Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ - Συμβουλευτική Επιτροπή του Κινήματος Aνεξαρτήτων Πολιτών "Σπίθα"

26 Μαίου 1941 , Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης - THE GREAT BATTLE - συνεχίζεται .


26 Μαίου Χανιά : Mετά την κατάληψη και του Γαλατά οι γερμανικές δυνάμεις εδραιώνονται και σταθεροποιούνται οριστικά στην περιοχή . Το έργο της καταστροφής ολοκληρώνεται με το βομβαρδισμό και πυροβολισμό της πόλης των Χανίων από τη γερμανική αεροπορία  . Οι αποσύρσεις για συμπτύξεις και ανασυγκροτήσεις των συμμαχικών δυνάμεων δεν προσθέτουν τίποτα στον αγώνα που ήδη έχει κριθεί . Τα βρετανικά στρατεύματα αρχίζουν να υποχωρούν . Ο Στρατηγός Φράυμπεργκ προτείνει με σήμα του στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής την αποστολή πλοίων για την παραλαβή των στρατευμάτων , καθώς η παραπέρα παραμονή τους είναι άσκοπη και εγκυμονεί άλλους κινδύνους .
26 Μαίου Ρέθυμνο : Η στρατιωτική κατάσταση παρέμεινε στάσιμη και τα ελληνοβρετανικά στρατεύματα κρατούν σταθερά τις θέσεις τους . Οι πολιορκούμενοι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου εξακολουθούν να πιέζονται ασφυκτικά από ομάδες χωροφυλάκων και ντόπιων πολεμιστών , κάτω από αφόρητες συνθήκες πείνας , χωρίς όμως και  να παραδίνονται .Αλλά και στα συμμαχικά τμήματα σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε πυρομαχικά και τρόφιμα . Στο Ρέθυμνο ήταν άγνωστη η κατάσταση που επικρατούσε στα Χανιά και το Ηράκλειο , όπως το ίδιο συνέβαινε  και με τις πόλεις αυτές που δεν γνώριζαν επίσης για την κατάσταση που επικρατούσε στο Ρέθυμνο . Οι συμμαχικές δυνάμεις σημειώνουν μια αξιόλογη επιτυχία , γιατί κατορθώνουν και εκδιώκουν τους Γερμανούς από το Σταυρωμένο , τον οποίο καταλαμβάνουν . Η κατάληψη τους εξασφαλίζει μια πλούσια λεία σε πολεμικό και φαρμακευτικό υλικό .
26 Μαίου Ηράκλειο : Οι ελληνικές δυνάμεις που υποφέρουν από έλλειψη πυρομαχικών , αποσύρονται στην περιοχή Σπήλια νοτιοανατολικά της πόλης .Εκεί δημιουργούνται προφυλακές για να παρεμποδίσουν τον εχθρό να προχωρήσει και να καταλάβει τις Αρχάνες .Παρά το ότι οι ελληνικές δυνάμεις αποσύρθηκαν ουσιαστικά από τον αγώνα , οι διάφορες ομάδες που δρούσαν στις γερμανικές εστίες Γάζι και Σταυρωμένου , συνέχιζαν το επιθετικό τους έργο . Το ίδιο βράδυ βομβαρδίζεται από βρετανικά αεροπλάνα το αεροδρόμιο της Καρπάθου , το οποίο χρησιμοποιούνταν σε ερεία κλίμακα και ήταν απειλή για την Κρήτη .......συνεχίζεται  
Πηγή : Γεωργίου Ι . Παναγιωτάκη  “ Ντοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης 1941 – 45 “