βροχή
με τρυπημένη μπάλα
μα κάποιος γέρος ναυτικός
μας είχε πει θυμάμαι
πως πάντα μέσα μας θα ζουν
τα μπάρκα τα μεγάλα

Τρικάταρτο η αγάπη σου
και ο καιρός αρμύρα
μια Κυριακή σ΄αντίκρισα
και μού΄κλεψες το φως μου
ό,τι με πνίγει ν΄αγαπώ
είν΄η δική μου μοίρα
καλά ταξίδια, μάτια μου,
στις θάλασσες του κόσμου ...
Καλό ταξίδι Άλκη Αλκαίε... mariarosa

Για τον Άλκη Αλκαίο
«Σκέπασε αρμύρα το γυμνό κορμί σου /σου `φερα απ΄ τους Δελφούς γλυκό νερό
στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου / και πριν προλάβω τρις να σ΄ αρνηθώ /
σκούριασε το κλειδί του παραδείσου» (Ερωτικό – Με μια πιρόγα)
 Θα αρκούσε και αυτό το τετράστιχο για να μείνει ο στιχουργός και ποιητής Αλκης Αλκαίος, στην ιστορία της νεότερης ελληνικής μουσικής. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ακάματος εργάτης της ποίησης και της στιχουργικής ο Αλκης Αλκαίος κατόρθωσε τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια να αφήσει ένα σημαντικότατο έργο το οποίο συνοδεύτηκε από ελάχιστες συνεντεύξεις, εμφανίσεις.
 Περιεκτικός και συμπυκνωμένος στον λόγο του, με έντονη την πολιτική και κοινωνική συνείδηση στο έργο του γράφει ως παγκόσμιος πολίτης, χωρίς παράλληλα να γυρίζει την πλάτη του στην καθημερινότητα. Με μαρξιστικό υπόβαθρο στους στίχους του ο Αλκης Αλκαίος αλλά και επηρεασμένος από ποιητές όπως είναι ο Καρυωτάκης, κατόρθωσε να παντρέψει το πραγματικό με το υπερρεαλιστικό. Το καθημερινό με το διαχρονικό.
 Ευτύχησε να συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Θάνο Μικρούτσικο, η γνωριμία τους χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 70, μια γνωριμία και συνεργασία που κατέθεσε τους δίσκους ορόσημα «Εμπάργκο» και «Στου αιώνα την παράγκα», Νότη ΜαυρουδήΣωκράτη ΜάλαμαΜίλτο ΠασχαλίδηΒασίλη Παπακωνσταντίνου,Μπάμπη Στόκα με τον οποίο έκαναν και τον τελευταίο του δίσκο.
 Από το πρώτο τραγούδι που δισκογράφησε με τίτλο «Φλεβάρης 1848» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη έως σήμερα ο Αλκης Αλκαίος παρέμεινε ένας διανοούμενος  στιχουργός – ποιητής που ότι είχε να πει και να δηλώσει το έκανε μέσα από την δουλειά του.
 Λιτός, αποτραβηγμένος, αληθινός δημιουργός, έγραψε για τον άνθρωπο με ειλικρίνεια, έγραψε αυτό που έβλεπε και ένιωθε, χωρίς εκπτώσεις. Λαϊκός ποιητής με την αυθεντική ερμηνεία του όρου μοναδικός εικονοπλάστης, δημιουργούσε ιστορίες που ο καθένας μπορούσε να ήταν πρωταγωνιστής. Φθάνει να είχε καθαρή καρδιά και ματιά. Ο Αλκης Αλκαίος ήταν παράλληλα ερωτικός. Αλλά και εδώ με τον δικό του τρόπο. Χωρίς να λαϊκίζει, χωρίς σλόγκαν στους στίχους του. Απευθύνονταν σε αυτούς όπου ο έρωτας αποτελεί βίωμα, βίωμα βαθύ, φέρνει ρίγη και πυρετό, σε κάνει να τρέμεις. Οι υπόλοιποι ας προσπεράσουν.πηγή:


....Ο Αλκης Αλκαίος, ο στιχουργός του τραγουδιού "ρόζα " όπως και δεκάδων άλλων επιτυχιών, έφυγε σε ηλικία 63 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Στην πατρίδα του στην Πάργα (γεννήθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα αλλά πολιτικογραφήθηκε κάτοικος Πάργας) θα γίνει αύριο η κηδεία του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Βαγγέλης Λιάρος.
Για πρώτη φορά η υπογραφή του εντοπίζεται σε ένα μικρό δοκίμιο για τον ποιητή Κ.Γ.Καρυωτάκη που κυκλοφόρησε το 1967. Το 1973 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ του Θάνου Μικρούτσικου το βιβλίο του «Εμπάργκο - Ποιήματα», απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η γνωριμία του με τον Θάνο Μικρούτσικο που οδήγησε σε ιστορικές στιγμές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού με σημαντικές δισκογραφικές δουλειές, όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996).
Την υπογραφή του βρίσκουμε επίσης σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Χρήστου Θηβαίου, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα κ.ά.Μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι η «Ρόζα», «Ερωτικό (Με μια πιρόγα), «Να γράφεις , να τηλεφωνείς», «Θέατρο Σκιών», «Πάντα γελαστοί» και άλλα.
Έζησε μακριά από τη δημοσιότητα και τις δημόσιες εμφανίσεις. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, εξαρχής αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο γραφής, ωστόσο παραμένοντας σχετικά ολιγογράφος.
Ακολουθεί βίντεο με τον Θάνο Μικρούτσικο να μιλάει για τον Άλκη Αλκαίο, σε εκδήλωση στον ΙΑΝΟ.

Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Σαν να μη σ΄ έχασα ποτέ, να `μαστε πάλι
Όλα έχουν μείνει όπως τ΄ άφησες πριν χρόνια
Το ροζ φουλάρι σου το ρίμελ κι η κολώνια
Που κι αν ξεθύμανε μου φέρνει πάντα ζάλη

Σαν να μη σ΄ έχασα ποτέ, σπάστα και ρίχτα
Τα λόγια που `λεγες η αγάπη πριν ραγίσει
Δε σε ρωτώ αν ήρθες μόνο για μια νύχτα
Μα σ΄ αγαπώ κι ας σ΄ έχουν χίλιοι περπατήσει

Δωσ΄ μου φωνή δώσε μου χρώμα
κι ασε με πάλι να καώ
Αντέχω για ένα γύρο ακόμα
η αγάπη θέλει σ΄ αγαπώ

Δωσ΄ μου φωνή δώσε μου χρώμα
κι όνειρο γίνε πλάνο μου
Πόσο μελό να γίνω ακόμα
για να κολλήσεις πάνω μου.

Σαν να μη σ΄ έχασα ποτέ, νάμαστε πάλι
Στρώνω όπως πάντα για δυο άτομα τραπέζι
Το δίσκο βάζω που σου άρεσε να παίζει
Και σε κερνώ απ΄ το στερνό μου το μπουκάλι

Σαν να μη σ΄ έχασα ποτέ, στήνω σκακιέρα
Να ξανακάνεις χίλια ματ στην ευτυχία
Σαν στρατιωτάκι σου έτοιμο για θυσία
Στα άγρια μεσάνυχτα σου λέω καλημέρα

Δωσ΄ μου φωνή δώσε μου χρώμα
κι ασε με πάλι να καώ
Αντέχω για ένα γύρο ακόμα
η αγάπη θέλει σ΄ αγαπώ

Δωσ΄ μου φωνή δώσε μου χρώμα
κι όνειρο γίνε πλάνο μου
πόσο μελό να γίνω ακόμα
η αγάπη θέλει "σ΄ αγαπώ"
...Έσβησε ο Άλκης Αλκαίος, ο ποιητής των στιχουργών ..
Ο μεγάλος ποιητής και στιχουργός διαμαντιών», που τραγουδήσαμε όλοι τα τελευταία 30 χρόνια.
Αδελφοποιτός με τον Θάνο Μικρούτσικο έχτισε μαζί του μιά συγκλονιστική διαδρομή, που ξεκίνησε με το «Ερωτικό» (την περίφημη «Πιρόγα» με τον Μανόλη Μητσιά), πέρασε απ’ το «Κακόηθες Μελάνωμα» (γραμμένο για τον μεγάλο διανοητή Νίκο Πουλαντζά που αυτοκτόνησε στο Παρίσι), έκανε στάση στου «Αιώνα την παράγκα» (με την τεράστια φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου) για να κορυφωθεί με το «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» και, φυσικά, με τη «Ρόζα», που έγινε οιονεί εθνικός ύμνος.
Ο Αλκαίος κρατήθηκε πάντα μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη, δε μίλησε ποτέ δημόσια. Όσο διακριτικά έζησε, άλλο τόσο βίωσε και τη μάχη με τον καρκίνο. Τον πολέμησε χωρίς μεμψιμοιρίες και έχασε τη μάχη στα 63 του.
Η πρώτη του συνεργασία (πριν τον ανακαλύψει ο Μικρούτσικος) ήταν με το Νότη Μαυρουδή.
Στίχους του μελοποίησαν ακόμη ο Μάριος Τόκας, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στην Πάργα.php/esv.http://www.aixmi.gr/indexhse-alkhsalkaios/

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ .

H νοσηλεύτρια που έσωσε 2.500 παιδιά από τους ναζί 

Δείτε τη νοσηλεύτρια που έσωσε 2.500 παιδιά από τους ναζί

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του "Έθνους" το γκέτο της Βαρσοβίας στοιβάχτηκαν μέσα σε λίγα τετραγωνικά κάπου 400.000 άνθρωποι, η μοίρα των οποίων ήταν προδιαγεγραμμένη. Χιλιάδες εκτελέστηκαν ή εστάλησαν για να καταλήξουν στα κρεματόρια.
Ζωή σε ένα βάζο... Μια αληθινή ιστορία, υπόμνηση της φρίκης που έζησε ο κόσμος, αλλά και σύμβολο προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Είναι η ιστορία της Ιρένα Σέντλερ, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα χρόνια του παγκοσμίου πολέμου διέσωσε από τα κρεματόρια των ναζί 2.500 παιδιά εβραϊκών οικογενειών και βοήθησε να διαφύγουν από το γκέτο της Βαρσοβίας. Μια ατελείωτη λίστα παιδιών για τα οποία η Ιρένα Σέντλερ μετά τον πόλεμο ξεκίνησε αγώνα για να τα παραδώσει πίσω στις οικογένειές τους, όσες είχαν βέβαια επιζήσει. Τα προσωπικά στοιχεία κάθε παιδιού είχαν φυλαχτεί μέσα σε μικρά βάζα τα οποία επιμελώς έθαβε στη γη για να μη βρεθούν από τα Ες-Ες ή την Γκεστάπο.
Με τα χρόνια η ιστορία της πέρασε στη λήθη μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα. Η ζωή της έγινε ταινία, πολλοί υποστηρικτές προωθούν σήμερα διεθνώς το Irena Sender Project με την παρουσίαση του έργου της και διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης. Μέσα από το Διαδίκτυο προωθούν τη δημοσιοποίηση της ιστορίας με στόχο να γίνει γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εις μνήμην των εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκαν.
Η Ιρένα Σέντλερ, όσο ήταν εν ζωή, έλαβε πολλές διακρίσεις, ενώ προτάθηκε και για το βραβείο Νόμπελ.




Οσο ακόμα ήταν εν ζωή, η Ιρένα Σέντλερ αναγορεύθηκε με τον τίτλο «Δίκαιος των Εθνών» από το Ιδρυμα Γιαν Βάσεμ, τιμήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και έλαβε πολλές διακρίσεις. Το 2007 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Λίγο πριν από τον θάνατό της στις 12 Μαΐου του 2008, σε μια εκδήλωση η 98χρονη ?πλέον- Ιρένα έλεγε ότι «κάθε παιδί που σώθηκε με τη βοήθειά μου και όλων των υπολοίπων, που δεν είναι πλέον στη ζωή, είναι κυρίως η αιτιολογία της ύπαρξής μου σε αυτή τη γη και όχι λόγος για τιμές». Σήμερα, με όχημα το όνομά της αναδεικνύεται μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης.
Κοντά στους Εβραίους
Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1910 στη Βαρσοβία, η Ιρένα Σέντλερ είχε ρωσική καταγωγή ενώ από την παιδική της ηλικία βρέθηκε κοντά στις οικογένειες Εβραίων, καθώς ο πατέρας της ήταν άλλωστε από τους ελάχιστους ιατρούς που περιέθαλπε Εβραίους.
Η ίδια στα χρόνια του πολέμου βρέθηκε νοσηλεύτρια στην υπηρεσία Πρόνοιας στη Βαρσοβία και βίωσε τον εκτοπισμό των Εβραίων, και τον αποκλεισμό τους στο τρομερό γκέτο της πόλης. Εκεί μέσα σε λίγα τετραγωνικά στοιβάχτηκαν κάπου 400.000 άνθρωποι. Η μοίρα τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Χιλιάδες εκτελέστηκαν ή εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να καταλήξουν στα κρεματόρια.
Η Ιρένα Σέντλερ, με την κάλυψη που της παρείχε η στολή της νοσοκόμας, έμπαινε στο γκέτο της Βαρσοβίας προσπαθώντας να διασώσει τα παιδιά, καθώς έβλεπε ότι τα περιθώρια επιβίωσης συνεχώς στένευαν. Μια επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη, τόσο λόγω των γερμανικών μέτρων όσο και επειδή εκείνο που ζητούσε από τις οικογένειες ήταν τραγικό. Να της εμπιστευθούν τα παιδιά τους με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τα διασώσει. 
Κάποια στιγμή, η ηρωίδα συνελήφθη, βασανίστηκε από τους Γερμανούς και τυχαία γλίτωσε την εκτέλεση. Οταν η Πολωνία απελευθερώθηκε η Σέντλερ ξεκίνησε αγώνα για να εντοπίσει τις οικογένειες των παιδιών. Πολλές φορές ματαίως, καθώς είχαν εκτελεστεί. Σε πολλές περιπτώσεις κατάφερε τα παιδιά να υιοθετηθούν. Από το 2008 που πέθανε μέχρι και σήμερα, τα παιδιά που είχε διασώσει δεν έπαψαν να διαδίδουν το μεγαλειώδες έργος της. «Διέσωσε όχι μόνα εμάς αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τις γενεές που θ' ακολουθήσουν» έλεγε χαρακτηριστικά μια επιζήσασα κυρία στην εφημερίδα «New York Times».

Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/251819/deite-ti-nosileytria-poy-esose-2500-paidia-apo-toys-nazi#ixzz2EfbTqx2P


Αντ΄αυτού Απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπαρόζο-Ρομπέι-Σούλτς παραλαμβάνουν το Βραβείο
Μπαρόζο-Ρομπέι-Σούλτς παραλαμβάνουν το Βραβείο

Σε μια δύσκολη συγκυρία για το έργο τής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι ηγέτες 20 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων παρέστησαν σήμερα στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο παρέλαβαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παρών στην τελετή ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ηχηρή ήταν η απουσία στο Όσλο του Βρετανού πρωθυπουργού.
Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τον ρόλο της στη μεταμόρφωση της Ευρώπης, «από ήπειρο του πολέμου, σε ήπειρο της ειρήνης».
Το Βραβείο δόθηκε στους τρεις προέδρους, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο ιστορικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διατήρηση της ειρήνης, τόνισε, στην ομιλία του, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε το ευρώ ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα ενότητας στην εξηντάχρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. «Πρέπει να υπεραμυνθούμε του ευρώ» δήλωσε ρακτηριστικά εν μέσω χειροκροτημάτων ο Μπαρόζο. Ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει άμεσα να λάβει αποφάσεις για την Συρία.
Τα χρήματα από το έπαθλο, ύψους 930.000 ευρώ, θα διατεθούν σε προγράμματα αρωγής για την βοήθεια παιδιών που ζούν σε εμπόλεμες ζώνες.πηγή: