Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα στις 24 Αυγούστου 1779 εκτελέστηκε από τους Τούρκους που τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων ο ιερομόναχος Κοσμάς ο Αιτωλός . Μέσα σε 16 χρόνια ο " Πατροκοσμάς " ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία ! « Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας ».


Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστεύεται από χριστιανούς ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες.
Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας πλάι σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο περίπου χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Στα 1759 εγκατέλειψε το μοναστήρι και ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα παρακινώντας με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία που θα διδάσκουν την ορθοδοξία. Το σχολείο αντιμετωπίζεται από τον Κοσμά σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ορθοδοξίας και όχι του έθνους, όρος ο οποίος απουσιάζει από τις διδαχές του και αντί γι' αυτόν εμφανίζεται η έννοια του "γένους". Για τον Κοσμά η εκπαίδευση είναι ένα εργαλείο κατήχησης στην ορθοδοξία . Εκτός από τη σημασία της ελληνικής γλώσσας αναφέρεται συχνά και στο "ποθούμενο" που ήταν η απελευθέρωση του γένους.
Μέσα σε 16 χρόνια ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία. Στις Διδαχές του απέτρεπε τη χρήση της Αρωμανικής και Αλβανικής γλώσσας και παρότρυνε τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».
«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας».
Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο, κατά την περίοδο των Ορλωφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου του 1779 στο χωριό Κολικόντασι κοντά στην πόλη του Βερατίου στην Αλβανία.
Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%82_%CE%BF_%CE%91%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BB%CF%8C%CF%82
Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικές από τις προφητείες που αποδίδονται στον  " Πατροκοσμά " .
Στο πρόσωπο όμως του Πατροκοσμά όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλους όσους θίγουν συμφέροντα των ισχυρών , συγκεντρώθηκε και εξαπολύθηκε άφθονο μίσος και λάσπη για το έργο του . Παρακάτω δίνουμε το LINK όπου  μπορείτε να δείτε εν πολλοίς τι του καταλογίζουν τι του " σούρνουν " δηλ .  οι επικριτές του ! http://freeinquiry.gr/pro.php?id=702

«Πλώρη» για ριζική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ A.E


Του Δημήτρη Τσιούφου
Τη ριζική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ Α.Ε. με βασικούς άξονες την κατάργηση της ΕΤ1 και των ψηφιακών καναλιών Σινέ και Σπορτ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι κεντρικός στόχος των αλλαγών είναι η μετατροπή της από κρατική σε δημόσια τηλεόραση, με τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής αναφορικά με το μοντέλο διακυβέρνησής της και φυσικά η μείωση του λειτουργικού κόστους της.
Το σχέδιο του κ. Μόσιαλου προβλέπει την αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης εστιασμένης σε δύο πόλους, τη ΝΕΤ που θα έχει ρόλο ενημερωτικού και ψυχαγωγικού τηλεοπτικού σταθμού και την ΕΤ3 που αναβαθμίζεται σε πανελλαδικό περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό, με επέκταση του δικτύου κάλυψης από το 85% στο 100% της ελληνικής επικράτειας μέσω της συχνότητας της ΕΤ1. Από τα ψηφιακά κανάλια θα εξακολουθήσει να εκπέμπει μόνο το «Πρίσμα» με έμφαση στα άτομα με αναπηρία και εμπλουτισμό του προγράμματός του μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Ενταξη σε ΝΕΤ και ΕΤ3
Τα ποιοτικά προγράμματα της ΕΤ1 και των ψηφιακών Σινέ και Σπορτ, θα ενταχθούν στη ΝΕΤ και την ΕΤ3 με έμφαση σε παιδικά προγράμματα, ελληνικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου. Οι συχνότητες της ΕΤ1 και των ψηφιακών καναλιών δεν θα πωληθούν, αλλά θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ Α.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα καταργηθούν 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία.
Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας παραμένει η «ΝΕΤ 105,8» με έμφαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, το «Τρίτο Πρόγραμμα» ως σταθμός υψηλής μουσικής παιδείας, το ράδιο «Κόσμος 96,3» με εναλλακτικές μορφές μουσικής και επικοινωνίας με τη νεολαία, καθώς επίσης το αθλητικό ραδιόφωνο «ΕΡΑσπορ» και το «Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7».
Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται διοικητικά σε 9 και διαμορφώνεται ένα ενιαίο περιφερειακό πρόγραμμα. Καταργείται επίσης το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ). Οι δραστηριότητές τους ενσωματώνονται στη Διεύθυνση Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ, εξέλιξη που θα επιφέρει εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανασταλεί και η έκδοση του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ για την περίοδο 2011-2014 θα ανέλθει σε 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε ψηφιακές επενδύσεις, όπως οι ψηφιακές κεραίες, η μετάβαση σε high definition και η ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού. Από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ λόγω των προωθούμενων αλλαγών. Το ποσό αυτό αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις συγχωνεύσεις προγραμμάτων και τη μείωση προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Ταυτόχρονα η οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ θα γίνει εφικτή και μέσω της μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου -ύψους 285 εκατ. ευρώ- κατά το ποσό των υπολειπόμενων ζημιών των 60 εκατ. ευρώ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα έσοδα της ΕΡΤ από το έτος 2012 να είναι πλήρως φορολογήσιμα καθώς, λογιστικά θα υπολογίζονται ως κέρδη.Ειδική επιτροπή Σε ό,τι αφορά το νέο διοικητικό μοντέλο της ΕΡΤ συγκροτείται Ειδική (ad hoc) Επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Δημόσιων ΜΜΕ. Η Επιτροπή αυτή θα αναλάβει το έργο της μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε διάστημα ενός μήνα. Αυτή θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας πολιτών, ενώ συμβουλευτικό ρόλο σε αυτή έχουν ένας εκπρόσωπος του BBC, ένας της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ένας της γαλλικής και ένας της σουηδικής τηλεόρασης. Τα μέλη της Επιτροπής δεν θα είναι αμειβόμενα και τα πορίσματά της έχουν συμβουλευτικό - γνωμοδοτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό. Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πρόταση ενός σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ - Α.Ε. και όχι με διαχειριστικά και οργανωτικά θέματα. Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος θα προχωρήσει η αξιολόγηση όλων των εργαζόμενων της ΕΡΤ, ενώ θα υπάρξει πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών και στον αριθμό των ατόμων που θα ταξιδεύουν στις εκτός Ελλάδας αποστολές.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=111891169