Κυριακή 22 Μαΐου 2011

22 Μαίου 1941 , Η Μεγάλη Μάχη της Κρήτης - THE GREAT BATTLE - συνεχίζεται .

Tου Αιγαίου το κύμα εκόχλαζε
κι απο τον Ψηλορείτη
βροντές σαλπίζαν μια βαριά
προγόνων προσταγή .
Δεν ήταν πάλη η μάχη σου
μα ήταν αντάρα , ω Κρήτη
ότι συντρόφευε άγρια των όπλων η κραυγή .
                                       Στ. Σπεράντζας

22 Μαίου 1941 Χανιά :

Προτού ξημερώσει , γερμανικά μεταγωγικά αεροπλάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μάλεμε , όπου μεταφέρουν βαρύ κυρίως οπλισμό .... Η αντεπίθεση που αποφασίζεται στις 6 το απόγευμα , ξεκινά με δισταγμό και κανείς δε φαίνεται να υποστηρίζει ότι δύο τάγματα είναι αρκετά να αποκρούσουν ένα εχθρό , που ενισχύεται με στρατεύματα , τα οποία προσγειώνονται κάθε λίγα λεπτά ... Η αποφυγή καταστροφής του αεροδρομίου όταν οι συνθήκες ήταν ευνοικές και το επέβαλαν , αποδεικνύεται τώρα τραγική . Ο εχθρός σχεδόν ανενόχλητος κάνει χρήση του αεροδρομίου ... Η έλλειψη συστημάτων επικοινωνίας των συμμαχικών δυνάμεων , επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση .
Χάρη στη δράση του ένοπλου ντόπιου Κρητικού στοιχείου οι επιθέσεις κατά του Γαλατά και κατά του Καστελλίου αποκρούονται επιτυχώς . Η μάχη μάλιστα στο Γαλατά λόγω της σκληρότητάς της αποκλήθηκε " μάχη των γιγάντων " . Ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος Β ΄ και ο πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός μετά από ολιγοήμερη παραμονή στην Κρήτη , στέλνουν διάγγελμα προς τον κρητικό λαό και επιβιβάζονται σε αγγλικό αντιτορπιλλικό , που τους μεταφέρει στην Αίγυπτο .

Ρέθυμνο : Αλλεπάληλοι βομβαρδισμοί προξενούν σημαντικές καταστροφές σε κτίρια της πόλης . Αλλά από τη χρησιμοποίηση παραπλανητικών σημάτων , ζημιές προκαλούνται και στις γερμανικές εστίες . Εφόδια ρίχνονται επίσης από λάθος στα συμμαχικά τμήματα .Σε όλους τους τομείς πολεμικής δράσης των Γερμανών επικρατούσε μια τέτοια σύγχυση , που δεν γνώριζαν αν οι κρότοι των όπλων προέρχονταν από την πλευρά των γερμανικών η των συμμαχιών δυνάμεων .

Hράκλειο : Η ρίψη αλεξιπτωτιστών και εφοδίων για την ενίσχυση των πυρήνων αντίστασης συνεχίζεται . Το αεροδρόμιο και η πόλη κρατούνται σταθερά από τις βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις και το ντόπιο στοιχείο . Η περιοχή γύρω από το Ηράκλειο έχει εκκαθαριστεί , εκτός από τις θέσεις " Σταυρωμένος " και " Γάζι " όπου υπάρχουν και έχουν οργανωθεί  σοβαρά γερμανικά προγεφυρώματα . Η κατάσταση των αλεξιπτωτιστών ήταν απελπιστική . Η δίψα τους είχε οδηγήσει να τρώνε ακόμα και αμπελόφυλλα , στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να βρουν κάτι υγρό . Πολλοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν καποιες σταγόνες νερού . Για τους τραυματίες η κατάσταση ήταν ακόμα πιό τραγική .
ΠΗΓΗ : Το βιβλίο του Γιωργίου Ι .Παναγιωτάκη
 " Nτοκουμέντα από τη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης " 1941 - 45 .
συνεχίζεται