Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Φονικές εκρήξεις σε βάση της Κύπρου . «Μαύρη ημέρα για την Κύπρο» λέει ο Χριστόφιας


Κρανίου τόπο θυμίζει η ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι της Κύπρου, έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Εκτός από τον αριθμό των νεκρών που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται σε τουλάχιστον 15 και τους δεκάδες τραυματίες (τουλάχιστον 35) μεταδίδεται ότι οι εγκαταστάσεις στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 80%.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταστροφή προκλήθηκε, όταν φωτιά που είχε ξεσπάσει κοντά στη ναυτική βάση έφτασε σε δύο δεσμευμένα κοντέινερ, στα οποία ήταν αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας. Μετά την ανάφλεξη των εμπορευματοκιβωτίων ακολούθησαν μεγάλες εκρήξεις. 
Οι εκρήξεις, όπως ενημερώνει η αστυνομία, οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, που είχαν κατασχεθεί προ διετίας και ήταν φορτίο πλοίου, που μετέφερε πυρομαχικά από το Ιράν προς τη Συρία.
Άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των τραυματιών, ενώ ασθενοφόρα ακόμα και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έχουν μεταβεί στη σκηνή. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο διοικητής της διοίκησης ναυτικού του ΓΕΕΘ, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης.
Διαβάστε περισσότερα στο www.protothema.gr
Στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς «Ευάγγελος Φλωράκης» μετέβη σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί εντός της ως αυτή μιας βιβλικής καταστροφής. «Να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.
"Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της...Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω" δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.
Ο Κύπριος πρόεδρος αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι το μεσημέρι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου "για να εξετάσει τα συμβάντα και πως θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των θυμάτων απάντησε ότι δεν θα βιαστεί να δώσει αριθμούς.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=292330

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Κύπρου μετά τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο. Οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που ξέσπασε σε 98 κιβώτια με πυρομαχικά, τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν δύο χρόνια από συριακό πλοίο και φυλάσσονταν σε κοντέινερ.
Η καταστροφή είναι βιβλική. Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.
Το χωριό Μαρί έχει ισοπεδωθεί. Ολόκληρα σπίτια έχουν καταρρεύσει αφήνοντας άστεγους τους περίπου 150 κατοίκους, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα περισσότερα κτίρια, ανάμεσα σε αυτά και η εκκλησία του χωριού.
Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αρκετές περιοχές να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης με όσες μονάδες έχουν απομείνει.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα και κάνουν έκκληση για αίμα, αφού συνεχώς καταφθάνουν τραυματίες, ενώ οι πρώτες σοροί έχουν ήδη φτάσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Η Ελλάδα εξέφρασε τη συμπαράστασή της μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στον ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και έχει θέσει σε ετοιμότητα ένα C130 προκειμένου να προσφέρει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όταν της ζητηθεί.
«Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια», είπε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 12:30.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/198689/dodeka-nekroi-kai-dekades-traumaties-stin-kupro/
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας οι σοροί


Τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού ο Έλληνας ομόλογός του Σταύρος Λαμπρινίδης για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Κύπρου. Η Ελλάδα έχει θέσει σε ετοιμότητα ένα C130 για την αποστολή της αναγκαίας ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας.
Ήδη οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο έχει αναβάλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/198660/se-etoimotita-i-ellada-gia-voitheia-stin-kupro/