Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

"Πήραμε την επιστολή Σαμαρά, περιμένουμε τώρα τις άλλες"...

- Καμία ένδειξη για το αν θα δοθεί τελικά η έκτη δόση που είναι παγωμένη από τον Σεπτέμβρη
- Λάβαμε την επιστολή Σαμαρά και αναμένουμε τις άλλες, λέει εκπρόσωπος της Επιτροπής
- "Θα δούμε"... λέει ο Σόιμπλε ενώ το ευρώ καίγεται και οι αγορές χτυπούν ανελέητα

Βήμα σημειωτόν πάλι από την Ευρώπη για την Ελλάδα ενώ οι αγορές χτυπούν γρήγορα και τα πλήγματα φτάνουν ως τη Γερμανία. Μόλις χθες υποβαθμίστηκε το Βέλγιο και εκτοξεύτηκε το κόστος δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, η οποία σκέφτεται προσφυγή στο Μηχανισμό Διάσωσης.
Ωστόσο αποφεύγουν να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα καθησυχάζοντας τις αγορές.
Ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος δήλωσε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, έχει λάβει την επιστολή του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητά η Ευρωζώνη, ως προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει την επιστολή και τόνισε πως, στην παρούσα φάση, δεν έχει κάποιο σχόλιο επί του περιεχομένου της, καθώς θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup.
O O. Mπαγί υπενθύμισε ότι το Eurogroup είχε ζητήσει επιστολές από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας και τόνισε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ των χωρών του ευρώ, οι οποίες και θα αποφανθούν για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Από την άλλη πλευρά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Τρίτη στο Eurogroup χωρίς να δώσει μία ιδέα για το αν η απόφαση θα είναι θετική για την Ελλάδα ή όχι. Πάντως είπε ότι περιμένουν να δουν την έκθεση της τρόικας και από εκεί και πέρα θα δουν τι θα κάνουν.
Στο μεταξύ έχει γίνει αδύνατος μέχρι και ο γερμανικός δανεισμός... πηγή :