Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Τυρί 1054 κιλών στο δρόμο προς τα ρεκόρ Γκίνες !

Εντυπωσιακή ήταν για μία ακόμα χρονιά η Γιορτή Βοσκού και Τυριού στα Ζωνιανά, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού παρουσίασε μπροστά σε χιλιάδες κόσμου το μεγαλύτερο κεφαλοτύρι του κόσμου, όπως θέλουν οι ίδιοι να ελπίζουν, το οποίο παρασκευάστηκε από τους τυροκόμους των Ζωνιανών.
Η κεφαλογραβιέρα που παρουσιάστηκε και ζυγίστηκε ενώπιον των πολιτών, που επισκέφθηκαν τα Ζωνιανά ξεπέρασε τον ένα τόνο, αφού ζυγίστηκε 1054 κιλά και έτσι πλέον οι άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου ελπίζουν ότι θα αποσπάσουν και επίσημα το ρεκόρ Γκίνες από ένα χωριό της Ιταλίας, όπου είχε παρασκευαστεί ένα τυρί ίδιου τύπου 534,7 κιλών.
Την μέτρηση του τυριού με διάμετρο δύο μέτρα έκανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ενώ οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς υπήρξαν οι επίσημοι μάρτυρες κατά την ζύγιση, προκειμένου η μαρτυρία τους να συμπεριληφθεί στον φάκελο που θα σταλεί στα Ρεκόρ Γκίνες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών.
Το ρεκόρ ουσιαστικά έχει «σπάσει» από τα Ζωνιανά, ωστόσο μένει ο φάκελος να γίνει αποδεκτός από την επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες.
Στα Ζωνιανά συγκεντρώθηκαν την Κυριακή περισσότεροι από έξι χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το γιγάντιο τυρί, που έγινε ανάρπαστο σε ελάχιστη ώρα, αλλά και να γευτούν νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και οι γυναίκες του χωριού.
http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,56865,0,0,1,0

Η κτηνοτροφία διαχρονικά αποτελεί έναν από τους
πιο δυναμικούς παραγωγικούς τομείς της χώρας μας
και ειδικότερα της Κρήτης.
Πλέον, με τη σύγχρονη διάρθρωση της οικονομίας
και με τα νέα μοντέλα ανάπτυξης που προωθούνται
από τις νέες συνθήκες της αγοράς,

η άσκηση της κτηνοτροφίας απαιτεί ορθολογιστική

κατάρτιση από τους κτηνοτρόφους,
διαρκή και άμεση υποστήριξη
από επιστήμονες (γεωπόνους ζωϊκής παραγωγής και
κτηνιάτρους) που θα της παρέχουν εξειδικευμένες
γνώσεις για τομείς όπως η βιολογία, η γενετική,
η κτηνιατρική, η διαιτολογία κι η βρωματολογία, και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την πολιτεία ώστε να αναπτυχθούν οι υποδομές για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τομέα αυτού, με συνεπαγόμενη έκλειψη τωνχρόνιων προβλημάτων που τον ταλανίζουν.
Με στόχο την προβολή όλων των παραπάνω θεμάτων αλλά και στα πλαίσια της αξιοποίησης των οικονομικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής του Μυλοποτάμου και της δημιουργίας νέων πλεονεκτημάτων που θα δώσουν διεξόδους στην τοπική κοινωνία του χωριού Ζωνιανά, κάθε καλοκαίρι – από το 2008 - ο Εκδρομικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών Μυλοποτάμου έχει καθιερώσει τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού.
Η ποιμενική ζωή της Κρήτης , τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία που τη συνοδεύουν, και η ανάδειξη των κτηνοτροφικών – τυροκομικών προϊόντων που παράγονται εκεί είναι οι βασικοί παράμετροι της Γιορτής αυτής παράλληλα με τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτής της Γιορτής κάθε χρόνο παρασκευάζεται ένα γιγαντιαίο κεφαλοτύρι , το οποίο και μοιράζεται στους επισκέπτες .
Εν όψει της φετινής 4ης Γιορτής Βοσκού και Τυριού , παρασκευάστηκε από τους τυροκόμους των Ζωνιανών με την βοήθεια του προσωπικού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου ένα τυρί βάρους πάνω από ένα (1) τόνο.
Η παρασκευή του έγινε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου και χρησιμοποιήθηκαν επτά (7) τόνοι πρόβειου γάλακτος που είχαν προσφέρει οι κτηνοτρόφοι και φίλοι των Ζωνιανών.
Η ποιότητα του γάλακτος ελέγχθηκε από την εκπρόσωπο του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ , κ Παπαδάκη Αντωνία η οποία παρακολούθησε και όλη την διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση της επίπονης και χρονοβόρας παρασκευής του τυριού, αυτό μεταφέρθηκε στο χωριό Ζωνιανά, όπου και παρέμεινε εκεί τους επόμενους τέσσερις (4) μήνες για την ωρίμανσή του.
Στη χθεσινή βραδιά κατά τη διάρκεια της Γιορτής  παρουσιάστηκε και ζυγίστηκε μπροστά στο κοινό , οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία που απαιτείται για την κατάθεση του φακέλου κατάρριψης του ρεκόρ στη Guinness World Record που μέχρι τώρα κρατεί η Ιταλία με ένα τυρί βάρους 534 κιλών.
Ο Εκδρομικός και Εκπολιτιστικός σύλλογος Ζωνιανών ευχαριστεί θερμά τους τυροκόμους των Ζωνιανών, το Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, για την παραχώρηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων της καθώς και το προσωπικό αυτής που συνέδραμε με πολύ μεράκι στην Παρασκευή του τυριού, τους κτηνοτρόφους και φίλους των Ζωνιανών για τη δωρεάν παραχώρηση του γάλακτος – όπως πράττουν κάθε χρόνο για τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού - , την εκπρόσωπο του ΕΛΟΓΑΚ που ενήργησε το απαιτούμενο κατά το νόμο .
http://www.zoniana.gr/politistikos/index.php?option=com_content&view=article&id=30:-2011&catid=10:-2011

Εμείς να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους

κατοίκους του χωριού των Ζωνιανών

περισσότερα εδώ :

http://www.zoniana.gr/zoniana.htm ,

που μέσα από τέτοιες δημιουργικές πράξεις

προσπαθούν επιτέλους να ορθοποδήσουν

διότι τα τελευταία χρόνια ήταν στο μάτι του κυκλώνα

και στα στόματα όλων των Ελλήνων , μονάχα για

κακά κι άσχημα πράγματα !

Πρόκειται να πούμε για ένα πολύ ζωντανό χωριό με

την έννοια της ζωής και με ότι αυτό

συνεπάγεται ! 

Πιό συγκεκριμένα το ορεινό αυτό χωριό του

δήμου Μυλοποτάμου είναι το χωριό με τα πιό

πολλά παιδιά σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό

του ( δηλ. τους ενήλικες και τους γέρους ) !

Καταλαβαίνουμε όλοι μας τι σημαίνει αυτό .

Χρειάζονται έργα και υποδομές για να  στηριχθεί

αυτό το χωριό και να μεγαλώσει σωστά αυτούς τους

νέους που θα παραδώσει στην Ελληνική κοινωνία .

Κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει βέβαια για τα Ζωνιανά

από την εκάστοτη Ελληνική κυβέρνηση που

πάντοτε αντιμετώπιζε αυτό το χωριό μονάχα

" ψηφοθηρικά " , υποθάλποντας τα πάμπολλα 

χρονίζοντα και ουσιαστικά του προβλήματα .

mariarosa 


Tο παραπάνω βίντεο είναι από τις χθεσινές μουσικές εκδηλώσεις που συνόδευσαν την 4η γιορτή του βοσκού και του τυριού με τους Γιώτα Νέγκα και τον κορυφαίο λυράρη Βασίλη Σκουλά από τ ΄Ανώγεια ,
 ( διπλανό , γειτονικό χωριό , όπου τέτοιες δημιουργικές εκδηλώσεις γίνονται πολλά - πολλά χρόνια πριν , καταφέρνοντας έτσι , να απορροφήσουν και να εξευμενήσουν κάθε κακό δαίμονα  )