Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ατιμωρησία για τους πολιτικούς, τιμωρίες για τους πολίτες

Τραγελαφικές και συνάμα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις εκτυλίσσονται πλέον στη χώρα, καθώς η μία εξαγγελία αναιρεί την άλλη, η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη και η κυβέρνηση δείχνει να έχει παραδοθεί σε ένα κύμα πανικού που εμποδίζει κάθε λογική σκέψη.

Χθες, πρώτη ημέρα της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα – και ενώ επισήμως γινόταν γνωστό ότι οι συζητήσεις με τον κ. Βενιζέλο έγιναν σε θετικό κλίμα – το αλαλούμ συνεχίστηκε σε όλα τα επίπεδα.

Με πρώτο και καλύτερο το υπουργικό συμβούλιο, που υποτίθεται ότι κατά την χθεσινή του συνεδρίαση θα ελάμβανε αποφάσεις σχετικά με τα ζέοντα θέματα του ενιαίου μισθολογίου, του φορολογικού και της εργασιακής εφεδρείας, αλλά κατέληξε σε μια ακόμη γεμάτη αοριστολογίες και ευχολόγια πρωθυπουργική ομιλία και στην έγκριση του νομοσχεδίου για την… αδειοδότηση των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Την τελευταία στιγμή έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ότι ουδείς ήταν έτοιμος να συζητήσει – και πολύ περισσότερο να αποφασίσει – το θέμα της περίφημης εργασιακής εφεδρείας, που από την αρχή ήταν σαφές πως εμπεριείχε και συνταγματικά προβλήματα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πλήρους και επί δύο χρόνια αδράνειας όσον αφορά στην συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών, διαδικασία που θα είχε λύσει από την αρχή το πρόβλημα.

Αλλά κυρίως, πρόκειται για τις συνέπειες της απροθυμίας του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με τις ευρωβόρες και ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν μισθοί άνω των τριών και των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παραγωγή ελλειμμάτων!

Το αλαλούμ είχε και την φαιδρή πλευρά του, καθώς την παραίτησή του υπέβαλε σύμβουλος του υπουργού των Οικονομικών, με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης σχετικά με το… sms που καλούνται τώρα να στείλουν όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το νέο χαράτσι στα ακίνητα.

Για να μην μιλήσουμε για τις χθεσινές καταλήψεις των υπουργείων – οπότε και η τρόικα, που είχε φύγει και την εκλιπαρούσαμε να επιστρέψει, δυσκολεύτηκε να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο Σόιμπλε δήλωνε χθες πως τελικά η απόφαση για την έκτη δόση δεν θα ληφθεί πριν από τις 13 Οκτωβρίου και η τρόικα επιμένει να εφαρμοστεί πλήρως το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο προβλέπει μείωση του ογκώδους δημόσιου τομέα.

Κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί με μια απλή εγκύκλιο, χωρίς νόμο και χωρίς κριτήρια για την απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού, θέμα που τελικά θα συζητηθεί (αν συζητηθεί) στο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκληθεί για την προσεχή Κυριακή.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο να περάσει από την Βουλή (αλλά και από το υπουργικό συμβούλιο) νόμος για απολύσεις.

Πολύ περισσότερο που διαφωνίες υπάρχουν – και εκδηλώθηκαν χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο μέσω επιστολής βουλευτών – για το θέμα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του οδηγού ταξί. Πόσο μάλλον όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο απόλυσης εργαζομένων.

Άλλωστε, δεν βοηθά και το γενικότερο κλίμα. Ακριβώς χθες ασκήθηκαν διώξεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων σε βάρος… υπαλλήλων και ιδιωτών, την ώρα που οι πολιτικοί υπεύθυνοι παρέμειναν οριστικά στο απυρόβλητο.

Σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η ατιμωρησία του πολιτικού της προσωπικού, πολύ δύσκολα θα επιβληθούν αποφάσεις τιμωρίας των πολιτών.

Αλλά και αυτό – όπως και οι προεκλογικές υποσχέσεις – αποκρύπτεται επιμελώς από την τρόικα…

http://www.elzoni.gr/html/ent/002/ent.14002.asp