Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

37η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ! Μεταπολίτευση 1974 - 37 χρόνια μετά τι ; ; ; ΤΡΟΙΚΑ και Δ.Ν.Τ και κ.τ.λ. και κ.τ.λ.και.κ.τ..λ


Σήμερα στην Ελλάδα συνηθίζουμε με τον όρο Μεταπολίτευση να εννοούμε την περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών όπου το πολίτευμα άλλαξε από Δικτατορία σε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Σημειωτέον ότι μεταπολίτευση έγινε και εντός της Χούντας, όπου με χουντικό "δημοψήφισμα" το πολίτευμα άλλαξε από Βασιλευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Aς Θυμηθούμε τα γεγονότα της μεταπολίτευσης του 1974 - 37 χρόνια πριν -
Αναδημοσιεύουμε το χρονικό από τον
" Ελεύθερο τύπο της Κυριακής " του 1994
 Τετάρτη, 24 Ιουλίου. Στις 2 το πρωί φθάνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν του έχει παραχωρήσει το προεδρικό αεροπλάνο. Χιλιάδες κόσμος υποδέχεται στο αεροδρόμιο τον Καραμανλή με δάκρυα στα μάτια.
Στις 4 το πρωί, ο Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός. Η χούντα είχε σωριαστεί από το βάρος των αμαρτιών της. Με το ξημέρωμα της καινούργιας μέρας, ξημερώνει και μια νέα εποχή για την χώρα. Το απόγευμα θα ορκιστούν και τα μέλη της πρώτης πολιτικής κυβέρνησης, ύστερα από 7 δύσκολα και σκοτεινά χρόνια δικτατορίας.
Στο πρώτο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρει:
«Υπάρχουν στην ζωή των εθνών κρίσεις, αι οποία δύνανται να μεταβληθούν εις αφετηρίαν εθνικής αναγεννήσεως και ενός καλυτέρου μέλλοντος. Είμαι βέβαιος ότι ηνωμέναι όλαι αι εθνικαί δυνάμεις του τόπου θα καταστήσουν τα οράματα της αναγεννημένης Ελλάδος πραγματικότητα...»
Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο πολιτικό κείμενο που οριοθετεί την έναρξη της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μίας περιόδου που φέρνει την σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ. Ερχεται τα ξημερώματα από το Παρίσι ο Καραμανλής. Ορκίζεται η πρώτη πολιτική κυβέρνηση.
3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Επανεφέρεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952.
7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Επανέρχονται οι παυθέντες από την δικτατορία πανεπιστημιακοί.
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Επανέρχονται οι παυθέντες από την δικτατορία στρατιωτικοί.
25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Αποστρατεύται ο (ταξίαρχος) Δημήτρης Ιωαννίδης.
1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Η πρώτη (μία από τις μεγαλύτερες σε πλήθος) πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναγγέλει την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Απομακρύνονται τα προεδρεία του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.
20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Ο Γεώργιος Μαύρος εκλέγεται πρόεδρος της Ενωσης Κέντρου.
23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Νομιμοποιείται το ΚΚΕ, ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας.
25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο του νόμιμου "Ριζοσπάστη".
29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Ο Καραμανλής αναγγέλει την ίδρυση της "Νέας Δημοκρατίας". Το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτερικού και η ΕΔΑ αναγγέλουν την κοινή εκλογική τους κάθοδο σαν "Ενωμένη Αριστερά".
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Διώκονται με συντακτική πράξη οι πρωταίτιοι της δικτατορίας και οι βασανιστές της χούντας.
11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Ανακοινώνεται η ένωση του ΠΑΣΟΚ με την Δημοκρατική Αμυνα.
23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Εκτοπίζονται στην Κέα οι Απριλιανοί.
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Εκλογές. Νέα Δημοκρατία 54,37%, Ενωση Κέντρου 20,42%, ΠΑΣΟΚ 13,58%, Ενωμένη Αριστερά 9,45%.
2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Μεγάλη απεργία στην Ολυμπαική Αεροπορία.
8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Δημοκρατία 69,20% - Βασιλεία 30,80%.
18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.
" Ελεύθερος τύπος της Κυριακής " , 1994

Γράφει ο Δ. Ζαφειρόπουλος
Και μετά την Μεταπολίτευση τι;
Φτάνει όμως με την έκθεση ιδεών μιας πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε. Το ζητούμενο είναι το τι μέλλει γενέσθαι. Η μεταπολίτευση τελείωσε, το παραδέχονται οι ίδιοι οι εμπνευστές της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Μεταπολίτευση φεύγει, αντικαθίσταται αντί να καταρρέει και να παρασύρει μαζί της όλον τον συρφετό της. Αντίθετα, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ που την δημιούργησαν τότε, σήμερα την αποσύρουν για να την αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο δικό τους προϊόν.
Οφείλουμε λοιπόν ως πατριωτικό κίνημα να χαιρόμαστε στο μνημόσυνο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας; Από ηθικής άποψης ναι, γιατί από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντί της, από πρακτική άποψη όμως, όχι. Γιατί δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε το τέλος της και το κυριότερο δεν διαμορφώνουμε το μετά από αυτήν. Δεν έχουμε καν άποψη, πέρα από ανούσια τσιτάτα, για το τι θα θέλαμε στην θέση της.
Αντίθετα, βλέπουμε κάποιους στον «χώρο μας» να επιχαίρουν για τα άμεσα κοινωνικά αποτελέσματα της μετάβασης στο μετά-μεταπολιτευτικό σύστημα. Επιχαίρουν για την διάλυση και το ξεπούλημα του δημοσίου, γιατί το ταυτίζουν με τον δικομματισμό. Υπερθεματίζουν για το άνοιγμα των επαγγελμάτων και την καταστροφή της μικρής επιχειρηματικότητας, θεωρώντας ότι οι πολυεθνικές θα μας σώσουν. Σε μία εποχή όπου παγκόσμια η φιλελεύθερη λογική αυτοκαταργείται εξαιτίας των συνεπειών της στην οικονομία, εδώ γίνονται θεματοφύλακες αυτής, με έναν ανούσιο αντιαριστερό λόγο ξεχασμένο δεκαετίες πριν. Ποιος ξέρει, ίσως να ελπίζουν να γίνουν μέλη της νέας πολιτικής τάξης που θα προκύψει. Μιας τάξης η οποία για κάποιο μαγικό τρόπο, παρότι θα προέρχεται από την προηγούμενη, θα είναι λιγότερο διεφθαρμένη, λιγότερο ξεπουλημένη, λιγότερο άχρηστη.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και ας καταλάβουμε ότι το σύστημα, είτε λέγεται Μεταπολίτευση είτε αλλιώτικα, δεν αλλάζει με συνταγματικές τροποποιήσεις ούτε με σκέτη επίδειξη στους δρόμους. Το σύστημα θα αλλάξει όταν εμείς πάρουμε τον ρόλο της αριστεράς το 74΄. Όταν κερδίσουμε δηλαδή τις ψυχές του κόσμου: με τις ιδέες, με την τέχνη, με την νοοτροπία, με τον τρόπο ζωής και ναι, και με την επίδειξη δύναμης. Τότε που θα έχει επαναστατικό αντικείμενο και δεν θα λειτουργεί σαν εκτόνωση.
Η κοινωνία γύρω μας κυριολεκτικά παραπαίει. Τους βαρέθηκε όλους και όλα, ψάχνεται για το άλλο από την μίζερη πραγματικότητά της. Ας μην γίνουμε εμείς τα μαντρόσκυλα ή η βαλβίδα εκτόνωσης αυτής της πραγματικότητας αλλά ας υπάρξουμε η ανατροπή της.

http://elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8426:Κάντε-μνημόσυνο-και-όχι-δεξίωση-για-τη-Μεταπολίτευση&catid=88:editorial&Itemid=276