Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι υγιείς να βγάλουν απόψε τον ζουρλομανδύα

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη

Ο κ. Γ. Παπανδρέου άνοιξε χθες την πόρτα του φρενοκομείου σαλπίζοντας προσκλητήριο προς νέους τροφίμους.
Όλα όσα συνέβησαν χθες αποτελούν την επιτομή του ψυχαναγκασμού.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εκείνα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος - η πλειοψηφία – που εξακολουθούν να χειροκροτούν τον αρχηγό τους, κατέπληξαν το πανελλήνιο με την προθυμία τους να «ταξιδέψουν» στον κόσμο των παραισθήσεων.
Με αποκλειστική τους ευθύνη όλοι όσοι κράτησαν χθες αυτή την παράφρονα στάση στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετέτρεψαν τη χώρα σε μια σκηνή θεάτρου του παραλόγου.
Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός τόσο στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα, κινούνται εκτός λογικής.
Με αποκορύφωμα την πρωτοφανή δήλωση, σύμφωνα με την οποία… χαίρεται ο κ. Παπανδρέου «διότι αυτή η ιστορία έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής».
Συνηθίζεται αυτή η συμπεριφορά σε περιπτώσεις βαριάς διαταραχής.
Δηλαδή να σηκώνεις τον κόσμο στο ποδάρι, να σπεύδουν κάποιοι να σε ηρεμήσουν και μετά να συμπεριφέρεσαι ως εάν να μην είχες περάσει ποτέ την κρίση.
Συνεχίζεις δηλαδή κανονικά τη ζωή σου σα να μην συνέβη τίποτε.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο κ. Βενιζέλος, που ξαφνικά, μόλις αποσύρθηκε το δημοψήφισμα – οπότε… ούτε γάτα, ούτε ζημιά – θεώρησε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει… συμφωνήσει (κάτι που δεν προέκυπτε από πουθενά) και με ύφος χιλίων οικονομολόγων, εξήγησε τα… δέκα βήματα για να (ξανα)σωθούμε!
Στην ίδια κατάσταση, σε ένα κλίμα ομαδικής παράκρουσης, σε παραλήρημα δηλαδή, οι ίδιοι βουλευτές που χειροκρότησαν τον Παπανδρέου όταν ανακοίνωνε δημοψήφισμα, χειροκρότησαν και όταν το απέσυρε!
Δεν μπορούμε, όμως, να δεχθούμε ότι όλοι πάσχουν από ψυχαναγκασμό.
Και επομένως, δεν μπορούμε να τους αθωώσουμε όλους ως έχοντες το ακαταλόγιστο.
Θα τους βόλευε, αλλά δεν γίνεται.
Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που το βράδυ της Δευτέρας, ενώ επέκειτο η συνάντηση των Καννών, κάθισαν και άκουγαν τον κ. Παπανδρέου να τους εξηγεί επί επτά (!) ώρες πόσο… καλό θα μας κάνει το δημοψήφισμα, είναι όλοι και όλες συνυπεύθυνοι/ες για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα και για τον εξευτελισμό που υπέστη το βράδυ της Τετάρτης.
Για την ακρίβεια είναι οι κυρίως υπεύθυνοι. Διότι ενώ γνώριζαν – όσοι γνώριζαν – πόσο καταστροφική ήταν η επιλογή πολιτικής επιβίωσης του Παπανδρέου, του επέτρεψαν να βγει από το δωμάτιο και να φύγει για τις Κάννες, ενώ όφειλαν να τον κρατήσουν κλειδωμένο έως ότου ορκιστεί πως δεν θα αποπειραθεί να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του φρενοκομείου στο εξωτερικό.
Μάλιστα, μετά από εκείνο το υπουργικό συμβούλιο – ολονυχτία (ου μην αλλά και παρωδία), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το υπουργικό συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ εκδήλωσε την στήριξή του στον πρωθυπουργό!
Εξ των υστέρων μας λένε ότι δεν συμφωνούσαν. Επομένως, είναι διπλά υπεύθυνοι. Πολύ περισσότερο που ουδείς και ουδεμία, παραιτήθηκε από το αξίωμά του/της.
Όταν διαγιγνώσκεις το πρόβλημα και όχι μόνο δεν κάνεις κάτι για να το αντιμετωπίσεις, αλλά δίνεις και τις (έστω ανόρεχτες) ευλογίες σου, είσαι ακόμη πιο επικίνδυνος από αυτόν που λειτουργεί καταστροφικά και αυτοκαταστροφικά.
Διότι όλα όσα έλεγε χθες ο Γ. Παπανδρέου ήσαν εκτός λογικής. Και επομένως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Δεν είναι δυνατόν να έχεις συμφωνήσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα δρομολογήσεις τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον εαυτό σου και λίγες ώρες αργότερα να λες το ακριβώς αντίθετο.
Αν δεν πρόκειται για βαρύ περιστατικό, τότε πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτική απάτη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα!
Ελπίζουμε απόψε να κάνουν κάποιοι το καθήκον τους, να βγάλουν (όσοι είναι υγιείς) τον ζουρλομανδύα και να μας απαλλάξουν από αυτόν τον σχιζοφρενικό βραχνά.

Ιλαροτραγωδία ! Ψήφο εμπιστοσύνης για να... παραιτηθεί ζήτησε χθες το βράδυ κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, στο τέλος μιας ημέρας όπου κυριάρχησαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι ανατροπές και οι μπλόφες.

Η Βουλή καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα... παραδώσει το πνεύμα
Ρεσιτάλ ακροβασιών από Παπανδρέου, Βενιζέλο, Σαμαρά
Ιλαροτραγωδία!

Η 3η Νοεμβρίου, από τις πρώτες κιόλας ώρες της, ήταν κατά κοινή ομολογία μια κακή ημέρα για την Ελλάδα. Από τις Κάννες, Μέρκελ και Σαρκοζί επέβαλαν στην ουσία τους όρους του δημοψηφίσματος λέγοντας πως από το αποτέλεσμά του θα εξαρτηθεί η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Η σκληρή στάση των Ευρωπαίων ηγετών προκάλεσε σοκ και παρά τις όποιες προσπάθειες να τηρηθούν τα προσχήματα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή.
Λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων ηγετών ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος σε γραπτή του δήλωση εξέφραζε -πια- αντιρρήσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος λέγοντας πως η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας.
Οι εξελίξεις πήραν ανεξέλεγκτη τροπή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση κατά τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επί ώρες κυκλοφορούσαν φήμες περί επικείμενης παραίτησης του Γ. Παπανδρέου, καθώς και για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. αποτελούμενης όμως από τεχνοκράτες - κυρίως τραπεζίτες.

Η πρόταση που διατύπωσε η Ν.Δ. περιλάμβανε τη συμφωνία για βραχύβια κυβέρνηση που θα αναλάμβανε να επικυρώσει τη δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές, έχοντας στο μεταξύ διασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Η στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού επισημοποιήθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η παρέμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί λέγοντας πως "δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς.
Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος".
Αναφερόμενος στη στάση της Ν.Δ. την καλωσόρισε και, μάλιστα, προανήγγειλε ότι οι Δ. Ρέππας και Ν. Αθανασάκης θα μεταβούν στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού ενώ ο ίδιος θα μιλούσε με τον Αντ. Σαμαρά "για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης".

Ομως λίγα λεπτά αργότερα η Ν.Δ. δήλωνε δια του εκπροσώπου της Γ. Μιχελάκη πως δεν περιμένουν κανέναν από το ΠΑΣΟΚ και πως δεν επίκειται κάποιου είδους συνάντηση μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων.
Αργά το απόγευμα ήταν πλέον σαφές πως ο Γ. Παπανδρέου δεν επρόκειτο να παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την επιχειρηματολογία του και ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας θυελλώδους όπως όλα δείχνουν συνεδρίασης. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ομιλία Παπανδρέου η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως άλλα συζήτησαν στο υπουργικό συμβούλιο και άλλα λέει ο πρόεδρος στην Κ.Ο., ενώ η Βάσω Παπανδρέου υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου πως είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Ακόμα και αν είχαν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αυτοί έκλεισαν γρήγορα. Ο Αντ. Σαμαράς εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, σκληρή επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου τον οποίο κατηγόρησε ότι "λέει ψέματα με απίστευτη ευκολία". Υποστήριξε πως δεν δέχθηκε και δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή μελών του κόμματός του. "Ζήτησα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων, υπό την πρωθυπουργία κάποιου προσώπου κοινής αποδοχής για να φτάσει η χώρα σε εκλογές αφού βγει το «αγκάθι» που λέγεται δανειακή σύμβαση και έκτη δόση" τόνισε.
"Ζητώ από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός και να διευκολύνει τις εξελίξεις" πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας πως η Ν.Δ. αποχωρεί από τη συζήτηση (σ.σ. όχι όμως και από την ψηφοφορία).
Στη δική του τοποθέηση ο Γ. Παπανδρέου διερωτήθηκε αν θα πέσει εξ ουρανού μια νέα κυβέρνηση. "Να παραιτηθεί έτσι μια κυβέρνηση; Είναι υπεύθυνο αυτό; Ή υπάρχει κάποια έτοιμη κυβέρνηση, που περιμένει;" σχολίασε για να προσθέσει:
"Άμεσα να αρχίσουν συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός τέτοιου σχήματος, ευρύτερα αποδεκτού, ικανού, που να υπηρετεί τις εθνικές ανάγκες της δύσκολης φάσης της χώρας και, μετά, έχοντας διασφαλίσει με το καλό την ομαλή πορεία της χώρας (...) να πάμε σε εκλογική διαδικασία".
"Δεν μπορούμε σ’ αυτή την περίοδο να αφήσουμε ένα κενό εξουσίας. Ας το κάνουμε λοιπόν το γρηγορότερο, αλλά ας γίνει σωστά, προσεκτικά, χωρίς κινδύνους για τη χώρα".http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=323235





Θα τον ρίξουν οι βουλευτές του; - Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία

-148 τα ως τώρα τα “ναι”:146 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συν τη Λούκα και την Έλσα
-Οι πέντε που ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας λένε πως δε θα στηρίξουν. Θα επιμείνουν ως το τέλος ή θα μεταπεισθούν;
-Ο Πρωθυπουργός καταγγέλλει ότι τους υποκινούν τραπεζικά συμφέροντα
Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι πλέον δεν υπάρχει το “όλον ΠΑΣΟΚ”. Το κόμμα που έχει την ικανότητα να συσπειρώνεται από την εξουσία, πάντα σε κρίσιμες στιγμές έχει και την “ικανότητα” να ανασύρει τις εσωκομματικές του έριδες.
Τις τελευταίες ώρες ήρθαν ξανά, όσο ποτέ πριν τον τελευταίο καιρό, στην επιφάνεια και πάλι οι πτέρυγες των “Παπανδρεϊκών”, των “Βενιζελικών”, οι εκσυγχρονιστές, οι παλιοί και οι νέοι “λοχαγοί”. Πολλοί λένε με νόημα ότι το “κάστρο πέφτει από μέσα” και τονίζουν ότι αυτό ξεκινάει από τη στιγμή που πλέον υπάρχει ευθύτατη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αρχηγού.
Για πολλούς ο Γ. Παπανδρέου είναι πλέον “εκτός κάδρου”. Το δείχνει πλέον ξεκάθαρα η κίνηση όσων ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα δεν απαιτούν να έχει εκείνος τα ηνία της. Ταυτόχρονα λένε με νόημα ότι οι κινήσεις βουλευτών που δεν θα περίμενε κάποιος να “βγουν μπροστά” λένε πολλά για κέντρα αποφάσεων που στέλνουν μηνύματα.
Η Μιλένα Αποστολάκη το ξεκαθάρισε, διαχώρισε τη θέση της και ανεξαρτητοποιήθηκε ρίχνοντας τον αριθμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κάτω από το όριο των 153 που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
“Θα κρίνω από όλα τα δεδομένα” έλεγε αργά χθες τη νύχτα η Εύα Καϊλή αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ παρόμοια στάση κρατούν Βάσω Παπανδρέου, Χαρά Κεφαλίδου, Τόνια Αντωνίου και Κατερίνα Μπατζελή.
Με όλα τα παραπάνω ο αριθμός των βουλευτών που είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν πέφτει στους 147. Μειώνεται ακόμη περισσότερο με δεδομένη τη διαφωνία και του κ. Λιντζέρη και έτσι δεν μιλάμε παρά μόνο για 146 βουλευτές.
Ωστόσο πρέπει να θυμηθούμε ότι η κ. Κατσέλη έχει πει ότι διαχώρησε τη θέση της την προηγούμενη φορά και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η Έλσα Παπαδημητρίου δηλώνει πως ίσως στηρίξει με τη δική της ψήφο.
(Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)
Και πάλι όμως ο αριθμός δεν ξεπερνάει τους 148. Εδώ κάποιοι όμως τονίζουν ότι δεν χρειάζονται 151 ψήφοι. Απλά μια παραπάνω ψήφος από τον μισό αριθμό επί των παρόντων βουλευτών στη ψηφοφορία, το γνωστό 50% +ένας δηλαδή.
Άλλοι πάλι με νόημα τονίζουν ότι μπορεί να μην έρθει καν... η Παρασκευή και τολμούν να προβλέψουν ακόμη και την ώρα... Αν γίνει κίνηση πριν την Παρασκευή, λένε, θα γίνει πριν τη συνάντηση στις Κάννες, πριν τις έξι το απόγευμα σήμερα.

Αριθμός που οδηγεί σε άμεσες εξελίξεις. Ειδικά από τη στιγμή που ορισμένοι προσθέτουν και τρία ακόμη ονόματα, αυτά των κυρίων Ανδρουλάκη, Σαλαγιάννη και Βαρβαρίγου.
Ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι ισορροπίες που θα παίξουν την κρίσιμη στιγμή ρόλο.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με ένα κόμμα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καταγγέλλει συμφέροντα και υποκινητές.
(Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και την απόφαση του Υπουργικού)
Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε “τι άλλαξε” και πρόσθεσε “γιατί λύσσαξαν” τα άλλα κόμματα και τα περισσότερα ΜΜΕ.
Ο ίδιος φωτογράφησε το ποιος και το τι λέγοντας: “κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή”
Αυτά εκτός κόμματος ή μήπως και εντός. Τα βέλη δεν στράφηκαν μόνο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και οι ευθεία κατηγορία για υπόγεια συμφέροντα ίσως ωθήσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο στα άκρα.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=104219&nslt=1&catid=9