Τρίτη 24 Μαΐου 2011

24 Mαίου 1941 , Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης - THE GREAT BATTLE - συνεχίζεται .

24 Mαίου Χανιά : Από το πρωί επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη ένταση οι βομβαρδισμοί της πόλης των Χανίων της Σούδας και των γειτονικών χωριών . Οι Γερμανοί κύριοι του αεροδρομίου του Μάλεμε χρησιμοποιούν την εστιακή τους αυτή δύναμη , για την εκκαθάριση της κατάστασης ….Η επιθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών . Από τη στιγμή που οι βρετανικές δυνάμεις αρχίζουν να υποχωρούν , η αντίσταση είχε πέσει ουσιαστικά στα χέρια του ντόπιου ένοπλου πληθυσμού . Στην Κίσαμο η αντίσταση των Κρητικών ήταν τόσο δυναμική που απέτρεψε την αποβίβαση αρμάτων , προσφέροντας έτσι ανεκτίμητη βοήθεια στα υποχωρούντα συμμαχικά στρατεύματα . Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στο  Ακρωτήρι και το Κολυμπάρι . Κατά τη διάρκεια της ημέρας νέες ενισχύσεις καταφτάνουν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Μάλεμε .
24 Μαίου Ρέθυμνο : Ισχυρές γερμανικές αεροπορικές επιθέσεις επαναλαμβάνονται και πάλι . Τα 200 περίπου αεροπλάνα κατέβαιναν μέχρι τις στέγες των σπιτιών , σπέρνοντας τον θάνατο και ολοκληρώνοντας το καταστροφικό έργο . Παρά τις αεροπορικές ενισχύσεις των Γερμανών που είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν αιχμάλωτοι στην περιοχή του νεκροταφείου Αγίου Γεωργίου , η θέση τους ήταν δεινή και ιδιαίτερα επικίνδυνη . Ο κλοιός των χωροφυλάκων και των ένοπλων πολιτών γινόταν ολοένα και στενότερος . 
24 Μαίου Ηράκλειο : Τα ερείπια των προηγούμενων βομβαρδισμών δεν αποτελούν λόγο αναστολής ή ματαίωσης νέων . ΄Ετσι επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και αγριότητα . Γίνονται ρίψεις νέων αλεξιπτωτιστών γύρω από την πόλη του Ηρακλείου . Απόπειρα των Γερμανών να εισέλθουν στην πόλη από τη Χανιόπορτα αποκρούεται και εξοντώνονται μέχρι ενός . Το αεροδρόμιο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Βρετανών που το υπερασπίζονται . Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει την πόλη . Οι εστίες αντίστασης των Γερμανών στο Γάζι και Σταυρωμένο , έχουν ενισχυθεί σημαντικά κι έχουν καταστεί επικίνδυνες για την πόλη …..συνεχίζεται
Πηγή : Γεωργίου Ι . Παναγιωτάκη  “ Ντοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης 1941 – 45 “