Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ήταν 21 Ιουλίου του 1928 όταν έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καρυωτάκης, ίσως η σημαντικότερη λογο- τεχνική φωνή που ανέδειξε η γενιά του '20 και από τους πρώτους που εισήγαγαν στοιχεία του μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση.










































Το Φεβρουαρίου του 1928 αποσπάστηκε στην Πάτρα και λίγο αργότερα στην Πρέβεζα. Η αλληλογραφία του με συγγενείς του την περίοδο αυτή αναδεικνύει την απόγνωση του Καρυωτάκη http://www.sansimera.gr/biographies/204για την επαρχιακή ζωή και τη μικρότητα της τοπικής κοινωνίας. 

Στις 20 Ιουλίου πήγε στο Μονολίθι και αποπειράθηκε επί δέκα ώρες να αυτοκτονήσει, προσπαθώντας μάταια να πνιγεί. 
Την επόμενη μέρα (21 Ιουλίου) αγόρασε ένα περίστροφο κι επισκέφτηκε ένα καφενείο της Πρέβεζας.
 Αφού πέρασε λίγες ώρες μόνος του καπνίζοντας, πήγε σε μια παρακείμενη παραλία, τον Άγιο Σπυρίδωνα και έθεσε τέλος στη ζωή του κάτω από έναν ευκάλυπτο. 
Στην τσέπη του η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα, που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του:







«Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περσότερες να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία, όμως, πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ. Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική. Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους ή εθεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές !!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος. Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέση την οικογένειά μου, στο θείο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, οδός Μονής Προδρόμου, πάροδος Αριστοτέλους, Αθήνας.
[Υ.Γ.] Και για ν' αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε, επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ορισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου.




Τα συγκεκριμένα ποιήματα θέλω εγώ προσωπικά να τ ' αφιερώσω στον 19 χρονο φοιτητή περισσότερα εδώ http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4644102 που σήμερα 21 Ιουλίου 2011 βρέθηκε νεκρός στο φαράγγι της Σαμαριάς σφηνωμένος σε έναν από τους απόκρυμνους βράχους όπου εθελοντικά ως " άλλος ένας Δον Κιχώτης " πρόσφερε για 2η χρονιά την εθελοντική του εργασία !
Καλό Ταξίδι !





20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - 37 XΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στις 15 Ιουλίου του 1974 η στρατιωτική Χούντα της Αθήνας έκανε πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου. Ο Αρχιεπίσκοπος σώθηκε τη τελευταία στιγμή και διέφυγε την επόμενη μέρα μέσω Μάλτας, στη Βρετανία και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, όπου και μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στις 20 Ιουλίου μερικές μέρες μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα, εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε το 37% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδίωξε το 28% περίπου των Ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες, σκότωσε αμάχους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.
Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές. Ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα τους πεσόντες από την τουρκική εισβολή, καταδικάζει τη συνεχόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου.
Στις 8 το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την εισβολή του Αττίλα, παρουσία του Προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη. Για την 37η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο εξέδωσαν ανακοινώσεις

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα άρχιζαν τα πανηγύρια για την επέτειο, παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, με στρατιωτικές παρελάσεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς και από άλλους δύο υπουργούς, καθώς και από 2.000 αστυνομικούς για ασφάλεια, αντιμετώπισε και μία διαδήλωση αγανακτισμένων Τουρκοκυπρίων στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Όπως αναφέρουν οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες, αλλά και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της τουρκοκυπριακής αστυνομίας και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για παλαιότερες προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν κατά των Τουρκοκυπρίων και για τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να τοποθετήσουν στο αεροδρόμιο πανό και απ΄ αυτά τουλάχιστον 12 άτομα έχουν τραυματισθεί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yenu Duzen συνελήφθησαν και έξι άτομα.http://www.tovima.gr/world/article/?aid=411835