Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

30 MAIOY 1941 - Πρώτη πράξη Αντίστασης Από 2 νέους τότε - τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα -

Η σημαία που κατέβασαν o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας
Πρώτη πράξη αντίστασης

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.

Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. 
Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης.

Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει.

Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. 
Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. 
Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. 
Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. 
Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη 
στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, 
πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού.

Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. 
Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα.

Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους. 
Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. 
Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. 
Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. 

Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.
 ΠΗΓΗ : www.sansimera.gr

Περισσότερα για τον Λάκη Σάντα
1922 – 2011 εδώ :Λάκης Σάντας
Περισσότερα για τονΜανώλη Γλέζο εδώ :Μανώλης Γλέζος

29 Mαίου 1941 , Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης - THE GREAT BATTLE - συνεχίζεται - Η Παράδοση της Κρήτης -


29 Μαίου Χανιά : Tα συμμαχικά στρατεύμaτα εξακολουθούν να κινούνται προς τα Σφακιά για επιβίβαση .
Στα πρώτα πλοία μπαίνουν τα μη μάχιμα τμήματα και οι τραυματίες . Η εκκένωση έπρεπε να τερματίσει την 1η Ιουνίου , για να προλάβουν και άλλες τυχόν απώλειες σε βρετανικά πλοία . Οι μάχες συνεχίζονταν όπου ήταν δυνατό , για να δοθεί ο χρόνος όπου χρειαζόταν για την ευκολότερη και ανετότερη αποχώρηση των Βρετανών για την Αίγυπτο . Με προκήρυξη των Γερμανών που τοιχοκολλήθηκε ή αναρτήθηκε σε εμφανή σημεία , ανακοίνωναν , την κατάληψη της Κρήτης από τα γερμανικά στρατεύματα και ότι ο πληθυσμός της τίθεται από σήμερα κάτω από την προστασία του γερμανικού στρατού . Η προκήρυξη αυτή είχε βέβαια παραπλανητικό χαρακτήρα .
29 Μαίου Ρέθυμνο : Από το πρωί καταφθάνουν συνεχώς νέα τμήματα γερμανικού στρατού , που καταλαμβάνουν σημεία με στρατιωτικό ή άλλο επίκαιρο ενδιαφέρον και σχολούνται με την οργάνωση των τμημάτων τους . Ο Διοικητής της χωροφυλακής Ιάκωβος Χανιώτης αρνείται να παραδώσει την πόλη , η οποία καταλαμβάνεται μετά από τις τελευταίες μάχες με τα τμήματα που την υπερασπίζονται . Σε έκθεσή του ο Ταγματάρχης Χρήστος Τζιφάκης τονίζει : " To Ρέθυμνο δεν καταλήφθηκε από τους Γερμανούς , και η αντίστασή του δεν εκάμφθη , παρά το ότι ο εχθρός και πολυάριθμος ήταν και άφθονα σύγχρονα μέσα διέθετε , παρά μόνο όταν ο εχθρός αυτός κατίσχυσε στο νομό Χανίωνκαι από κει με τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφέρθηκε στο Ρέθυμνο "
29 Μαίου Ηράκλειο : Μετά την αποχώρηση των Βρετανών την προηγούμενη μέρα και την παντελή έλλειψη πυρομαχικών , ο ελληνικός στρατός βρέθηκε σε πραγματική απόγνωση και εξαιρετικά δύσκολη θέση . Οι Διοικητές των ελληνικών μονάδων που βρίσκονταν στη γραμμή Σπήλια - Αγία Ειρήνη , αποσύρθηκαν προς τις Αρχάνες . Η κατάληψη του αεροδρομίου που είχαν εγκαταλείψει οι Βρετανοί σήμανε την αρχή του τέλους . Την ίδια μέρα πληροφορήθηκαν και την κατάληψη των Χανίων και του Ρεθύμνου . Μπροστά στην κατάσταση αυτή που δεν είχε προοπτική , ούτε εξυπηρετούσε κανένα σκοπό πια , ζητήθηκε από τον Γερμανό Συνταγματάρχη Διοικητή Μπρούνο Μπρόγιερ ανακωχή , με τους όρους που είχε συναφθεί για τα στρατεύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας . Ο Γερμανός όμως Διοικητής από θέση ισχύος πια , απέρριψε την πρόταση και απαίτησε την ανευ όρων παράδοση , διαφορετικά θα συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί των χωριών . Απείλησε μάλιστα ότι θα διέτασσε το μηχανοκίνητο τμήμα του Βίττμαν που βρισκόταν στο Ρέθυμνο και προερχόταν από τα Χανιά , να επιτεθεί εναντίον των ελληνικών τμημάτων . Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση και σταμάτησε ο βομβαρδισμός . Πηγή : Γεωργίου Ι .Παναγιωτάκη “ Ντοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης 1941 – 45 “