Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Νικοτίνη όπως… ηρωίνη

 31 Mαίου - Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος - αφορμή να ξαναδούμε μερικές διαπιστώσεις επισημάνσεις , καταστροφικές για τη ζωή των καπνιστών ενεργητικών - παθητικών ! 
Εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, όπως επισημαίνει.
Πρόβλημα, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στη χώρα μας και δεκάδες εκατομμύρια διεθνώς, σε ετήσια βάση, και το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρό ως προς την αντιμετώπισή του στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα:
Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των πενήντα.
Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνο της ηρωίνης.
Τα στοιχεία αυτά παραθέτουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), καθηγητής Καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., συντονιστής – διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Γεώργιος Γεννηματάς», Βλάσιος Πυργάκης.
Ο κ. Παρχαρίδης τόνισε ότι οι πλέον αποτελεσματικές πολιτικές για τη διακοπή του καπνίσματος είναι:
- Φορολογία: Έχει βρεθεί ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 25% έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του καπνίσματος κατά 10-15%.
- Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους: μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%.
- Περιορισμός της διαφήμισης: μείωση του καπνίσματος κατά 6%.
- Εκστρατεία με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%.

30 - 31 Μαίου 1941 : Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης έληξε και άρχισε η κατοχή '' Εντολή εξετελέσθη " , - αλλά και η αιματοβαμμένη Αντίσταση όλων εκείνων γνωστών και άγνωστων ηρώων , μόλις ' Αρχιζε !

30 -31 Μαίου  Χανιά : Οι Γερμανοί καταδιώκουν τα συμμαχικά στρατεύματα και προσβάλλουν βόρεια από την ΄Ιμβρο τη μηχανοκίνητη 1η Ταξιαρχία . Δεν πραγματοποιήθηκαν όμως αεροπορικές επιθέσεις , γεγονός που διευκόλυνε τις υποχωρήσεις τους . Ο Φράυμπεργκ με τους επιτελείς του και το ελληνικό κλιμάκιο αναχώρησαν με δύο αεράκατους . Τη Διοίκηση των δυνάμεων που παρέμεναν στην Κρήτη ανέθεσε ο Φράυμπεργκ στον Υποστράτηγο Ουέστον . Οι δυνάμεις της Κρήτης που ήταν προς αναχώρηση από τα Σφακιά , περιελάμβαναν μερικές εκατοντάδες ΄Ελληνες από τα τάγματα που είχαν διαλυθεί  , καθώς και ένοπλους πολίτες . Περίπου 4.000 μάχιμα τμήματα από Βρετανούς , Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς , καθώς και 5.000  άνδρες των σωμάτων και υπηρεσιών , παρέλαβαν τα βρετανικά πλοία . Οι υπόλοιπες δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν , παραδόθηκαν στους αλπινιστές ή κατέφυγαν στα βουνά της Κρήτης όπου παρέμειναν πολλούς μήνες .  
30 - 31 Μαίου Ρέθυμνο : Στην περιοχή του αεροδρομίου οι στρατιώτες που έχουν απομείνει συνεχίζουν την πολεμική τους δράση . Κυκλώνονται όμως και αναγκάζονται να παραδοθούν στους Γερμανούς με το Διοικητή Κάμπελ και την υπόλοιπη αυστραλιανή δύναμη της περιοχής . Ο Αντισυνταγματάρχης Κάμπελ είχε ενημερώσει προηγουμένως τους αξιωματικούς του και είχαν συμφωνήσει να παραδοθούν . Αυτή ήταν λύση ανάγκης , αφού η άμυνα που μπορούσαν να προτάξουν με την έλλειψη πυρομαχικών , θα μπορούσε να κρατήσει μόλις μία ώρα και μάλιστα με μεγάλες θυσίες . Μικρός αριθμός αξιωματικών και οπλιτών καταφεύγουν στα γειτονικά βουνά . Οι αιχμάλωτοι κάτω από άθλιες συνθήκες μεταφέρθηκαν στην Γερμανία . Οι ΄Ελληνες χωροφύλακες με ανάλογη μεταχείριση μεταφέρθηκαν στην Αθήνα απ ΄ όπου τους άφησαν ελεύθερους . 
30 - 31 Μαίου Ηράκλειο : Στις 30 Μαίου ο Υποστράτηγος Λιναρδάκης υπέγραψε την ανακωχή με το Γερμανό Διοικητή και ζητήθηκε η κατάπαυση των Βομβαρδισμών . Το απόγευμα της ίδιας μέρας το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Βίττμαν που κινούνταν από το Ρέθυμνο , συνάντησε τα τμήματα του Συνταγματάρχη Μπρόγιερ . Συνεχίζοντας την κίνησή του έφτασε κατά τις νυχτερινές ώρες στην Ιεράπετρα και συναντήθηκε με τα ιταλικά τμήματα που είχαν καταλάβει το νομό Λασιθίου . Από τον Ιούνιο ως τα τέλη Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου άρχισε η τμηματική απόλυση των αξιωματικών και οπλιτών που είχαν μεταφερθεί στο μεταξύ στην ηπειρωτική Ελλάδα . Από τους αξιωματικούς και τους οπλίτες που διέθεταν οπλισμό , καθώς και τις ντόπιες ομάδες πολιτών , σχηματίστηκαν καθ ΄όλη την Κρήτη οι δυνάμεις αντίστασης , που πρόσφεραν πολλά στο συμμαχικό αγώνα . Την επομένη ο Γερμανός Υποστράτηγος Ζερ ανέφερε στον Χίτλερ " εντολή εξετελέσθη " . 
΄Εληξε έτσι μια από τις πιό παράδοξες μάχες του Β ΄ παγκοσμίου πολέμου , με πλήρη επικράτηση των γερμανικών δυνάμεων . Οι απώλειες βέβαια του σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών υπήρξαν οδυνηρές και οι μονάδες τους μετατράπηκαν σε μονάδες τακτικού στρατού . ΄Οταν μάλιστα ο Χίτλερ παρασημοφορούσε τον τον Πτέραρχο Στουντέντ , του είπε με έμφαση : '' H Kρήτη απέδειξε ότι οι  αλεξιπτωτιστές ανήκουν πιά στο παρελθόν '' .
Το γερμανικό ανακοινωθέν της ίδιας μέρας αναφέρει : ''  Η  μάχη της Κρήτης έληξε . Ολόκληρη η νήσος είναι απαλλαγμένη εχθρού . Γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το τελευταίο στήριγμα των ηττηθέντων Βρετανών , τον λιμένα Σφακιά ''. Στις 2 Ιουνίου επίσης το βρετανικό Υπουργείο Πολέμου έκανε γνωστά στον κόσμο τα ακόλoυθα : " ' Επειτα από 12 ημέρας του αναμφιβόλως σκληρότερου αγώνα του πολέμου , αποφασίστηκε να αποσύρωμεν τα στρατεύματά μας από την Κρήτη '' .
Πηγή : Γεωργίου Ι . Παναγιωτάκη  “ Ντοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης 1941 – 45 “ 

Συλλαλητήριο με επεισόδια...των οπαδών του ΟΦΗ- Ανεγκέφαλοι έβαλαν φωτιά στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και στην Α' ΔΟΥ-

Αναδημοσιεύουμε από www.cretalive.gr

Σοβαρά επεισόδια στο συλλαλητήριο του ΟΦΗ ! Επέμβαση των ΜΑΤ

Συλλαλητήριο με επεισόδια...των οπαδών του ΟΦΗ- Ανεγκέφαλοι έβαλαν φωτιά στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και στην Α' ΔΟΥ- Μία τραυματίας- Έκκληση Κεφαλογιάννη στη Βουλή

Από σοβαρά επεισόδια στιγματίστηκε η αποψινή συγκέντρωση και το συλλαλητήριο των οπαδών του ΟΦΗ που ήταν αποφασισμένοι να δώσουν μία δυναμική απάντηση στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με τη μη αδειοδότηση της ομάδας τους.
 Η πλατεία των Λιονταριών νωρίτερα ήταν γεμάτη (περίπου 5000 φίλαθλοι) και το βράδυ, όπως προμηνυόταν, είναι καυτό!
 Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου θερμόαιμοι άναψαν φωτιές σε φωτοτυπικά μηχανήματα, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Α' ΔΟΥ όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές κι έβαλαν φωτιά .
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να κατασβέσουν τη φωτιά στο δικαστικό μέγαρο.
Επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ και συμπλοκές ακολούθησαν στα Λιοντάρια..ενώ φωτιά εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της Α΄ΔΟΥ!
Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ μία νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την 25ης Αυγούστου με αναπνευστικά προβλήματα καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα σε πολλά κεντρικά σημεία για να διαλύσουν το πλήθος...
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι καφετέριες στο πάρκο Θεοτοκόπουλου άδειασαν κι επικράτησε πανικός! Αυτή την ώρα, οι οπαδοί της ομάδας συγκεντρώνονται στο κινηματοθέατρο Αστόρια



Νωρίτερα, το μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ-ΟΦΗ Γιώργος Στεφανουδάκης, απευθυνόμενος στον κόσμο είπε: «Νίβουν τα χέρια τους σαν τον Πόντιο Πιλάτο. Ο καθένας μας παραπέμπει στον άλλο. Ας μας αποδείξει ο κ. Γερουλάνος ότι είναι πιο δυνατός από τον Αχιλλέα Μπέο».
 Ο Αλέξης και πάλι στη Βασιλική
 Ο... γνωστός Αλέξης επέστρεψε στην κορυφή του κτιρίου της βασιλικής του Αγίου Μάρκου, για να κρεμάσει ένα πανό .«Δικαιοσύνη εδώ και τώρα στον ΟΦΗ, λαμόγια σας βλέπουμε και σας ξέρουμε. Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία-Σούπερ Κλίκα», αναφέρει το πανό, ενώ έχει φωτογραφίες των Πιλάβιου, Μπέου, Μαρινάκη Κομπότη και γράφει «είστε όλοι συνένοχοι». Δίπλα από τον Κομπότη είναι τα σηματάκια της ΕΠΟ και της Λίγκας, ενώ πάνω από το κεφάλι του γράφει «Χορηγός Πάμε Στοίχημα»
Ενας οπαδός πήρε το μικρόφωνο, και είπε: «Σε πέντε λεπτά αρχίζει η πορεία. Αν θέλετε παμε στο αεροδρόμιο ή πάμε να κλείσουμε τις δύο εφορίες, όσο μπορούμε για περισσότερο, γιατί το χρήμα τους πονάει»
 Εξώδικο της ΠΑΕ ΟΦΗ στην ΕΠΑΕ
 Στο μεταξύ εξώδικο απέστειλε σήμερα η ΠΑΕ ΟΦΗ στη διοργανώτρια αρχή με το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να "μπλοκάρει" την επικύρωση, αύριο, του βαθμολογικού πίνακα της Β' Εθνικής ώστε τα επόμενα 24ωρα να πετύχει την επανεξέταση της ανάκλησης της απόφασης για τη μη αδειοδότηση της ομάδας.
 Σημειώνεται ότι το μεσημέρι αποχώρησαν από τα γραφεία της ΕΠΟ τα μέλη της αντιπροσωπείας πολιτικών φορέων και εκπροσώπων του ΟΦΗ που βρέθηκαν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσουν να πρωτοκολληθεί η αίτηση ανάκλησης.
Η αίτηση μπορεί να έχει κατατεθεί από την Τετάρτη, ωστόσο δεν έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, με αποτέλεσμα να μην παίρνει σειρά για να επανεξεταστεί.

Η υπόθεση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς όσο περνούν οι μέρες, πλησιάζει η επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα, η οποία αναμένεται αύριο. Αν αυτό γίνει χωρίς να έχει πρωτοκολληθεί η αίτηση ανάκλησης, θα μείνει εκτός play off και πλέον!
Πάντως η πλευρά του ΟΦΗ είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, ακόμη και στα πολιτικά δικαστήρια, διαδικασία, ωστόσο που είναι άκρως χρονοβόρα, και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη στη Βουλή
Για παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων έκανε λόγο απόψε, από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, καλώντας την Πολιτεία να αφήσει τις "υπόγειες διαδρομές" και να εφαρμόσει τον Νόμο επανεξετάζοντας τον φάκελο του ΟΦΗ. Ο ίδιος έκανε λόγο για απόλυτο σεβασμό στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ αλλά όπως είπε θα πρέπει ο φάκελος να επανεξεταστεί.